23 april 2024

5 tips för en bättre bolåneränta

Familj i hallen på väg ut.

Bolånet är en stor och tung utgift för många. Trots det är förvånansvärt få svenskar villiga att utmana sin bank – men här kan det finnas pengar att spara.

En undersökning gjord på uppdrag av Ikano Bank* visar att knappt hälften av svenskarna gjort förändringar senaste året för att förbättra sin boendeekonomi, och endast 16 procent av bostadsägarna har förhandlat om lägre bolåneränta eller bett om amorteringslättnad. Framförallt verkar många ha en uppfattning om att det är jobbigt att byta bank, men det är inte så svårt som det låter.

Så kan du sänka din bolåneränta

Flytta bolånet utan krångel

Även om du känner dig trygg med din nuvarande bank kan det finnas stora belopp att spara om du ser över räntor och villkor hos andra aktörer. Numera kan en bolåneflytt ske helt digitalt. 

Så fungerar det att flytta bolånet till Ikano Bank

Jämför snitträntan

En procentenhet upp eller ner på räntan kan göra mycket för din månadskostnad. Ett tips är att titta på bankens snittränta, som ger en bild av hur det ser ut hos de kunder banken har idag.

Håll koll på rabatten

Fick du en ränterabatt när du tecknade ditt bolån? Många banker erbjuder en tidsbegränsad rabatt som sedan försvinner. Hos oss på Ikano Bank har du kvar din rabatt automatiskt – även efter att din bindningstid löpt ut. Är du IKEA Family medlem får du dessutom en extra bra ränta hos oss.

Olika banker för olika ändamål

Visst kan det vara bekvämt att ha alla produkter hos en och samma bank, men om du ställer det mot de besparingar du kan göra så kanske valet blir enklare. Idag finns många aktörer som specialiserat sig på olika produkter, så välj den bank som passar dina behov.

Bra ränta utan förhandling

Drar du dig för att behöva förhandla med banken för att få deras bästa erbjudande? Vi tycker att alla ska ha samma chans till sitt bästa bolån, oavsett hur vass förhandlare man är. Vi erbjuder dig den bästa räntan du kan få direkt, baserat på bland annat belåningsgrad och storlek på lånet.

I vår bolåneräknare kan du enkelt se räntan vi kan erbjuda dig, färdigförhandlat och klar. 

Se vilken ränta du kan få 

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,29% rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,38%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 12 706 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 290 575 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-05-16. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

*Konsumentundersökningen genomfördes i Sverige av Ikano Bank, Hint och Norstat i augusti 2023. Undersökningen var riksrepresentativ för åldrarna 18 år och uppåt, och omfattade över 1 000 respondenter.

Ikano Bank

Genomtänkta beslut
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.