25 mars 2024

Hitta det ekonomiska lugnet

En man med ett barn på sina axlar vandrar framåt längs en grusväg i skymningen.

Stress över ekonomi kan få oss att må dåligt. Niclas Almén, doktor i psykologi och legitimerad psykolog och psykoterapeut, tipsar i vår kunskapsrapport Rikare boende om hur du kan hantera den ekonomiska stressen.

1. Acceptera stressen

Tänk på att ekonomisk stress är helt normalt. Stress skapas av en brist på balans mellan resurser och livets krav och utmaningar. Pengar är en resurs som de flesta av oss behöver och med stora ekonomiska svårigheter kan vi hamna i knipa. Nummer ett är att förstå och acceptera stresstankarna.

2. Begränsa tankarna

Försök att begränsa tankarna. Ständigt närvarande stresstankar dränerar dig på energi och leder till sämre mående, sömn och beslut. Man kan inte helt kontrollera tankar och att bara stoppa dem är svårt. Men en metod som ofta fungerar är att skjuta upp oron; notera att den finns där medan du vänligt med bestämt skjuter upp den till ett senare tillfälle.

3. Få koll

Skapa och följ en budget som du kan utvärdera och revidera vid behov. Det ökar chansen till goda ekonomiska beslut och en känsla av kontroll. Även om vi inte är betjänta av att överkontrollera saker behöver vi viss upplevelse av kontroll för att inte bli stressade.

4. Minska stressande beteenden

Se över hur stressen påverkar dina beteenden. Vissa kanske är funktionella, som att minska onödiga inköp, medan andra är allt annat än hjälpsamma – som att sitta och oroa sig sent på kvällen tillsammans med en familjemedlem i stället för att sova. Andra ohjälpsamma beteenden kan vara att läsa överdrivet mycket ekonominyheter eller att isolera sig. Försök att avhålla dig från sådana beteenden, även om det känns lockande.

5. Håll i goda vanor

Något som minskar stress och ökar vår tålighet är att värna goda vanor. Det gäller oavsett varför du är stressad. Ägna dig åt dina intressen och se till att få avkoppling, motion, god kost och tid för sömn.

6. Prioritera gemenskap

Något som också är viktigt är att ha socialt stöd. Det ger oss en allmän känsla av gemenskap och kan också ge möjlighet till att prata om ekonomiska frågor. Att få ventilera kan ge stresslättnad och nya, hjälpsamma infallsvinklar som kan vara svåra att formulera på egen hand.

Lycka till!

Om Rikare boende

I kunskapsrapporten Rikare boende undersöker vi vad som påverkar synen på hemmet, vad som gör att människor trivs och målar med hjälp av nya insikter upp en bild av hur framtidens hem kan utvecklas. 

Här kan du ta del av fler insikter från Rikare boende

 

Ikano Bank

Genomtänkta beslut
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.