05 februari 2024

10 plånboksvänliga saker att göra på sportlovet

En flicka i brunt långt hår och röd jacka lyfts upp i luften och kramas av en man i svart jacka.

Sportlovet är ofta förknippat med skidresor. Men vad kan man hitta på om man varken ska ge sig ut på skidresa eller har snö på hemmaplan? Och dessutom har en tajt budget. Vi har samlat 10 tips på gratis aktiviteter som funkar lika bra i februari som på påsklovet, sommarlovet, höstlovet och jullovet.

10 tips på gratisaktiviteter för barnen

1. Låna från Fritidsbanken

På Fritidsbanken kan man låna sport- och friluftsutrustning gratis. Vad sägs om att testa på skridskor, skateboard, inlines/rullskridskor, landhockey eller mängder av olika brädspel. Fritidsbanken finns på 120 platser runt om i landet och allt är gratis. Kika in på fritidsbanken.se.

2. Gå på lekplatssafari

Är både du och barnen trötta på att alltid hänga på samma gamla lekplats? Ge er då ut på lekplatssafari. Utforska ditt eget närområde eller ta bussen till närmaste grannort. Förbered er hemma och kolla upp fina naturlekplats eller temalekplats. Engagera barnen genom att rita upp en karta på vilka lekplatser ni ska besöka och glöm inte packa matsäcken för när det är dags att fylla på med energi.

3. Gratis lovaktiviteter

Många kommuner brukar anordna olika gratis lovaktiviteter för barn och ungdomar under skolloven, ibland tillsammans med det lokala föreningslivet. Några av de saker som brukar erbjudas är gratis skridskoåkning samt extraöppet på biblioteket och den lokala konsthallen med olika aktiviteter. Gå in och kolla på din kommuns hemsida.

4. Pyssla på öppna förskolan

Om du har barn i förskoleklass, glöm då inte att alla barn upp till det att de fyllt 7 år är välkomna till öppna förskolan. Öppna förskolor brukar finnas även på de allra minsta orter men maxåldern varierar så kolla upp det först. Pysselrummet brukar vara väldigt uppskattat och du slipper röran hemma!

5. Testa prova på-lektion

Under loven brukar det lokala föreningslivet passa på att anordna öppet hus och gratis prova på-lektioner. Varför inte testa på skytte, pingis, kampsport eller kanske ett instrument? Ett perfekt tillfälle att prova på något nytt som ni kanske har varit nyfikna på.

6. Gå på sagostund på bibliotek

Under skolloven brukar de allra flesta bibliotek anordna exempelvis sagostund, teaterföreställning, pysselverkstad eller andra roliga aktiviteter för barn. Passa samtidigt på att låna hem några nya favoritböcker att läsa under lovet.

7. Byt hem för några dagar

Kanske känner du någon, som i sin tur känner någon, som också är sugen på ett miljöombyte. Ett lånbyte är den perfekta minisemestern utan att det kostar en krona. Barnen får nya leksaker att leka med och tillsammans kanske ni upptäcker en ny stad, ny park, en ny lekplats eller ett nytt favoritfik.

8. Gå på en familjevisning

En del museum och konsthallar är fortfarande gratis att besöka och i annat fall så brukar barn få gå in gratis i sällskap av en betalande vuxen. Många av dessa museum/konsthallar anordnar också kostnadsfria familjeaktiviteter under skolloven. Det kan var en rundvandring för barn, familjevisningar, pyssel/skapande, workshops och särskilda lekutställningar.

9. Hälsa på djuren på en 4H-gård

4H-gårdar finns över hela Sverige och är öppna för allmänheten. De är gratis att besöka och här kan man hälsa på olika djur som exempelvis hästar, får, getter, grisar, kor, kaniner och höns. På många av gårdarna kan man under särskilda dagar och tider kostnadsfritt prova på djurskötsel där man får vara med och mata djuren, ta in dem från hagen, och självklart klappa och mysa med många av djuren. Hitta din närmaste 4H-gård på www.4h.se/gardar/

10. Borta bra men hemma bäst

Ibland behöver man inte ta sig längre än till sitt eget vardagsrum. Tälta inomhus (och glöm inte ficklampan för extra mys), ät en baklängesmiddag, baka och duka upp för inomhuspicknick, låt barnen få en JA-dag, bygg en stor koja eller fixa hemmabio med biljetter, popcorn och hela paketet.

Ikano Bank

Gör det billigare
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.