03 januari 2024

Din guide till en ekonomisk nystart 2024

Nystarta din ekonomi

Ett nytt år ligger som ett oskrivet blad framför oss. Vad passar då bättre än att rensa, sortera och strukturera ditt ekonomiska 2024! Här går vi igenom vad du kan göra för att få stenkoll på finanserna och kanske spara en slant på köpet.

Steg 1: Inventera kontoutdraget

Handen på hjärtat, när gick du senast igenom ditt kontoutdrag? Sätt dig med en kopp te och gå igenom de senaste månadernas transaktioner. Titta gärna lite extra på vilka kostnader som tickar på för olika prenumerationer och abonnemang varje månad. Finns där något du har glömt bort? Något du inte använder? Eller något som du kan pausa under en period?

Steg 2: Gör en månadsbudget

En av de bästa sakerna du kan göra för att få koll på din ekonomi är att göra en månadsbudget. Med en budget får du insikt i vad du har möjlighet att spendera varje månad, utöver dina fasta kostnader. Nu när du har koll på alla dina utgifter kan du matcha dem mot dina inkomster för att kontrollera att det går jämnt ut. Om du kategoriserar dina utgifter ser du lätt om det är någon kategori som sticker iväg oväntat mycket.

Steg 3: Se över dina fasta utgifter

Vissa utgifter är nödvändiga och löper på varje månad utan att du tänker så mycket på det. Det kan röra sig om alltifrån försäkringar till hyra, bolån eller telefonräkningar. Men det kan vara värt att granska dina avtal – det kan spara dig en hel del pengar. Gömmer det sig någon dold avgift på din mobilfaktura? Erbjuder en annan aktör samma försäkring till en lägre månadspremie?

Du kan också undersöka om du kan få lägre ränta på ditt bolån om du flyttar det till en annan långivare. Alldeles för många betalar mer än de egentligen behöver för sitt bolån eftersom de aldrig tänkt på att jämföra alternativ. Kanske fick du en rabatt när du tecknade hos din nuvarande bank som har löpt ut sedan länge. Se om vi kan erbjuda dig en bättre ränta än den du har idag.  

Räkna på din bolåneränta

Steg 4: Städa bland smålån och krediter

Upptäckte du att det fanns flera smålån och krediter som du betalar på varje månad? Om du har dem hos olika aktörer kan det snabbt bli dyrt om du räknar ihop alla räntekostnader och aviavgifter. Genom att städa upp och baka ihop dina smålån i ett enda större privatlån kan du få bättre koll.  Ofta kan du också få lägre ränta på ett större lån och därmed lägre månadskostnad.

Vill du veta mer om hur det fungerar? Vi hjälper dig gärna!

Läs mer om att samla lån

Steg 5: Börja buffertspara

Om du inte redan har ett buffertsparande är det här ditt tecken på att starta ett. När alla levnadskostnader ökar känns det kanske inte så aktuellt att börja spara, men en buffert är en viktig krockkudde för din ekonomi när det dyker upp oväntade utgifter. En början kan vara att lägga undan månadsavgiften för en av de där prenumerationerna du avslutade i steg 1. Schemalägg en automatisk överföring varje månad så blir sparandet av utan att du behöver tänka på det.

Tänk på att du kan behöva komma åt din buffert med kort varsel. Därför är ett tips att välja ett sparkonto utan bindningstid för ditt buffertsparande.

Upptäck våra sparkonton 

Steg 6: Rensa ut och sälj

När du nu ändå är igång och röjer upp får du kanske också lust att ta tag i röran i förrådet eller rensa garderoben. Säg hejdå till sådant som inte skänker dig glädje längre och kom ihåg att ditt skräp kan vara någon annans skatt. Lägg ut det du rensar ut till försäljning så kan du få lite extra klirr i den annars så fattiga januarikassan.

Steg 7: Skapa nya shoppingrutiner

När du nu tittat över din nya budget och de senaste månadernas utgifter ser du kanske att det går en del pengar till oplanerade småköp. Det kan gälla alltifrån mat till prylar. Ett sätt att identifiera och bryta invanda köpmönster kan vara att införa ett köpstopp under en period. Kanske märker du att det alltid slinker ned godis i varukorgen vid ditt dagliga besök i matbutiken, eller att du per automatik köper ett nytt plagg när det vankas fest - då kan du se det som en utmaning att planera storhandling en gång i veckan eller att återupptäcka kläderna som redan finns i din garderob.

Välkommen 2024!

Information om effektiv ränta för privatlån
Information om effektiv ränta för privatlån Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 10.14 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 620 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 157 216 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 10,62 % (2023-08-24).

Information om effektiv ränta för bolån
För ett bolån på 2 000 000 kr med rak amortering med en löptid på 30 år och månadsvis betalning med 4,29% rörlig ränta blir den effektiva räntan 4,38%. Den första månadsbetalningen (inkl. amortering) blir 12 706 kr. Totalt belopp att betala om lånet behålls i 30 år och räntan är oförändrad under lånets löptid uppgår till 3 290 575 kr. Antalet månadsbetalningar är då 360 stycken. Inga avgifter tillkommer. 2024-05-16. Bolån förmedlas av Ikano Bank AB (publ) i samarbete med kreditgivaren Borgo AB (publ) (org. nr 559153-2303, Box 24088, 104 50 Stockholm), och är förenat med panträtt i fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt.

Ikano Bank

Gör det billigare