18 januari 2024

Så håller du nere elkostnaderna under kalla vinterdagar

Människor hemma äter pizza vid tända ljus

Även om elpriset under den här vintersäsongen inte kan jämföras med fjolårets, så gör de kalla vinterdagarna märkbara avtryck på elräkningen. De goda nyheterna är att det finns ganska enkla saker som du kan göra för att hålla nere elförbrukningen. Här tipsar vi om några saker du kan göra både kortsiktigt och långsiktigt för att minska dina elkostnader.

Som bostadsägare finns alltid en risk för höjda el- och energikostnader under vissa delar av året. Särskilt märkbart blir det om du bor i ett hus som drar mycket el. 2022 är ett år vi sent ska glömma när det kommer till just elpriser, och även om det inte är lika extremt just nu så kan priserna fluktuera av anledningar som kyla, väder och kapaciteten i elnätet. Genom att lära dig hur du förbrukar smartare kan du få långsiktiga effekter på dina energikostnader.

8 tips på saker du kan göra idag för att minska din elförbrukning

1. Dra ut sladden

När du tror att du har stängt av dina apparater så har du kanske ändå inte gjort det – standby-läget kan vara en riktigt energitjuv som enligt Energimyndigheten utgör ungefär 5 procent av ett hushålls totala elförbrukning per år. Med ett grenuttag kan du strypa strömmen vid källan och för flera apparater samtidigt.

Var också noga med att dra ut sladdar till de apparater som inte används så ofta. Det gäller inte minst när du laddar mobilen eller surfplattan. Håll koll på när det är färdigladdat och dra sedan ut kontakten.

2. Låt elementen andas

Det kan ju se trevligt ut med en möbel framför fönstret, men när värmen från elementen inte kan cirkulera i rummet kommer ditt värmesystem behöva jobba hårdare. Se till att det är fritt framför elementen. Vissa element kan också behöva luftas för att fungera bra, så ta reda på vad som gäller för just de element du har.

3. Laga energismart mat

Använd köksapparaterna smartare när elen är dyr. Du kan till exempel laga ett storkok som räcker för flera dagar, eller se till att laga flera saker samtidigt när du ändå har ugnen igång. Du kan också laga så kallade one pot-maträtter där allt tillagas i samma gryta eller på samma ugnsplåt. På så sätt undviker du att ha flera plattor och vitvaror igång samtidigt.

4. Släck efter dig

Det finns ingen anledning att ha lampan tänd när du inte befinner dig i rummet så ha som regel att den sista personen som lämnar rummet också släcker lampan. Och ni har väl bytt till lågenergi- eller LED-lampor?

5. Kontrollera temperaturen i kyl och frys

Visste du att kylen och frysen kan vara för kalla? Kolla upp vilken temperatur de har i dag och matcha mot den rekommenderade temperaturen. Genom att ställa in rätt temperatur kan du förhoppningsvis spara lite energi samtidigt som maten hålls både färsk och smakrik.

6. Täta fönster och dörrar

Om du känner att det läcker in kyla och luft vid dina fönster och dörrar, kan du vara säker på att pengarna samtidigt läcker ut i elräkningen. Se till att täta ordentligt så att elementen slipper jobba hårdare än de behöver. Det kostar inte särskilt mycket att sätta in tätningslister men sparar dig desto mer. Om du behöver en snabb tillfällig lösning finns det speciella dragskydd att köpa, eller så kan du prova med ihoprullade handdukar vid fönstergliporna.

7. Tvätta rätt

Det finns några saker du kan göra för att tvätta så energieffektivt som möjligt.

 • Vänta med att tvätta tills du kan köra en full maskin, även om du väldigt gärna vill använda favorittröjan.
 • Om tvätten inte är väldigt smutsig kan du sänka tvättemperaturen till 40 eller 30 grader. Ju lägre temperatur, desto mindre energi krävs av maskinen.
 • Lufttorka tvätten i stället för att använda den energislukande torktumlaren. Om det är väldigt kallt kan du till och med prova att frystorka tvätten utomhus.

8. Sänk inomhustemperaturen

Om din bostad värms upp med el kan en sänkt innertemperatur påverka elräkningen i positiv riktning. Sänk en grad eller två och ta på dig med varma kläder i stället. Ska du resa bort under några dagar kan du under den tiden sänka ännu några grader.

Vad du kan göra långsiktigt

Anlita en energikonsult

Investera i att ta in en energikonsult eller energirådgivare som kan se över ditt hem och ge skräddarsydda råd för hur du kan påverka just din elförbrukning. Kanske är det aktuellt med ett nytt värmesystem, en konfiguration av ditt befintliga eller så finns det elbovar att hitta i ditt hem som kan vara värda att åtgärda?

Se över ditt elavtal

Vet du vad du har för elavtal och kan det vara läge att se över det? Det är sunt att då och då konkurrensutsätta de leverantörer man har för olika tjänster. Undersök om det är ditt nuvarande elbolag som fortfarande erbjuder bäst pris. Hur ditt avtal ser ut påverkar också din elräkning. Ett rörligt elpris är ofta billigare men det gör också att du kan behöva betala mer för din förbrukning från en vecka till en annan. Du kan tjäna på det i längden, men avgör utifrån hur du tror att elmarknaden kommer se ut framöver och utifrån din egen ekonomi. Om du är känslig för plötsliga höjningar, eller om du bor i ett hus där varje höjning innebär en stor påverkan på din elräkning, kan ett fast elpris vara att föredra.

Om du inte har gjort något aktivt val av elavtal får du ett så kallat anvisat avtal – och om du har det så betalar du förmodligen mer för din el än vad du behöver. Avsätt tid för att titta på olika leverantörer utifrån dina behov. Du kan bryta ett anvisat avtal när som helst eftersom du inte har bundit upp dig på något.

Spara till en elbuffert

Elkostnaderna är ofta högre under vintermånaderna, och kan påverkas ytterligare av omvärldsfaktorer och elkapacitet. Sätt undan en peng under sommarmånaderna när elkostnaderna är lägre, så har du en buffert som du kan ta av under mer utgiftstäta tider. Ett enkelt sätt att komma igång med ett kontinuerligt sparande är genom att sätta en automatisk överföring varje månad från lönekontot till sparkontot.

Oavsett om du behöver använda den till elräkningar eller inte så är en buffert alltid bra att ha. Och om du inte behöver plocka av bufferten, och dessutom har pengarna på ett sparkonto med ränta, kan du i stället njuta av att låta pengarna växa till sig tills du behöver dem.

Buffertspara på ett sparkonto med ränta

Om insättningsgarantin

Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här.

Ikano Bank

Gör det billigare
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.