25 september 2023

Att spara när ekonomin krisar: “Involvera hela familjen”

Ett par barnfötter sticler ut ur en hängmatta i sommarskymning

Hushållens ekonomi blir allt snävare. För en del börjar kanske boräntorna närma sig bristningsgränsen, samtidigt som man knappt vågar tänka på vinterns elräkningar. Att hålla ihop en balanserad ekonomi kan kännas snudd på omöjligt. Men om du känner att du befinner dig i ett ekonomiskt mörker kan det finnas några ljusglimtar att ta sikte på, och kanske till och med saker du kan göra för att förbereda dig inför vinterns kostnader. Caroline Karlsson, produktägare för Ikano Banks sparprodukter, navigerar i hur du kan tänka kring sparandet när styrräntan ökar.

Det kan komma minst en till höjning av styrräntan i år. Hur påverkar de höjda räntorna sparandet?

Det som kan ses som lite positivt i det hela är att det är bra läge att spara just nu. Det är ju inte bara räntan på lån som har höjts utan även sparräntan. Sen gör de höjda räntorna på till exempel bolån så klart att det kan vara svårare att få utrymme i privatekonomin att lägga undan pengar i ett sparande.

Kan det vara fördelaktigt att binda sparandet just nu?

Det beror på vilket sparande det är du har behov av. Om du vet med dig att du inte kommer att behöva komma åt pengarna på några år, till exempel om du sparar till en bil eller en kontantinsats, så kan det vara en idé att binda sina sparpengar till en högre ränta. Om du vet med dig att du behöver kunna komma åt sparpengarna med kort varsel, till exempel på ett buffertsparande, kan det passa bättre med ett sparkonto med rörlig ränta och fria uttag.

Hur kan man tänka med sitt sparande just nu, när det kan vara svårt att lägga undan pengar?

Man brukar ju säga att man bör spara ungefär 10 procent av sin lön fördelat på buffertsparande, långsiktigt sparande och pension. Den krassa verkligheten är att det kanske inte är möjligt för alla just nu. Tvärtom är det kanske så att man har behövt plocka väldigt mycket från sitt månadssparande det senaste året för att få ekonomin att gå ihop när till exempel höga elräkningar landar i brevlådan. Om du vet med dig att du kan behöva dryga ut lönen i vinter just på grund av höga energikostnader, så är ett tips att försöka lägga undan lite extra pengar till en buffert redan nu som du kan plocka av sen.

Sen tycker jag att det är viktigt att säga att du inte ska ha dåligt samvete om du inte lyckas lägga undan så mycket sparpengar just nu. Men oavsett om det känns svårt att hålla det igång just nu kan det vara en idé att öppna ett sparkonto om du inte redan har ett. Får du möjlighet att lägga undan pengar någon månad, så kan du enkelt placera dem i ditt sparande. På våra sparkonton med fria uttag får du dessutom ränta från den dagen pengarna hamnar på kontot, och det kostar dig ingenting att ha det – oavsett om du nyttjar det eller ej.

Hur kan man få ekonomin att gå ihop just nu - och kanske till och med lyckas spara en slant?

För vissa kan det vara extra tungt nu efter semestern så det kanske är ett bra läge att börja prioritera lite bland kostnaderna. Och vill du kunna spara något kanske du behöver vara sparsam i vardagen. Börja med det lilla! Bensinen är, precis som mycket annat, dyr just nu så kanske kan du tänka en extra gång innan du sätter nycklarna i bilen? Vet du med dig att det är svårt att få mat över till matlådor så kan du ta en kväll för att förbereda några budgetluncher att ta med till jobbet i stället för att äta ute.

Jag vill också slå ett slag för att involvera hela familjen. Det kan vara bra att förklara även för barnen hur läget är och att ni tillsammans nu behöver bestämma vad ni vill prioritera att lägga pengarna på. Fråga barnen vad de skulle kunna tänka sig att dra in på och prioritera bort.

Fyra tips för att spara under inflation

  • Dra nytta av att sparräntorna är höga just nu.
  • Vet du med dig att energikostnaderna kommer att sticka iväg i vinter? Lägg undan så mycket du kan i en buffert redan nu.
  • Engagera hela familjen och fråga även barnen om deras idéer för att dra in på era utgifter.
  • Ha tålamod och håll ut – det är utmanande att få ihop ekonomin just nu. Gör det du kan med dina resurser, men ha inte dåligt samvete om du inte kan spara så mycketför tillfället.

Spara tryggt hos Ikano Bank

Insättningsgaranti på alla våra sparkonton*.

Ränta från första sparade kronan.

Inga avgifter.

Välj mellan helt fria uttag eller bindningstid på 1, 2 eller 5 år.

Hitta ditt sparkonto

 

*Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Ikano Bank

Genomtänkta beslut