05 januari 2023

Din guide till en ekonomisk nystart 2023

Nystarta din ekonomi

Det nya året ligger som ett oskrivet blad framför oss och vad passar då bättre än att rensa ut gamla surdegar som ligger och tynger. Det första du ser framför dig när du hör “rensa ut” är kanske att gå igenom stökiga förråd och garderober – men du kan också utnyttja årets första månad till att storstäda din ekonomi. Vi går igenom vad du kan göra för att få stenkoll på finanserna och kanske spara en slant på köpet.

Steg 1: Kolla kontoutdraget

Handen på hjärtat, när gick du senast igenom ditt kontoutdrag? Sätt dig med en kopp te och gå igenom de senaste månadernas transaktioner. Titta gärna lite extra på vilka kostnader som tickar på för olika prenumerationer och abonnemang varje månad. Finns där något du har glömt bort? Något du inte använder? Eller något som du kan pausa under en period?

Steg 2: Gör en månadsbudget

En av de bästa sakerna du kan göra om du vill få koll på din ekonomi är att göra en månadsbudget. Med en budget får du större insikt i vad du har möjlighet att spendera varje månad, utöver dina fasta kostnader. Skriv ner alla dina inkomster och utgifter och kontrollera att det går jämnt ut. Om du kategoriserar dina utgifter ser du lätt om det är någon kategori som sticker iväg.

Steg 3: Städa bland smålån och krediter

Om du har flera smålån och krediter kan det snabbt bli en dyr historia om du räknar ihop alla räntekostnader och aviavgifter. Städa upp och få bättre koll genom att baka ihop dina smålån i ett enda större privatlån. Ofta kan du få lägre ränta på ett större lån och därmed lägre månadskostnad.

Verkar det krångligt? Vi hjälper dig gärna!

Läs mer om att samla lån

Steg 4: Se över dina fasta utgifter

Vissa månadsutgifter är nödvändiga och löper på varje månad utan att du tänker så mycket på det. Det kan röra sig om alltifrån försäkringar till hyra, bolån eller telefonräkningar. Men det kan vara värt att granska dina avtal – det kan spara dig en hel del pengar. Gömmer det sig någon dold avgift på din mobilfaktura? Erbjuder en annan aktör samma försäkring till en lägre månadspremie?

Du kan också undersöka om du kan få lägre ränta på ditt bolån om du flyttar det till en annan långivare. Alldeles för många betalar mer än de egentligen behöver för sitt bolån eftersom de aldrig tänkt på att konkurrensutsätta det. Testa gärna vår Bolånekalkylator för att se om vi kan erbjuda dig en bättre ränta än den du har idag.

Räkna på din bolåneränta

Steg 5: Börja buffertspara

Om du inte redan har ett buffertsparande är det här ditt tecken på att starta ett. När alla levnadskostnader ökar känns det kanske inte så aktuellt att börja spara men en buffert är en viktig krockkudde för din ekonomi när det dyker upp oväntade utgifter. En början kan vara att lägga undan månadsavgiften för en av de där prenumerationerna du avslutade i steg 1. Schemalägg en automatisk överföring varje månad så blir sparandet av utan att du behöver tänka på det.

Tänk på att du kan behöva komma åt din buffert med kort varsel. Därför är ett tips att välja ett sparkonto utan bindningstid för ditt buffertsparande.

Upptäck våra sparkonton 

Insättningsgaranti
Våra konton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kunden få ersättning för vissa särskilt angivna händelser med högst fem miljoner kronor. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kunden inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in. Särskilt informationsblad om insättningsgarantin hittar du här.

Steg 6: Öppna upp för nya shoppingmönster

När du nu tittat över din nya budget och de senaste månadernas utgifter ser du kanske att det går en del pengar till oplanerade småköp. Det kan gälla alltifrån mat till prylar. Ett sätt att identifiera och bryta invanda köpmönster kan vara att införa ett köpstopp under en period. Kanske märker du att det alltid slinker ned godis i varukorgen vid ditt dagliga besök i matbutiken eller att du per automatik köper ett nytt plagg när det vankas fest - då kan du se det som en utmaning att planera storhandling någon gång i veckan eller att återupptäcka din egen garderob.

Bonustips: Rensa ut och sälj

När du nu ändå är igång och röjer upp får du kanske också lust att ta tag i den där röran i förrådet. Säg hejdå till sådant som inte skänker dig glädje längre och kom ihåg att ditt skräp kan vara någon annans skatt. Lägg upp det du rensat ut till försäljning så kan du få lite extra klirr i januarikassan.

Välkommen 2023!

Information om effektiv ränta för privatlån
Säg att du lånar 125 000 kr över 5 år med 8,69 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir genomsnittligt månadsbelopp 2 543 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 152 609 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 9,04 % (2022-12-08).

Ikano Bank

Gör det billigare
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.