10 januari 2023

Så lagar du god och billig mat – tips för att spara pengar och minska ditt matsvinn

Laga god och billig mat

Mat utgör en stor del av utgifterna för svenska hushåll - enligt en färsk rapport från SCB är mat den tredje största utgiftsposten för svenska hushåll efter boende och transport. När storhelgerna nu är över och plånboken gapar tom kan det därför vara på sin plats med inspiration till hur du med enkla medel kan minska din matbudget. Eftersom det som är snällt mot plånboken många gånger också är snällt mot miljön kan du dessutom slå två flugor i en smäll. Här kommer ekonomiska tips för hemmaköket!

Släng inte pengar i soptunnan

Varje år slänger svenska hushåll 17 kilo ätbar mat per person och 18 kilo mat och dryck hamnar i vasken. Enligt Livsmedelsverket innebär detta att en barnfamilj skulle kunna spara 3000–6000 kr om året bara genom att äta upp den mat som burits hem från affären.  Köp inte mer än vad du äter och stirra dig inte blind på bäst-före-datum - mjölken vet inte vilken dag det är men dina sinnen känner tydligt om något luktar illa. Titta, lukta och smaka innan du förpassar maten till avfallspåsen. 

Maxa råvarorna och använd resterna 

Det är inte så ofta vi handlar hem hela djur men filosofin om att ta tillvara på allt går även att applicera på grönsaker. På räkskal och köttben kan du koka fond eller buljong som du fryser in och använder i soppor och grytor av olika slag. Blasten på blomkål och de flesta rotsaker kan du använda som bas i en sallad och broccolistammen blir god att ugnsrosta tillsammans med andra grönsaker.  

Spara dina matrester och, framför allt, använd dem så snart som möjligt. Om du har en råvara, eller rester av en råvara, bestäm då direkt vad den ska användas till så riskerar du inte att den ligger och blir gammal i kylskåpet. En tumregel är att inte lämna slattar kvar som sedan inte används. Använd allt och om det inte finns möjlighet till det så går det mesta att frysa in och använda vid ett senare tillfälle.  

Välj mat efter säsong 

Vad du väljer för mat gör också avtryck i din ekonomi. Att välja sådant som växer i säsong är billigare än det som inte är i säsong och är samtidigt mer smak- och näringsrikt. I januari och februari är europeiska apelsiner och paprika som godast och i Sverige är råvaror som jordärtskocka, rotfrukter och olika sorters kål i säsong. Generellt är potatis och rotfrukter bra och billig mat som mättar och håller länge i kylen. Användningsområdena är många och du kan använda rotfrukterna i alltifrån pickling och råkostsallad till mustiga grytor och ugnsrostade maträtter.  

Svenska bär är både godast och billigast när du köper dem under sommarmånaderna. Om du vill äta bär i vintertid kan du välja frysta eller frystorkade bär.  

Är du osäker på vad som är i säsong olika tider på året?

Titta på Naturskyddsföreningens förteckning

Baka eget bröd 

Bröd är ett livsmedel som ökat en hel del i pris. Du kan därför spara en hel del pengar genom att själv sätta en deg på jäsning, särskilt om du vill ha ett bröd av det lite nyttigare slaget. När du bakar själv har du också kontroll på vad som stoppas i brödskivorna och kan smaksätta efter eget tycke och med sådant du har hemma från annan matlagning, t.ex. nötter och fröer.   

Matplanera smart och jämför priser  

Du kan spara både en och två slantar på att jämföra priser, handla när det är erbjudanden och planera dina inköp. Gör en veckomatsedel baserat på veckans extrapriser och skriv en inköpslista som du håller dig till i affären. Titta på jämförelsepriserna i butiken snarare än förpackningspriset eller använd någon av de smarta appar som numera finns för att jämföra butikspriser.   

Tallriksmodellen 2.0 

Det finns en traditionell bild av hur mängden mat ska vara fördelad på våra tallrikar. Vad händer om vi (bokstavligt talat) vänder på steken? Den dyraste grönsaken kostar fortfarande mindre än det billigaste köttet och innehåller mycket näring som vi behöver. Kanske kan du se köttet som ett tillbehör till andra råvaror snarare än tallrikens huvudattraktion? 

Med planering och nytänkt går god mat och god ekonomi ihop. Förhoppningsvis kan din nya matbudget även ge dig möjlighet att kunna lyxa till det då och då. 

Lycka till och smaklig spis! 

 

Ikano Bank

Gör det billigare
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.