08 juni 2022

Handla säkert på nätet

Handla säkert på nätet

Det går snabbt och det är smidigt. Ett par klick bort och du har fyllt varukorgen, klickat köp och betalat. Vi handlar på nätet som aldrig förr men finns det bara fördelar? Vi ger dig tipsen för att undvika fällorna, hitta rätt pris och betala säkert när du shoppar på nätet.


Betala med betalkort/kreditkort

Med betalkort och kreditkort är du bäst skyddad om något skulle något skulle bli fel när du betalar på internet. Konsumentkreditlagen ger dig då ett extra skydd och det är även möjligt att vända sig till banken/kreditgivaren för att få hjälp med återbetalning om t ex varan inte levereras inom avtalad tid eller butiken dragit pengar flera gånger. Kontrollera dock vilka villkor som gäller för just ditt betalkort, banker kan ha olika regler för anmälningar och reklamationer.


Kontrollera webbplatsens säkerhet

Det är viktigt att anslutningen till butiken är säker och krypterad när du ska fylla i din betalinformation. Ett litet hänglås vid webbläsarens adressfält kännetecknar att webbsidan krypterar informationen som lämnas på sidan. Krypterade anslutningar har dessutom "https" i stället för "http" i adressfältet. På så sätt vet du alltid om du har en säker anslutning när det är dags att mata in betalinformation. Skicka aldrig kontokortsuppgifter via e-post. Ange bara kortnummer till betal- och kreditkort när du ska betala för en produkt på hemsidan.


Titta efter certifieringen

Leta efter så kallade trustmarks på webbplatsen. De syns genom emblem-liknande symboler för t.ex. Trygg E-handel och Certifierad E-handel. Det betyder nämligen att hemsidan är certifierad hos Svensk Handel och är skyldiga att följa svensk lagstiftning. Om ett företag inte har certifieringen betyder inte det att det handlar om ett blufföretag, men certifieringen ger dig extra säkerhet.


Se hur andra bedömer webbplatsen

Se hur andra kunder bedömer sin upplevelse när de handlat från butiken på Prisjakt.nu eller Pricerunner.se. Var dock noga med att kika närmare på omdömen. Ett 10-stjärnigt snittbetyg behöver i verkligheten inte betyda så mycket om det bara finns ett omdöme. Om du är osäker på butikens trovärdighet, gör även en googling och kolla vilken information det ger. Ofta kan du hitta produkter på nätet till konkurrenskraftiga priser men om priset är alltför lågt kan erbjudandet vara för bra för att vara sant om försäljaren inte är trovärdig i övrigt.

Se upp för onödiga avgifter

När du handlar på internet är det viktigt att du kontrollerar varifrån varan skickas. Om varan inte skickas från ett annat EU-land finns nämligen risken att du behöver betala exempelvis tull, skatt, moms och andra avgifter. Dessutom kan dina rättigheter som kund vara mer begränsade om du skulle ångra dig.

Även om webbadressen kanske slutar på .se är det inte säkert att du handlar varan i Sverige. Utländsk e-handel innebär inget dåligt i sig men om du inte känner till säljaren är det en bra idé att kontrollera så att betal- och leveranssätt är säkra och vilka villkor som gäller för retur då dessa kan skilja sig från svenska återförsäljare.

Ikano Bank

Genomtänkta beslut