07 juni 2022

Kreditkort till utlandsresan – tänk på det här

Turister pekar på karta

Äntligen dags för sol, bad och vita sandstränder? Eller ska du kanske luffa dig genom Europa på tåg eller med bil? Sättet att resa på är lika många som alla tips och råd kring vad du behöver tänka på. En grundpelare inför utlandsresan är att ha koll på vilka försäkringar du behöver och inte behöver. Men det finns också annat att ta hänsyn till, till exempel att dina kortbetalningar i utländska affärer kan bli dyare beroende på vilka knappval du gör i kassan. Här ger vi dig tips på vad du bör tänka på för att säkra ekonomin under din semester.

Var försäkrad under din resa
Först och främst är det viktigt att teckna din försäkring innan du åker eftersom det är svårt att köpa en försäkring när du redan har åkt. Hemförsäkringens reseskydd ger ersättning för de viktigaste händelserna du kan råka ut för på en resa, till exempel akut sjukdom och olycksfall. Dessutom kan det även ingå andra skydd som till exempel avbeställningsskydd och ersättning vid förseningar.

Betalar du din resa med kort ingår oftast en reseförsäkring som ger dig avbeställningsskydd och ersättning för om du eller ditt bagage blir försenat. När du betalar minst 75 % av resan med ditt Ikano Kort ingår en reseförsäkring utan kostnad. Den inkluderar bland annat avbeställningsskydd för dig och din familj, ersättning vid försening av bagage och försenad avgång. Har du samma skydd i din hemförsäkring kan du alltså få ersättning från flera håll.

Betala med kontanter eller krediter under resan?
Att ha med lite kontanter är bra för dricks, taxi och småköp. Se däremot upp för att ha större summor kontanter på dig eftersom risken för att bli bestulen är hög på vissa orter. För andra typer av betalningar kan du betala med kort. Svenska betalkort fungerar i hela världen och är ett säkert sätt att betala med. Skulle du bli av med ditt kort är det enkelt att spärra kortet för att inte riskera att bli av med din reskassa. Det finns dock vissa saker att ta i beaktning när det kommer till kortbetalningar utomlands. Nedan följer våra viktigaste tips:

  1. För att undvika att ditt betalkort blir skimmat behöver du tänka på är att alltid ha koll på ditt kort. Ha alltid kortet (eller plånboken det ligger i) under uppsikt och skydda din kod för att hindra någon obehörig från att se den.
  2. Det kortet du använder under semestern bör inte vara kopplat till lönekontot. På så sätt har du bättre koll på dina köp antingen genom att ha en begränsad budget för resan eller genom att du själv kan överföra mindre summor från ditt lönekonto till och på så sätt skydda dig extra ifall kortet blir stulet eller skimmat.
  3. Ha som vana att kontrollera ditt bankkonto under hela resan. Upptäcker du att någon har gjort en obehörig transaktion är det viktigt att du kontaktar din kortutgivare på en gång och spärrar kortet.
  4. Se till att ha med dig ett extrakort, som du kan betala med om ena kortet behöver spärras, slutar fungera eller ”sväljs” av en automat. Ett extra tips här är att titta på kortens giltighetsdatum innan avresa. 
  5. När du betalar med kort får du ibland erbjudandet att välja mellan att betala i lokal valuta eller i svenska kronor. Välj alltid lokal valuta, för då blir växlingskursen oftast bättre.

Ansök om Ikano Kort

Information om effektiv ränta för Ikano Kort
Ikano Kort är en löpande kontokredit med 18,80 % rörlig ränta och aviavgift om 25 kr/mån, vilket ger ett månadsbelopp på 931 kr, ett totalt återbetalningsbelopp på 11 176 kr, 12 avbetalningar och en effektiv ränta på 23,21 % vid en skuld på 10 000 kr i 12 månader (2023-10-11). Betalar du hela månadens inköp när fakturan kommer, tillkommer ingen ränta på dina inköp.Ikano Bank

Genomtänkta beslut

Resa