19 januari 2022

Fördelarna med att flytta ditt bolån

Man på marknad

Har du tänkt tanken på att byta bank för ditt bolån men inte kommit loss än? Då kan det vara dags – för många finns det nämligen tusenlappar att spara varje år. Här listar vi de största fördelarna med att se sig om på marknaden och utmana det bolån du har idag.

1. Du kan förbättra dina villkor utan förhandling

Ett bolån är något som påverkar privatekonomin märkbart under en lång tid. Därför finns det all anledning att skaffa sig så bra villkor som möjligt. På dagens allt bredare bolånemarknad är det inte längre bara storbankerna som styr och ställer. Att fler aktörer har gjort intåg på marknaden har ökat konkurrensen och räntorna kan hållas låga.

Historiskt sett har det varit vanligt att man som låntagare behöver pruta på räntan när man omförhandlar bolånet för att få en lägre månadskostnad. Men så behöver det inte vara längre. Om du inte har tid och lust att pruta finns det banker som erbjuder förmånliga villkor från början, utan förhandling. Du får istället bästa möjliga ränteerbjudande utifrån just din situation och belåningsgrad.

2. Det är lättare än du tror att byta bolånebank

Till skillnad från vad många tror är det inte särskilt svårt att flytta sitt bolån från en bank till en annan. Numera kan du slippa fysiska möten, utdragna förhandlingar och invecklad byråkrati.

När du har bestämt dig för en ny bank är de garanterat måna om att hjälpa dig som nybliven kund med allt det formella som krävs för att genomföra flytten. Det som behövs från din sida är att förse dem med några dokument. Det handlar vanligen om amorteringsunderlag (som du får av din nuvarande bank), lönespecifikationer och arbetsgivarintyg. Din nya bank kommer att meddela dig exakt vad de behöver för att ro processen i hamn.

Tänk på att det spelar roll om ditt nuvarande bolån har rörlig eller bunden ränta. Har du bundit räntan kan du få betala något som kallas ränteskillnadsersättning för att kunna lösa lånet i förtid från din befintliga bank.

3. Du behöver inte flytta allt för att flytta ditt bolån

Ett klassiskt knep från många banker är att ge dig bättre villkor ju mer engagemang du har i banken. Det betyder att räntan du blir erbjuden står och faller med om du flyttar alla dina tjänster (till exempel lönekonto, fonder och sparande). Men även om många banker drömmer om att få dig som helkund har du inga skyldigheter att samla alla dina tjänster hos samma bank.

Faktum är att du ofta kan få ett minst lika konkurrenskraftigt bolåneerbjudande utan krav på att föra över hela din vardagsekonomi till banken i fråga. Så sätt dig själv först snarare än banken och utgå från vad som passar din situation bäst.

4. Du kan ansöka när du vill, var du vill

Långt borta är tiderna då du behövde boka ett möte eller ta en nummerlapp och ställa dig i kö på din fysiska bank. De allra flesta sköter idag sina bankärenden digitalt och en bolåneflytt är inget undantag. Vill du byta bank för bolånet kan du skicka iväg din ansökan från soffan – eller någon annan plats där du sitter bekvämt – och följa upp dialogen med banken via telefon eller mejl.

Flytta ditt bolån till Ikano Bank

Ikano Bank

Bostad

Bolån