25 november 2021

Var snäll mot dig själv och din plånbok med en budget i jul

Pojke håller i pepparkakshus

Det närmar sig jul och du är inte ensam om att tänka på hur det ska vara pyntat, om du hinner baka, passande julklappar och vad ni vill äta efter att Kalle Anka och co återigen åkt husvagn, jagat fåglar och haft bry med ekorrar i julgranen. Julen är för många en viktig högtid och självklart vill de allra flesta av oss göra den så härlig som det bara går. Baksidan av det hela kan bli att kostnaderna sticker iväg, både när det gäller mat och diverse inköp.

Hur gör du då för att hålla i pengarna inför julen? Och går det att fira jul på en liten budget? Vi har tipsen på hur du kan hantera julens alla inköp och ändå ha pengar kvar efter jul. Läs tipsen, använd dem och slipp uppleva januari som årets fattigaste månad.

 

1. Sätt en budget inför jul

Hur stor är din inkomst och vilka fasta kostnader har du? Med en budget kan du faktiskt ganska enkelt räkna ut vad du kan köpa i klapp- och matväg. Var sedan snäll mot dig själv och ärlig mot din omgivning med vad som faktiskt är möjligt. Så slipper du gå in i 2022 med oro över pengar och nudlar till middag.

2. Behöver eller villhöver du?

Oavsett om du ska handla till dig själv eller någon annan kan du fundera på om saken du ska köpa verkligen är nödvändig. Kommer den att nyttjas? En julklapp som blir liggandes i en låda dagen efter julafton gynnar varken din plånbok, mottagaren av julklappen eller miljön. Kanske kan du istället ge av din tid? Trädgårdshjälp och barnpassning är två uppskattade tjänster att ge bort.

3. Vad säger din julbudget?

Att någonting är nedsatt i pris betyder inte att du plötsligt har mer pengar att spendera. Här gäller samma som ovan, behöver du saken eller villhöver du? Och vad beror det i sådant fall på? Har du möjlighet och råd men inte riktigt behöver saken kanske du istället kan lägga pengarna på en hjälporganisation? En god insats både för medmänniskan och miljön!

4. Hur mycket får saker kosta?

Den gamla frasen ”tomten kommer till de som är snälla” är väl ändå dags att skrota? Istället bör vi prata om hur du kan vara snäll mot din budget genom att planera dina inköp. Firar du med släkten eller vänner och ni vill köpa julklappar till varandra så är det en god idé att på förhand bestämma en maxsumma som känns bekväm för alla parter. Kanske behöver inte alla handla åt alla – vissa familjer drar lott och handlar till en specifik person istället

5. Låt alla bidra med julfirandet

Även om julfirandet hålls hemma hos dig behöver inte alla kostnader hamna på dig. Att be dina gäster bidra till mat eller dryck ger både möjlighet till variation av smaker men skapar också delaktighet i julfirandet. Låt morfar stolt berätta om kryddblandningen han alltid använder till köttbullarna, eller kanske en kusin kan låta er smaka på sin veganska sill? Dessutom lättar samarbetet på den ekonomiska bördan såväl som på arbetsbelastningen.

6. Betala tillbaka så fort du kan

Trots att du följde alla tips, lät barnen få en klapp mindre i år och du fick hjälp av morfar med köttbullarna kanske julbudgeten sprack ändå? Var det så att barnen akut behövde nya jackor eller stack elpriset iväg så att krediten användes mer än planerat? Bara lugn, det kan hända alla! Vad som dock är klokt för att planera och prioritera för en lite lugnare start på året, är att betala av krediträkningarna innan du tar dig an nya stora utgifter. 

God jul och en god ekonomisk start på 2022 önskar vi på Ikano Bank!

 

 

Ikano Bank

Gör det billigare


Logga in

För närvarande kan vissa kunder uppleva problem vid inloggning. Vi beklagar detta och arbetar på att lösa problemet snarast möjligt.

Välj vilken tjänst du vill logga in på:Har du en pågående bolåneansökan?

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.