16 november 2021

Så fixar du det bästa hemmakontoret

Så fixar du det bästa hemmakontoret

När allt fler delar sin arbetstid mellan hemmet och kontoret ökar också intresset av att skapa en plats där hemma som är särskilt avsedd för jobb. Funderar du på att renovera och skapa ett hemmakontor? Här har vi samlat våra bästa tips på hur du skapar en trivsam arbetsplats på hemmaplan.

Då fler tillbringar mer tid i hemmet har behovet av förnyelse och förändring vuxit sig starkare. Många har upptäckt att det varken är särskilt inspirerande eller ergonomiskt hållbart att sitta uppkrupen i soffan med datorn i knät hela arbetsdagen.

Så vad ska man ta hänsyn till för att skapa ett praktiskt och snyggt hemmakontor? Här är våra sex bästa tips:

1. Välj en avskild plats

När du vill renovera och bygga ett hemmakontor är det viktigt att välja en lämplig plats. Det är fördelaktigt om hemmakontoret finns i ett rum där det inte brukar vara så mycket liv och rörelse, så att du får lov att arbeta ostört även om någon annan i familjen är hemma.

2. Rensa ut och fyll på

Börja med att rensa ut allt som inte behövs och måla om väggarna om de behöver en uppfräschning. Lägg in en matta för att få bättre akustik och köp in förvaringsskåp och annat som du vill ha för att skapa känslan av ett ”riktigt” kontor. Se också till att välja rätt digital utrustning. Många tycker att de klarar sig med bara en laptop, men i längden är en extern skärm och tillbehör som tangentbord och mus ovärderliga om du vill undvika musarm och gamnacke.

3. Investera i bra kontorsmöbler

Att välja rätt skrivbord och skrivbordsstol är bland de mest centrala investeringarna i ditt hemmakontor. Här ska du tillbringa många timmar och då är det a och o att utrusta arbetsmiljön med möbler som hjälper dig ergonomiskt. Att stå eller sitta rätt gör att du minskar risken för nack- och ryggsmärtor och i längden kommer det innebära att du höjer både din arbetskapacitet och effektivitet.

Många föredrar ett höj- och sänkbart skrivbord som gör att man kan variera mellan att sitta och stå, och en rejäl skrivbordsstol med bra ryggstöd gör under för både hållning och bekvämlighet.

4. Ha rätt belysning

Helst bör ditt hemmakontor vara placerat i en ljus miljö och gärna med stora fönster för att maximera naturligt ljusinsläpp. Är belysningen bristfällig kan det leda till spänningshuvudvärk och överansträngda ögon. Investera i en bra skrivbordslampa som sprider ljuset jämnt och se till att det finns takbelysning att tillgå under de lite mörkare timmarna på dygnet.

5. Inred med en stil du tycker om

Tänk på att inreda ett kontor som ger dig inspiration och ökar trivseln. Här ska du tillbringa många timmar varje dag och därför är det viktigt att platsen du sitter på är behaglig och motverkar stress. Att hålla inredningen i ett hemmakontor neutral kan vara en rekommendation för de som lätt distraheras av prydnadssaker och prylar. Men glöm inte bort det gröna, växter är bra både för inomhusluften och välbefinnandet.

6. Lyxa till det lite

Att arbeta på kontor innebär ofta ett visst mått av bekvämlighet för att du ska kunna prestera som bäst i ditt arbete. Allt som oftast finns det tillgång till kaffe och frukt och ibland finns det annat som kan höja komforten, som ett vilorum eller kanske ett pingisbord.

När du ska renovera till ett hemmakontor ska du inte underskatta de här detaljerna. Vad är det som sätter guldkant på din tillvaro och får dig att prestera och må bra? Är det en espressomaskin med gott kaffe eller en väldoftande luftfuktare som fräschar upp luften i din lilla vrå? Detta är din arbetsplats och det är du som bestämmer – skäm bort dig själv lite! 

 

Så fungerar ett renoveringslån

För den som behöver hjälp med att finansiera sin renovering kan ett lån vara ett alternativ eller komplement. Hos oss på Ikano Bank kan du låna upp till 350 000 kronor till renovering eller byggprojekt utan att behöva lämna säkerhet. Vi är måna om att du ska få schyssta villkor, att lånet ska kännas tryggt och att kalkylen ska gå ihop.

Du kan använda renoveringslånet till det du önskar, till exempel material och hantverkshjälp. Med hjälp av vår låneindikator kan du enkelt testa och se hur mycket du uppskattningsvis får låna. Vid ett sådant test görs det ingen kreditupplysning på dig. Du får trots det en uppskattning över dina chanser att bli beviljad ett lån och hur mycket pengar du skulle kunna låna.

 

Låna pengar till renovering


Ikano Bank

Bostad