25 oktober 2021

Planera ett lyckat bröllop med liten budgetBröllop trots liten budget? Ja, självklart går det! Att hålla bröllop är en riktig dröm för många. Inte sällan kan en person ha drömt om hur dagen ska se ut, vilka gäster som ska vara där och vilken musik som ska spelas. Men när dagen ska börja planeras och verkligheten med offerter landar kan det för vissa förta känslan av en magisk dag. Plötsligt behöver ni som blivande brudpar börja prioritera och sätta en budget.


Att få en överblick över alla tänkbara utgifter som bröllopet för med sig är viktigt om man vill undvika att kostnaderna ska skena iväg. Ska ni komma undan med ert drömbröllop till ett lågt pris är budgeten det som ni kommer att få planera dagen kring. Nedan presenterar vi våra bästa tips på hur ni kan göra för att få dagen som ni drömmer om – med en liten budget!

Planera bröllopet in i minsta detalj

För att klara av att hålla sig inom en liten budget är bröllopsplanering A och O. Börja i god tid med att diskutera hur ert bröllop ska se ut. Vilka gäster vill ni bjuda? Vill ni göra buketterna själva? Vad vill ni ha för musik? Vem ska viga er? Vad ska ni ha för skor? Besluten är många och för att kunna hålla bröllopsbudgeten ni satt är det en god idé att börja i tid. Ju mer fynd ni kan göra på reor och begagnat desto bättre. Räkna också med att lägga mycket tid på att knåpa ihop eget pynt och egna dekorationer eftersom det kan spara er pengar och bidra till att ni faktiskt håller den satta bröllopsbudgeten.

Vigselringar – en tung post i bröllopsbudgeten

Hur bra bröllopsplanering ni än har gjort tenderar vigselringar att bli ganska dyra och därmed även kunna spräcka den budget ni satt inför bröllopsdagen. Vissa tycker att det är fullt rimligt för ett smycke som ska bäras varje dag. Andra tycker att det är en spännande jakt att hitta rätt ring hos pantbanker, i vintage- och second handbutiker eller på digitala plattformar som Marketplace och Tradera.

Fler idéer för att spara pengar inför bröllopet

  • Leta kläder begagnat – en brudklänning som har använts av en person en gång går att fynda till bra pris och är smart både för er bröllopsbudget och för miljön.
  • Gör blomsterbuketter och arrangemang själva – kanske har ni en trädgård att plocka mycket blommor i själva och en kreativ vän som gärna bidrar med bukettbinderi?
  • Ha knytkalas eller laga mycket mat själva. Maten är utan tvekan en viktig del av dagen, både för er och gästerna. En ganska ovanlig men smart idé kan vara att välja ett knytkalas. Be gästerna om bidrag till maten istället för en present och låt alla briljera med sin egen smakpreferens och kokkonst.
  • Vill ni eller gästerna inte laga mat själva är buffé inte sällan ett kostnadsvärt alternativ. Dessutom är det en trevlig paus från sittningen runt middagsborden.
  • Skippa DJ – med en bra låtlista på Spotify kommer du långt. Kanske kan gästerna själva få addera musik i en gemensam spellista innan bröllopet?

Budget eller kostsamt bröllop – vilka är ni?

Med vår smidiga bröllopsräknare kan ni göra val och se var ni landar på skalan budget till kostsamt bröllop. Om ni i slutändan tycker att ni har åstadkommit en bra bröllopsplanering men att det där lilla extra saknas finns det alternativ att ta till. På Ikano Bank erbjuder vi bröllopslån med individuell ränta som ni kan ansöka om för att bekosta ert bröllop och se till att det blir en dag att minnas för resten av era liv som gifta.

Till bröllopsräknaren


Ikano Bank

Gör det billigare