17 november 2020

Undvik spontanköp – för miljön och plånbokens skull

 

Det världsomfattande reafenomenet Black Friday har fått sällskap av Cyber Monday, Singles Day och Super Saturday. Dagar som fokuserar på en sak: masskonsumtion. Vad händer med oss när vi spontanshoppar och hur kan vi undvika att hamna i fällan?

 Vad händer egentligen med oss när vi går från att se till att äga? Nobelpristagaren och forskaren Richard Thaler genomförde ett experiment som resulterade i lärdomen att vi lägger större värde i saker när vi äger dem till skillnad från innan vi ägde dem. Detta kallas endowment-effekten, eller ägande-effekten.

Spontantköp får ett emotionellt värde

 Så fort vi äger något ser vi plötsligt annorlunda på saken, bostaden eller plagget. De får ett emotionellt värde och vi knyter starka band till sakerna, trots att vi inte har ägt dem särskilt länge. Det är oftast inte så enkelt som det låter när vi köper något på öppet köp. Majoriteten av gångerna vill vi behålla det vi köpt, eftersom vi omedvetet redan har skapat en relation. Förklaringen till detta sägs ligga i människans natur, vår instinkt att undvika förluster. Så fort vi köper något riskerar vi att förlora dem vilket vi tycker är väldigt jobbigt. Med detta i bakhuvudet kan vi styra vårt konsumtionsbeteende enklare, när vi vet varför vi har så svårt att lämna tillbaka något eller rensa ut. Vi har en tendens att överskatta värdet på saker vi äger.

Vi sätter gärna överpriser på det vi säljer på Tradera, vi går från att vara skeptiska inför Air Pods till fullständigt frälsta efter att ha provat m ett par dagar och vi lämnar inte tillbaka tröjan vi köpt på öppet köp. Att äga saker har en enorm effekt på oss.

När vi dras till rea-dagar, specialerbjudanden och 30 dagars öppet köp är det vanligt att vi spontanshoppar utan vidare eftertanke. Vad vi däremot inte tänker på är att varje gång vi spontanköper något knyter vi starka band. När vi lärt oss hur vi fungerar kan vi shoppa smartare och utnyttja det positiva som rean ger. Har du siktat in dig på något under en längre tid eller om du stöter på din favoritprodukt förett lägre pris är rean ett perfekt tillfälle att spara en extra slant.

Så här kan du shoppa smartare

Försök att undvika rea – så gott det går.

Att planera ett köp i god tid och invänta rean är ett smart drag. Att planlöst shoppa på rean däremot är som att sätta krokben på sig själv – vi går igång på att priset är billigare men vill vi verkligen ha den där vasen eller TV:n? Behöver vi den? Ställ dig alltid frågan innan du köper något på rea: Hade jag köpt detta till fullpris? Är svaret ja? Om inte är det bäst att  ett varv till.

Påverka ditt köpbeteende – för miljöns skull.

Hur vi hanterar vårt köpbeteende idag har stor betydelse för hur världen kommer att se ut i framtiden. Försök att undvika överkonsumtion. Välj produkter som är producerade under hållbara förhållanden med omtanke för både miljö och människa. Det är ett stort steg mot en mer hållbar planet!

Undvik öppet köp-fällan!

 Ägandeeffekten kickar in så fort vi köper något. Vi skapar snabbt starka band till något vi äger. Ett öppet köp leder ofta till att vi behåller det.

3 för 2

 När vi tänker att vi får en sak ”gratis” drabbas vi av känslan att gå miste om något om vi inte tar del av erbjudandet och vi kanske än vad vi tänkte från början. När det gäller saker som vi kanske inte behöver är det alltid bra att fundera ett varv till. Handlar det däremot om till exempel förbrukningsvaror är det ett bra sätt att spendera mindre och samtidigt få mer för dem.

Argumentera för dina köp.

När vi handlar använder vi vårt mentala konto där vi förhandlar med oss själva utan vidare hänsyn till plånboken. Visade det sig att dammsugaren kostade 200 kronor mindre? Det betyder inte att du plötsligt har mer pengar och kan spendera på något som du inte behöver. Har du möjlighet och råd att däremot bidra med pengarna till ett gott ändamål? Då finns det kanske en organisation eller forskningsprojekt att stötta eller en vän som skulle behöva lite extra hjälp. Betydligt mer betydelsefullt för både dig och de du hjälper.

Med facit i hand kan vi påverka vårt köpbeteende och kontrollera vår shoppingimpuls, speciellt nu när Black Friday och mellandagsreor närmar sig.

Lycka till med ditt smartare shoppande!

 

Ikano Bank

Genomtänkta beslut
 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.