03 december 2019

Kvinna - hur sparar du?

Kvinna spara

Det finns tydliga skillnader på hur män och kvinnor sparar. Kvinnor lägger undan mindre pengar, tar mindre risk och ser inte till sina pengar lika ofta som männen. Detta trots att sparande är viktigt för många kvinnor. Hela 52 procent av kvinnorna känner ett behov av att komplettera den förväntade pensionen med ett privat sparande i jämförelse med 40 procent av männen.

Kvinnors uppfattning och attityder kring sparande skiljer sig också mot männens, något som påverkar kvinnors sparande. Exempelvis visar en undersökning från Konsumentverket att kvinnor förlitar sig i högre grad på bankens rådgivare och sin partner, medan män litar i högre grad på sin egen förmåga eller tar del av mer marknadsspecifika källor som facktidningar och dagstidningar. Undersökningen visade också att kvinnor tycker det är svårare än vad män gör att hitta oberoende information för att till exempel kunna jämföra olika sparprodukter. Det finns dock flera verktyg som underlättar för oss konsumenter, här är två exempel:

 • Konsumenternas.se här kan du enkelt jämföra sparkonton, ISK (investeringssparkonto) och kapitalförsäkringar.
 • Morningstar.se om du är nyfiken på att köpa fonder kan du använda de utmärkta verktygen som finns där.

För att bygga på sin kunskap finns det flera andra aktörer på marknaden som erbjuder kurser i privatekonomi och aktie- och fondkunskap för nybörjaren. Dessutom finns många gratis onlinekurser av oberoende aktörer. Exempelvis:

 • Börshajen - delar med sig av sin kunskap inom sparande och investeringar på olika plattformar såsom podd, webb och sociala medier samt gratis event.
 • Facebook sidan Economista – vill du ställa frågor om privatekonomi och sparande, finns ett kvinnligt nätverk på Facebook med över 130000 medlemmar. Här kan man ställa frågor och ingen fråga är för dum.

6 tips för att få ett bra sparande:

 • Ditt första mål bör vara en buffert – öppna ett sparkonto med målet att ha 2-3 månadslöner minst.
 • Skaffa dig ett frihetskapital - ett sparande du ska skydda i alla lägen. Separat från allt annat sparande och bara ditt för de fall du vill byta jobb, lämna en partner eller starta om. Skriv äktenskapsförord!
 • Avsätt en del av ditt sparande till ett sparande med en högre risk för att på sikt få bättre avkastning. Hur stor risk beror på din ålder. Ju yngre desto högre risk kan du ta.
 • Lägre lön och deltidsarbete påverkar din pension. Kompensera det genom att ha ett eget långsiktigt pensionssparande. Månadsinsättning till ett sparande i globala indexfonder med låg avgift är vägen att gå.
 • Ägna en timma i veckan åt att lära dig nåt nytt om privatekonomi, sparande, fonder eller aktier- antingen online eller gå på en riktig kurs.
 • Investera aldrig dina pengar i något du inte för står och se till att sprida din risk genom att spara i olika former.

 

Sharon Lavie

Familjeekonomi


Logga in

För närvarande kan vissa kunder uppleva problem vid inloggning. Vi beklagar detta och arbetar på att lösa problemet snarast möjligt.

Välj vilken tjänst du vill logga in på:Har du en pågående bolåneansökan?

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.