29 november 2019

Giving Tuesday

giving Tuesday

Under senare år har vi i november mötts av flera dagar som dedikerats för konsumtion, till exempel Black Friday, Cyber Monday och Singles day. Många känner dock att det blivit för mycket och vänder sig mot denna trend. Giving Tuesday ska vara en motpol och alternativ till köphetsen och fokuserar på att ge utifrån egen förmåga. Det kan vara en penninggåva men det kan lika gärna vara att ge av sin tid eller göra en god gärning för någon som behöver det.

Giving Tuesday startade i USA 2012 och engagerar idag miljontals människor i över 150 länder. Konceptet som kom till Sverige 2017 är enkelt. Ge en gåva och uppmuntra andra att göra detsamma. Tanken är att alla kan göra något för att hjälpa någon annan och på så sätt göra världen lite bättre.

Givetvis krävs ingen särskild dag för att engagera sig eller ge till välgörenhet, men genom att uppmärksamma denna dag kanske flera kan komma att engagera sig. Kan vi få en snöbollseffekt som sprider sig till fler och ger nytta under längre tid?

Sju förslag på hur du kan göra skillnad:

 • Ge en engångs gåva till din favoritorganisation eller blir månadsgivare
 • Ordna en filmkväll/vernissage/ eller pepparkaksbakdag med kompisgänget där alla swishar en gåva till en organisation som ”inträdesavgift”
 • Ge av din tid. Gör en volontärinsats eller hjälp någon i din närhet. Kanske behöver en äldre granne hjälp att skotta eller ett barn hjälp med läxläsning?
 • Samla vänner, familj eller kollegor och gör något tillsammans. Samla in hygienartiklar till kvinnohus eller leksaker till barnsjukhus. Hjälp till att renovera en sliten idrottshall.
 • Ge bort något du inte längre behöver. Röda Korset, Erikshjälpen, Diakonia och Fritidsbanken tar emot begagnade prylar i bra skick.
 • Ta med överbliven fika eller smörgåsar och lämna in till härbärgen.
 • Sprid kärlek i dina sociala medier genom att berätta om en gåva du fått eller något som nån gjort för dig som betytt mycket för dig och tagga med #GivingTuesdaySweden.

I år infaller Giving Tuesday den 3 december 2019. Vi på Ikano Bank har under flera år varit vänföretag till ECPAT Sverige- en organisation som jobbar mot sexuell exploatering av barn. Vill du veta mer om ECPAT och deras kampanj för Giving Tuesday hittar du det här https://www.ecpat.se/givingtuesday


Sharon Lavie

Familjeekonomi


Logga in

För närvarande kan vissa kunder uppleva problem vid inloggning. Vi beklagar detta och arbetar på att lösa problemet snarast möjligt.

Välj vilken tjänst du vill logga in på:Har du en pågående bolåneansökan?

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.