27 augusti 2018

Student - se upp för bluffkontrakt

Bluffkontrakt

Snart är det skolstart för tusentals högskole- och universitetsstudenter och jakten på boende är som intensivast kommande veckor. Enligt polisen blir lägenhetsbedrägerier allt vanligare och runt skolstart ser de en topp bland antalet anmälningar. Falska annonser lockar studenter som ska läsa i huvudsak storstäder med annonser på lägenheter. Genom att ta reda på studentens personnummer och bank lurar de sedan studenten in på BankID där de senare tömmer hens konto.

Hur gör man för att skydda sig?

• Se upp med bluffhyreskontrakt: det ska gå fort och utan något möte med värden, pengarna ska snabbt föras över till ett bankonto. Det riktar sig ofta till studenter som inte hunnit komma på plats i staden de söker bostad i.

• Acceptera aldrig att betala förskottshyra om du hyr i andra hand via en nätannons. På Blocket måste uthyraren klicka i en ruta att de inte begär handpenning eller förskott innan kontrakt är skrivet.

• Gå inte med på att logga in på BankID på begäran. Har någon fått tag på ditt personnummer och vet vilken bank du använder kan de sitta vid en dator och knappat in dina uppgifter. När du godkänner inloggningen från BankID är de bedragen som loggas in eftersom han skickade en förfrågan först och kan därefter tömma alla dina konton och beställa nytt BankID till sin egen telefon.

• Lita inte på att personen som hyr ut befinner sig i en utsatt situation och behöver betalning på annorlunda sätt. Betala aldrig kontant, endast till ett vanligt, spårbart konto.

• Kontrollera att lägenheten verkligen ska uthyras genom att ringa fastighetsägaren.

• Be att få besöka lägenheten om du har möjlighet. • Granska bilderna - flera bedragare verkar från utlandet. Fel kontantuttag eller en tvättmaskin i köket kan indikera att bilden är utländsk. Sök av på bilden på internet och se om den finns i andra sammanhang.

 

Sharon Lavie

Bostad


Logga in

Välj vilken tjänst du vill logga in på:Har du en pågående bolåneansökan?

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.