25 april

Tio privatekonomiska tips för pensionärer

barnspar

Livet som pensionär kan innebära en stor ekonomisk omställning. Oftast sjunker inkomsterna och om det inte finns ett privatsparande som ger en extra guldkant på tillvaron kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Jag har samlat några tips till dig som är pensionär som kan sänka dina kostnader och ge dig några kronor extra i plånboken. 

 

 • Få koll på dina avtal Elavtal, telefoniavtal, hem- och bilförsäkringar är några exempel på avtal som är värda att ta sig en extra titt på. Det finns många aktörer på marknaden och det går att spela ut dom mot varandra för att få ett lägre pris.

   

 • Utnyttja kundkort De flesta kedjor inom mat, kläder, hemelektronik och drivmedel har kundklubbar som ger rabatter och bonusar till sina kunder. Ofta är det gratis att gå med. Varför inte utnyttja de erbjudanden som finns?

   

 • Res när alla andra inte kan Tycker du om att resa och upptäcka Sverige eller världen har du ett gyllene tillfälle när alla som jobbar och går i skolan inte kan. Passa på att boka dina resor när det inte är skollov och njut av lugnet hemma när alla andra åker bort. Många resebolag har resekalendrar där du själv kan se vilka datum som det är billigast att resa.

   

 • Utnyttja pensionär/senior rabatter Glöm inte att du som senior ofta har rabatt på entréer, gym, resor, skönhetsbehandlingar och frisörbesök mm. Hittar du inget erbjudande där du handlar så är mitt tips alltid att fråga.

   

 • Gör en budget Att få koll på ekonomin är nog svårast precis när du blivit pensionär. Det är därför bra att du planerar för det redan innan. Att ha en budget ger dig möjlighet att fundera över vad du vill prioritera och vad du kan tänka dig att dra ner på.

   

 • Jobba lite extra Att jobba extra när det passar dig kan vara ett fint tillskott i plånboken. Varför inte tjäna pengar på din hobby eller erbjuda barnvaktstjänster till grannarna?

   

 • Räkna på din bostad Många känner att man vill sälja sitt hus eller den stora lägenheten och flytta in i en mindre bostad när barnen är utflugna. I vissa fall kan de frigjorda pengarna användas till att hitta på roliga saker. Det här bör man dock räkna på. Med de nya amorteringsreglerna kan det bli att månadskostnaderna ökar trots att man bor mindre. Det blir inte per automatik billigare så det är viktigt att räkna på alla kostnader innan det gamla men billiga huset säljs. Funderar du på att flytta till en hyreslägenhet så är mitt tips att ställa sig i bostadskö i god tid.

   

 • Laga maten hemma Har du tid och möjlighet att laga din mat hemma blir ditt matkonto mycket billigare än om du äter ute på restaurang. Man räknar med att matkontot för en person i åldern 61-74 ligger på 2 120 kr i månaden om all mat lagas hemma. Med åldern sjunker kostnaden till 1 880 kr i månaden för seniorer som är över 75 år. Väljer man att äta lunch ute på vardagar så blir kostnaden ungefär 1100 kr dyrare i månaden. (Beräknad på lunchkostnad 80kr x 20 dagar i månaden).

   

 • Boka elevbehandlingar Vill du inte betala dyrt för behandlingar som massage, ansiktsbehandlingar, hårklippning och färg ska du kontakta frisör -och skönhetsskolor och höra om du kan boka tid för elevbehandlingar. Behandlingarna brukar då oftast ske på dagtid vilket kan passa dig perfekt men ganska dåligt för personer som inte är lediga under dagtid.

   

 • Utbilda dig Att utbilda dig kan vara en god investering för dig som är pensionär. Kanske kan din kunskap leda till extra inkomster men om inte annat så är det ett utmärkt sätt att träffa nya vänner och öka sitt välbefinnande.  

 

 

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.