17 december 2018

Bostadsmarknaden - nya bud varje dag!

Bostadsmarknaden

 Som Katy Perrys berömda sång, Hot n’ Cold, så ser rubrikerna om bostadsmarknaden ut från den ena dagen till den andra. Ett axplock följer:

”Priserna på både bostadsrätter och villor sjönk i november, jämfört med oktober. Därmed är den återhämtning på bostadsmarknaden som syntes efter sommaren bruten, menar Svensk Mäklarstatistik. ”/DN 5 dec 2018

”Veidekke: Bostadspriserna stiger fram till 2020 ”/SVD 11 dec 2018

”Ett delat land. Färska siffror över bostadsprisutvecklingen visar fortsatt stora skillnader i olika delar av landet. I en kommun har priserna på småhus fallit med 13 procent på ett år – i en annan har de stigit med 12 procent.” /SVD 8 dec 2018

”Priset på bostäder pekar åter igen nedåt i Göteborg, vilket ytterligare banar väg för den som går i köptankar. Men pristappet varierar mycket mellan stadsdelarna. Två områden går mot strömmen.”/GP 7 dec 2018

Hur ska man tolka dessa siffror? Dyker vi in djupare i statistiken från SCB ser vi att bostadsmarknaden inte är svart eller vit. I stor-Stockholm är prisfallet -7 % men i stor-Göteborg är det blygsamma -1 % och i stor-Malmö +1% på årsbasis. I vissa kommuner har priserna stigit med flertalet procent, i andra sjunkit med lika mycket. Hur ska du då som blivande fastighetsägare tänka? Ska du ens våga dig på att köpa en bostad?

Att köpa en bostad för att bo i behöver inte färgas allt för mycket av statistiken. Du vet inte när absolut botten är nådd och troligtvis kommer de flesta misslyckas med att pricka in den perfekta tidpunkten.  En uppgång idag garanterar inte mot ett fall imorgon och tvärt om. Samtidigt som priserna i ett visst område och med liknande storlek kan ge en indikation på vad en köpare kan tänkas ge så kan två grannfastigheter säljas till priser som skiljer sig mer än ett par procent både beroende på skick men även ett visst mått av tillfällighet. Kanske kommer en köpare med specifika önskemål i rätt läge och är villig att betala mer?

Funderar du på att köpa en fastighet i hopp om att göra en snabb bostadskarriär så är läget inte riktigt nu. Behöver du däremot ett hem är läget i dag lika bra som något annat. Det finns fler aspekter att bedöma innan du väljer var och hur du vill bo som påverkar priset. Är det ett attraktivt läge? Planeras det att byggas nytt i området och vilken typ av bebyggelse? Finns det allmänna kommunikationsmedel, skolor, vårdcentral etc.? Hur ser kriminaliteten ut? Jag tror att sådana aspekter är mer intressanta än om priserna har gått upp eller ner ett par procent det senaste året.

Ingen vill betala ett överpris, det förstår jag också. Speciellt inte när det innebär att du behöver låna pengar. Mycket pengar. Samtidigt så har ingen en spåkula som ger oss alla svaren. Det du kan göra är att se till att inte belåna dig maximalt och amortera lite extra nu medan räntorna fortfarande är låga. Mitt råd är därför köp en bostad utifrån dina behov och utifrån en realistisk ekonomisk kalkyl som även ger dig marginaler att leva, i en bostad som du kan trivas med i flera år.

/Sharon

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.