31 oktober 2017

Sharon testar: Bilsvar – så mycket kostar bilen

Funderar du på att byta bil eller köpa en bil? Då finns det flera aspekter som är intressanta för din ekonomi än bara priset och antal mil bilen har gått. För att få ett så bra underlag som möjligt kan du använda dig av Konsumentverkets jämförelsesajt Bilsvar. Här kan du få en uppskattning av andra betydande kostnader så som värdeminskning, reparationer och skatt för att få en helhetsbild av vad din nuvarande eller blivande bil kostar. Dessutom kan du vara trygg i att tjänsten gratis.

Sök på modell eller registreringsnummer

I september 2017 uppdaterades Bilsvar och har nu närmare 60 000 bilmodeller man kan söka bland. Både nya och gamla bilmodeller finns och en extra finess är att du kan söka på ett registreringsnummer för att få ut specifik information. När du söker en bilmodell eller på ett specifikt registreringsnummer så kan du se vad bilmodellen uppskattas kosta att köpa av en bilhandlare idag.

Anpassa sökningen till dina vanor

Under fliken ekonomi kan du ändra på en rad parametrar för att finjustera resultatet utefter dina körvanor. Antalet år som du tror att du kommer äga bilen och körsträcka per år är två faktorer som påverkar värdeminskningen under förutsättning att du utsätter bilen för normalt slitage. Hur mycket du använder bilen påverkar också behovet av reparationer och service. Totalt sju olika kostnader läggs ihop till en årskostnad som även presenteras som en månadskostnad och milkostnad.

Jämför flera bilar med varandra

Är du intresserad av flera olika modeller kan du enkelt jämföra dem med varandra. Uppgifterna presenteras sida vid sida och det är enkelt att tydligt se skillnader i både kostander, prestanda, teknik, miljö och komfort.

Jag jämförde kostnaderna för att byta en mindre familjebil till en ny mellanstor familjebil och valde då att ställa en Volvo V40 T2 R-design årsmodell 2014 mot en V60 T3 1.5 Aut6 Summum årsmodell 2017. Förutom lånekostnaderna så skiljer det 3 500 kronor i månadskostnad mellan bilarna. Då har jag inte räknat med att försäkringskostnaden för båda bilarna förmodligen skiljer sig en del också.

Mitt betyg – 4,5 stjärnor av 5

Bilsvar är ett mycket bra verktyg för oss konsumenter som vill kunna fatta ett välgrundat beslut om kommande bilköp. Den är lättanvänd, tydlig och funkar fint både på datorn och mobilen. Två detaljer drar ner en halv stjärna. Det ena är att alla registreringsnummer inte verkar finnas med i databasen. Det andra jag saknar är en låneräknare på sidan så att man även fick möjlighet att räkna på månadskostnaden för ett billån (med olika räntesatser och återbetalningstider). På så sätt skulle konsumenten få en ännu tydligare bild av totalkostnaden för bilen inklusive eventuella lån.

Bra länkar:

Hallå Konsuments sidor om bil och andra fordon

Motormännens sidor om att äga en bil

/Sharon

Sharon Lavie

Familjeekonomi


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.