22 mars 2016

Flytta hemifrån - så får du råd

Flytta hemfrån

Dags att flytta och skaffa ett eget hushåll? Det är en stor omställning, inte minst ekonomiskt. Hem och möbler ska skaffas, räkningar betalas och samtidigt ska det finnas pengar nog att leva för. Med våra tips kan du hitta balansen i ekonomin och samtidigt få råd att njuta av din nya frihet.

Gör en budget
Att göra budget och planera sin ekonomi låter kanske sjukt tråkigt. Men det är ändå ett bra råd för att inte hamna i trubbel i första egna lyan. Följ upp din budget regelbundet, för att se till att du följer den. Två sorters kostnader ska in, fasta och rörliga. Dina fasta kostnader är till exempel hyra, el och bredbandsabonnemang. Glöm inte heller att ta med kostnader som försäkringar och tv-licens. När du ska uppskatta dina rörliga kostnader, som mat och nöjen, kan du ta hjälp av konsumentverkets schablonbelopp för hushållsutgifter. Med en färdig budget får du en bra överblick över ditt ekonomiska utrymme och kan hitta besparingsmöjligheter. Ett tips är att titta över till exempel mobilabonnemang. Kanske finns det billigare alternativ.

Bo smart när du hyr i andra hand eller som inneboende
Att hitta boende kan vara svårt när man är ung - och slukar en stor del av budgeten när man väl gör det. Ett andrahandskontrakt är en vanlig lösning, men var försiktig så att du inte blir lurad. Lagen säger att som andrahandshyresgäst ska du inte betala mer än vad din värd har i kostnad för lägenheten (plus ev kostnad för möblering). Det är också bra att kolla så att uthyrningen är laglig.

Att dela en större lägenhet med andra kan vara en bra lösning för att hålla nere kostnaden. Eller, trots att det kanske verkar tråkigt, bo hemma ett tag till för att spara ihop ett startkapital. Men tänk på att du bör betala hemma om du har egen inkomst.

Läs mer om våra sparkonton

Hamna inte i skuldfällan
Det kan vara lockande att ta ett snabbt lån för att spä på hushållskassan lite extra. Men var försiktig. Det är lätt att hamna i en ond cirkel av höga räntor och nya lån för att täcka upp gamla skulder. Att få betalningsanmärkningar som ung kan få stora konsekvenser i framtiden, som svårigheter att skaffa bostad eller teckna abonnemang.

Försök istället att hålla budget och bygga upp en buffert av sparande för att klara oväntade utgifter. Med vår app Spara ihop kan du sätta upp sparmål och hålla koll på hur mycket du sparar. Det går till och med bra att spara ihop med andra till ett gemensamt mål.

Tre bra sajter om ekonomi

Rikare Vardag
www.ikanobank.se/rikare-vardag
Vår egen samling av nyttiga artiklar om din vardagsekonomi.

Ung Konsument
www.ungkonsument.se
Konsumentverkets sajt om pengar, shopping och att handla smart.

Koll på cashen
www.kollpacashen.se
Ett samarbete mellan Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden.

Glöm inte att följa oss på Facebook


Ikano Bank

Bostad


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.