25 oktober 2016

5 tips för smartare shopping

Handla säkert

Det går snabbt och det är smidigt. Ett par klick bort och du har fyllt en digital varukorg, klickat köp och betalat. Vi ger dig tipsen för att undvika fällorna, hitta rätt pris och betala säkert när du shoppar på nätet.

Att hålla koll på sina inköp och leta efter erbjudanden kan spara mer pengar än du tror. Vi ger dig tips och råd som hjälper dig att bli en smartare konsument.

  • Handla inte mat på tom mage. Kan låta simpelt men studier visar att om vi är hungriga så handlar vi mer. Dessutom köper vi betydligt onyttigare saker.
  • Sov på saken. En bra tumregel är att sätta ett maxbelopp för köp du kan göra direkt och de du ska fundera på. Bestäm exempelvis att köp över 500 kr får vänta åtminstone en dag.
  • Nedsatta varor är inte alltid billigast. I mataffären är det säkraste sättet att jämföra priser att titta på kilopriset. Inte den röda prislappen.
  • Sänk blicken. Butiker placerar ofta de dyrare alternativen i ögonhöjd. Titta längre ner i hyllorna och i mer undangömda delar av butiken. Då blir det ofta billigare.
  • Handla på internet. Nätbutiker behöver mindre lagerutrymme och har inga fysiska försäljningsställen. Det sänker priserna på de flesta varor.

Planering, planering, planering

Visst kan spontanshopping kännas mycket roligare än planerade inköp. Men det kan också svida ordentligt i plånboken. Basen för all handel är ju regeln om utbud och efterfrågan. Att köpa saker utanför säsong är därför ett säkert kort för att spara pengar. Som julpynt i januari och trädgårdsmöbler i oktober. Trist? Kanske. Smart? Absolut.

Ett annat säkert sätt att spara pengar är att jämföra priser innan du slår till. Sajter som prisjakt.se och pricerunner.se är bra verktyg att använda. Men kolla att du verkligen jämför likvärdiga alternativ och glöm inte bort att lägga till fraktkostnaden om du tänker handla på nätet.

Konsten att bli rabattjägare

När du samlar rabatter och erbjudanden gäller talesättet många bäckar små. Att anpassa sin konsumtion till ”veckans erbjudande” och ”just nu 10 % rabatt” kanske känns småaktigt, men blir många kronor i slutändan. Ett bra hjälpmedel är sajter som till exempel rabatterat.nu som samlar erbjudanden och rabattkoder.

Visste du att vårt kreditkort Ikano Kort är ett enkelt sätt att få rabatter? Varje månad ger vi dig bra rabatt i en hel bransch när du betalar med kortet. Som 10 % i alla leksaksbutiker i december. Dessutom får du rabatt på bensin- och restaurangbesök året om.

Läs mer om Ikano Kort

Men måste man shoppa då?

Nya saker är roligt, det tycker vi också. Men för att klara miljön och framtiden måste vi kanske ändå bli bättre på att tänka över vår konsumtion. Planering och genomtänkta köp är ett sätt, att köpa begagnat ett annat. Begagnat-sajter, loppisar och klädbytardagar är både smarta och trevliga sätt att shoppa.

Ett tillfälle att utmana sin egen konsumtion är den 25 november i år. Då infaller En köpfri dag (Buy Nothing Day), ett globalt initiativ för att uppmärksamma konsekvenserna av vårt konsumtionssamhälle.

Ikano Bank

Gör det billigare




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.