Ikano Banken ökar utlåning med 21 procent

2008-05-06

Ikanobanken ökade sin utlåning till allmänheten med 21 procent och affärsvolymen ökade med 10 procent till 17,6 miljarder under 2007. Vinsten blev 159 miljoner kronor.

Inlåningen från allmänheten ökade med 8 procent till 5,9 miljarder och utlåningen med 1,1 miljarder till 6,3 miljarder.

- Det är de senaste årens satsning på nya låneprodukter och vår förändring av räntesättningen som ligger bakom framgångarna på lånemarknaden, säger Torbjörn Fredriksson, tf VD Ikanobanken.

- Under 2007 lämnade vi den tidigare principen med enhetlig räntesättning på blancolån. De nya krediterna beviljas istället med individuell ränta som dels baseras på låntagarens ekonomi och dels på den återbetalningstid som man valt själv. Det innebär att varje låntagare bär sin egen risk, påpekar Torbjörn Fredriksson.

- Under året har Ikanobanken även inlett samarbeten med två nya partners om säljstödjande finansiering. Det innebär att Ikanobanken nu är en av de största i Sverige på lojalitetsprogram med säljstödjande finansiering. Ikanobanken har idag 17 samarbetspartners inom kundkort.

Nyheter under året

  • Preem och Hemköp valde Ikanobanken som leverantör av säljstödjande finansieringstjänster.
  • Campinglånet och MC-lånet lanserades under året. Till skillnad från storbankerna så kräver inte Ikanobanken att kunden skall köpa husbil, husvagn eller motorcykel hos auktoriserad återförsäljare. Det går lika bra att köpa privat via t ex Blocket.
  • I samarbete med Sveriges största bilvaruhus Holmgrens Bil introducerades Nybil.se, ett helt nytt sätt att ha bil till en fast månadskostnad.
  • Aktieindexobligationen Kina/Indien samt Sol, Vind och Vatten lanserades under året.
  • Tidningen Internetworld utsåg Ikanobanken.se till Sveriges bästa Bank- och finanssajt 2007.
  • VD Eva Engdahl avgår i december 2007. Hon ersätts i augusti 2008 av Stefan Nyrinder.

IKANO Banken AB (publ)
Ikanobanken startades 1995, ägs av IKANO S.A. (familjen Kamprad) och har två affärsområden, bank och partner. Vi är våra privatkunders andra bank. Eftersom vi inte har några bankpalats eller kostsamma bankkontor kan vi erbjuda bättre villkor än storbankerna. Ikanobanken erbjuder även säljstödjande finansiering till handels- och tjänsteföretag där vi hjälper våra samarbetspartners att skapa merförsäljning och ökad lönsamhet. För mer information besök www.ikanobank.se.