Räkna ut din månadskostnad

Fyll i bostadens värde och dra i reglaget för att se din månadskostnad.

kr
kr
Bolån pratbubbla 1 år

Nu erbjuder vi 1,49 % ränta

Just nu får du 1,49 % ränta om du väljer bindningstiden 3 månader eller 1 år. Kom ihåg att 1,49 % är den så kallade listräntan och är den maximala räntan som du kan få vid en bindningstid på 3 månader eller 1 år. Din faktiska ränta kan med andra ord bli lägre eftersom det är storleken på lånet och belåningsgraden som avgör just din ränta.

Ansök om bolån

Aktuella bolåneräntor

3 mån 1,49 %
1 år 1,49 %
2 år 1,69 %
3 år 1,89 %
4 år 2,11 %
5 år 2,31 %
7 år 2,75 %
10 år 3,24 %

Utgångsräntorna i tabellen är de maximala räntorna du kan få vid respektive bindningstid. Din faktiska ränta kan bli lägre än räntorna i tabellen eftersom det är storleken på lånet och belåningsgraden som avgör just din bolåneränta.

Genomsnittliga räntor

Genomsnittsräntor för Juni 2018

3 mån 1,41 %
1 år 1,44 %
2 år 1,61 %
3 år 1,82 %
4 år 2,03 %
5 år 2,41 %
7 år 2,90 %
10 år *

Se tidigare genomsnittsräntor

Här visar vi genomsnittsräntorna för föregående månad. Det är alltså snittet av den ränta som våra kunder verkligen har fått när de tagit ett bolån hos oss. Vi visar detta för att hjälpa dig som kund att kunna jämföra mellan olika bankers räntor.

Tänk på att genomsnittsräntan påverkas av flera olika faktorer, t.ex. det allmänna ränteläget, ränteändringar, storlek på lånet och belåningsgrad. Så den räntan du får idag är inte alltid jämförbar med tidigare månads genomsnittsränta.

Information om effektiv ränta för bolån

Säg att du lånar 1 000 000 kr på 40 år med 1,59 % ränta, bunden i tremånadersperioder. Förutsatt oförändrad ränta, rak amortering, autogirobetalning, blir det totala beloppet att betala 1 318 662 kr, månadskostnaden 3 408 kr (2 083 kr amortering och 1 325 kr ränta) samt antalet avbetalningar 480 st. Effektiv ränta 1,60 % (2017-05-04). Månadskostnaden avser första månadsbetalningen.

Valutakursförändringar kan komma att påverka de belopp som ska betalas om du har inkomst i utländsk valuta. Inga skatteavdrag har medräknats. Kreditavtalet förutsätter panträtt i fast egendom, tomträtt, bostadsrätt eller liknande rätt. Ikano Bank AB (publ) (förmedlare), org. nr 516406-0922, Hyllie Boulevard 27, Box 31066, 200 49 Malmö, bank@ikano.se, i samarbete med SBAB Bank AB (publ) (kreditgivare).

Förverkliga dina bostadsdrömmar

Vi erbjuder bolån upp till 85 % av bostadens marknadsvärde och du kan låna 200 000 – 8 000 000 kr. För fritidshus kan du låna upp till 3 000 000 kr. Hos oss behöver du aldrig förhandla. Istället får du en schysst ränta som baseras på storleken på ditt lån och värdet på din bostad. Vi har ingen uppläggningsavgift och inga krav på att du ska skaffa fler tjänster hos oss för att få det bästa bolånet.

Även bolån kan flytta

Du är välkommen att flytta dina befintliga bolån till oss för att sänka dina kostnader. Räkna på din nya månadskostnad i vår kalkyl och se vilken ränta vi kan erbjuda dig. Hos oss slipper du förhandla. Istället får du en schysst ränta som baseras på storleken på ditt lån och värdet på din bostad. Att byta bank är enkelt. Ansök och vi flyttar bolånet åt dig.

När du flyttar lån till oss så är det när lånet upptogs hos din tidigare långivare som avgör vilka amorteringskrav som gäller. Lån som tagits före 1 juni 2016 omfattas inte av de nya amorteringskraven. Du behåller din amorteringsfrihet om du flyttar lån till oss som inte utgör mer än 70 % av bostadens värde och som är tagna före 1 juni 2016. Om du har lån som överstiger en belåningsgrad om 70 %, så ska den överstigande lånedelen amorteras under maximalt 15 år. Läs mer under Frågor & Svar – Hur skall jag amortera? Längst ner på sidan.

Flytta bolån

Låna extra med privatlån

Ibland behöver man låna extra pengar i samband med bostadsköpet eller vid renovering. Vi erbjuder privatlån utan säkerhet med individuell ränta som baseras på dina ekonomiska förutsättningar. Du kan låna från 30 000 – 350 000 kr. Aktuell ränta är mellan 3,60 % - 8,00 % och återbetalningstiden är mellan 2-10 år. Enda kravet är att du har ditt bolån hos oss. Privatlån ansöker du om i samband med att du ansöker om ditt bolån.

Ansök om bolån

Effektiv ränta för privatlån i samband med bolån

Säg att du lånar 100 000 kr över 5 år med 4,40 % rörlig ränta. Förutsatt oförändrad ränta och autogirobetalning, blir månadskostnaden 2 034 kr (inkl. amortering och ränta), totalt återbetalningsbelopp 111 183 kr, antalet avbetalningar 60 st och effektiv ränta 4,49 % (2015-11-17). Månadskostnaden avser första månadsbetalningen. Ikano Bank AB (publ) förmedlar krediten i samarbete med SBAB Bank AB (publ) (kreditgivare).

Familj bygger trygghet i bostaden

Höj ett befintligt lån

Det kan finnas olika anledningar till att man vill höja sina bolån, exempelvis om man renoverar eller bygger om. Tänk på att lägsta belopp vid höjning av bolån är 50 000 kr.

Ansök om att höja lån

Bind din ränta

Du som redan har ett bolån hos oss med rörlig ränta kan när som helst binda ditt bolån under en längre period. Din ränta baseras på storleken på ditt lån och värdet på din bostad. Räkna på din nya månadskostnad i vår kalkyl och se vilken bunden ränta vi kan erbjuda dig. Binder räntan gör du genom några enkla steg i inloggat läge.

Logga in och bind räntan

Så funkar en bostadsrättsförening

Vanliga frågor om bolån

 • Vad krävs för att köpa en bostad?

  Köpet ska förmedlas av en mäklare med lokal förankring för att Ikano ska kunna hjälpa till med finansieringen. För att låna vid köp av en ny bostad måste du ha ett färdigt köpekontrakt.

  Om du ska låna till en bostadsrätt måste det vara minst 7 st lägenheter i föreningen för att vi ska belåna den.

 • Kan man förhandla om räntan hos Ikano Bank?

  Nej, hos oss slipper du krävande förhandlingar. Istället får alla kunder en schysst ränta som styrs av storleken på ditt lån och värdet på din bostad.

 • Vad innebär amorteringskravet?
  • Bolån som har en belåningsgrad över 70 % av bostadens värde ska årligen amorteras med 2 % av det totala ursprungliga lånebeloppet, till dess att belåningsgraden är 70 % eller lägre.
  • När belåningsgraden är lägre än 70 % ska amorteringen vara 1 % årligen av det totala ursprungliga lånebeloppet, ned till 50 %.
  • Bolån med belåningsgrad under 50 % är amorteringsfritt

  Det nya skärpta amorteringskravet med start 1 mars 2018

  Det skärpta amorteringskravet med start 1 mars 2018 innebär att låntagare som lånar mer än 4,5 ggr bruttoinkomsten (skuldkvot), skall årligen amortera 1 % extra än vad som anges ovan. T.ex. hushållets lånebelopp är 3 000 tsek och hushållets årliga inkomst före skatt 600 tsek. Således lånar hushållet mer än 4,5 ggr bruttoinkomsten (3 000 tsek / 600 tsek = 5 ggr) och omfattas av det nya amorteringskravet. Lån med belåningsgrad över 70 % amorteras då årligen med 3 % av det totala lånebeloppet. 50-70 % belåningsgrad med 2 % och belåningsgrad under 50 % med 1 %.

  När du endast flyttar ditt lån till en ny bank utan att höja lånet omfattas du inte av det nya skärpta amorteringskravet. Om du däremot höjer ditt lån i samband med flytten eller tar ett helt nytt lån måste skuldebrevet dateras, undertecknas och skickas till Ikano Bank senast 28 februari 2018, för att inte omfattas av nya amorteringskravet.

 • Kan man förtidsinlösa lån?

  Du kan alltid lösa ditt bottenlån under räntebindningsperioden. I vissa fall måste du dock betala en ränteskillnadsersättning om det vid lösentillfället visar sig att räntesatsen på lånet som du löser är högre än den dagsaktuella räntan. Vid räntebindningsperiodens slut kan lånet alltid lösas utan någon kostnad.

  Ränteskillnadsersättningen betalas av låntagaren och är avdragsgill som ränta i deklarationen.

 • Jag har omskrivning av mina lån inom några dagar. Kan ni hjälpa mig?

  Absolut! Men på grund av den snäva tidsramen rekommenderar vi dig att välja rörlig ränta på dina nuvarande bolån hos befintligt kreditinstitut. Fyll därefter i lugn och ro en ansökan här på vår hemsida. Sedan ordnar vi resten.

 • Kan Ikano Bank hjälpa till med ett privatköp?

  Nej, vi kan endast hjälpa till om köpet är förmedlat via en mäklare.

 • Jag ska bygga ett nytt hus. Kan jag låna hos Ikano Bank?

  Nej, vi erbjuder tyvärr inte byggkreditiv. Men du är välkommen att ansöka om bolån när huset är färdigbyggt.

 • Vilket amorteringskrav gäller för en kund som förvärvar en nyproducerad bostad?

  Du som tar bolån för att finansiera en nyproducerad bostad och är den första som bor där, kan få amorteringsfrihet under de fem första åren om ditt bolån motsvarar 70 % eller lägre av bostadens pris.

 • Måste jag lägga hela mitt bolån hos Ikano Bank för att få upp till 85 % i bottenlån?

  Ja, du måste placera hela bolånet hos Ikano Bank.

 • Hur ser Ikano Banks räntesättning för bolån ut?

  Räntan på ditt bolån fastställs av totalt lånebelopp i förhållande till bostadens marknadsvärde (så kallad belåningsgrad) och räntebindningstid. Här på vår sida har du möjlighet att räkna ut just din ränta och månadskostnad.

 • Vad är marknadsvärdet på en bostad?

  Marknadsvärdet på din bostad avgör vanligtvis hur mycket vi kan låna ut. Om du redan äger en bostad och vill låna på den behövs i de flesta fall ingen värdering. När du köper en bostad är priset du betalar normalt det vi räknar belåningen på. Vi gör alltid en rimlighetsbedömning av priser på bostäder. Om det är stor skillnad mellan priset och vår bedömning kan vi begära en värdering.

 • Kan jag höja befintligt bolån?

  Ja. Om du vill höja ett befintligt bolån hos oss behöver du göra en ny ansökan. Tänk på att lägsta belopp vid höjning av bottenlån är 50 000 kr.

 • Vad innebär ett lån med 3 månaders räntebindning?

  3 månaders räntebindning innebär att du får aktuell ränta fr.o.m. lånets teckningsdag och tre månader framåt.

  När de 3 månaderna har gått justeras villkoren till aktuell räntesats för en ny 3-månadersperiod framåt.

  Den nya räntan ser du när du loggar in i banken och på kommande låneavi som du får hem.

  På detta sätt fortsätter avtalet i 12 månader. Det innebär att du inte behöver meddela oss vid varje 3-månadersperiods slut utan avtalet löper i 12 månader om du inte väljer att flytta ditt lån eller binda din ränta. När de 12 månaderna har gått får du ett brev från oss och du kan då välja att fortsätta ha rörlig ränta eller binda den.

 • Vilka handlingar behöver jag skicka in till Ikano Bank vid köp av bostadsrätt?

  När du ansökt om Ikano Bolån behöver du skicka in:

  - En kopia av ett underskrivet köpeavtal.
  - En objektsbeskrivning, som du får av mäklaren.
  - Bostadsrättsföreningens senaste årsredovisning.

 • Vad är det lägsta respektive högsta beloppet jag kan låna när jag tar bolån?

  Lägsta totala lånebelopp är 200 000 kr och högsta totala lånebelopp är 8 000 000 kr.

 • Vad kostar det att få lagfart på min fastighet?

  En lagfart kostar 1,5 % av köpeskillingen, plus en expeditionsavgift till Inskrivningsmyndigheten på 825 kr. Utöver detta tar vi ut en administrativ avgift på 750 kr.

 • Kan jag låna till en bostad med vilken storlek som helst?

  Boytan på villa måste vara mellan 30 - 300 kvm.

  Boytan på bostadsrätt måste vara mellan 17 - 200 kvm.

  Boytan på fritidshus måste vara mellan 30 - 200 kvm.

 • Vad är ett pantbrev?

  För att få ett bolån måste du lämna pantbrev i fastigheten. Detta innebär att du pantsätter en del av din fastighet till banken. Pantbreven följer alltid med fastigheten även om den säljs.

  Pantbreven kostar 2 % av pantbrevsbeloppet, plus en expeditionsavgift på 375 kr till Inskrivningsmyndigheten. Utöver detta tillkommer en administrativ avgift på 500 kr hos oss, om du inte tar ut ditt nya pantbrev i samband med att du söker lagfart.

fyttar in i ny bostad

Söker du bostadsrätt?

Är du på jakt efter en hemtrevlig bostad med bra planlösning och till en rimlig kostnad? På Ikano Bostad hjälper vi dig att hitta drömbostaden.

Till Ikano Bostad

Inloggningsalternativ

Internetbanken

Mobilt BankID

BankID

Varför kan jag inte logga in med pinkod?

Ikano Kort

Logga in Ikano Kort

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.