Exportfactoring – fakturera utländska kunder utan kredit- och valutarisk

 

Frigör kapital snabbt med exportfactoring

Har du potentiella kunder utanför Sverige men känner dig osäker inför den kredit- och valutarisk som kommer med att fakturera till utlandet? Med exportfactoring genom Ikano Bank kan du skicka fakturor lika tryggt och säkert till kunder i utlandet som i Sverige. Du får betalt direkt av oss och slipper oroa dig för eventuella risker.

 • Sälj dina utländska fakturor till Ikano Bank.
 • Vi täcker såväl kreditrisk som valutarisk och du får betalt på en gång.
 • Slipp kostnader för utländska kreditupplysningar.
 • Snabbare betalningar ger bättre kassaflöde, likviditet och investeringsutrymme.

Ikano Bank erbjuder factoring på två sätt. Vi kan antingen köpa eller belåna dina fakturor, och detta gör vi till en rimlig kostnad. Dina kundrelationer tar vi också hand om, precis så bra som du alltid gjort. Schyssta villkor helt enkelt.

Vill du veta mer om factoring?

Fyll i dina uppgifter så tar någon av våra kunniga specialister kontakt med dig inom en arbetsdag. 

Du kan även ringa:

010 - 214 63 70

Tack, vi har tagit emot dina uppgifter. Vi återkommer till dig inom kort.

Övriga kontaktuppgifter och vanliga frågor hittar du på vår kontaktsida


Ikano Bank erbjuder factoring på två sätt

Fakturaköp

Fakturaköp innebär att vi köper dina fakturor och därmed tar över hela eller delar av kreditrisken. Så här snabbt kommer du igång med fakturaköp:
 1. Tillsammans sätter vi upp en samarbetsform som passar just din verksamhets behov.
 2. Börja sälja dina fakturor till Ikano Bank.
 3. Få betalt direkt.

Så här funkar fakturaköp

Fakturabelåning

Fakturabelåning betyder att du får en del av fakturabeloppet utbetalt direkt och resten får du när kunden betalt fakturan. Så här enkelt kommer du igång med fakturabelåning:
 1. Tillsammans sätter vi upp en samarbetsform som passar just din verksamhets behov.
 2. Belåna upp till 90 % av din reskontra hos Ikano Bank.
 3. Få betalt direkt.

Så här funkar fakturabelåning

Tryggare utlandsaffärer med exportfactoring

Exportfactoring är en smidig och kostnadseffektiv finansieringslösning för dig som vill fakturera kunder utanför Sverige, och som känner dig tveksam inför de extra kostnader och risker som det kan medföra.
 
Tjänsten innebär att du säljer nya fakturor till Ikano Bank, och får betalt direkt av oss istället för av kund. Du slipper ha kapital bundet i kundfordringar, med långa kredittider som kan belasta företagets ekonomi, och får istället bättre kassaflöde och likviditet. Du kan också välja exportfactoring genom fakturabelåning. Då behåller du kreditrisken och valutarisken själv i utbyte mot en lägre avgift.
 
Användning av exportfactoring har även en stor fördel när det gäller kredit- och valutarisk. När du fakturerar kunder i utlandet behöver du dels göra utländska kreditupplysningar, vilka ofta är kostsamma, dels ta höjd för risken att kunden kanske inte betalar. Du måste också räkna med valutarisk, vilket innebär att värdet på dina kundfordringar kan sjunka om valutakursen förändras. Något som i sin tur kan göra att din vinstmarginal försämras eller försvinner helt.
 
Med Ikano Bank som factoringpartner behöver du inte oroa dig för det. Vi tar över både kreditrisk och valutarisk, och garanterar smidiga fakturaflöden med snabba utbetalningar.
 
Tips: Läs även om våra övriga fakturatjänster.

 

Om exportfactoring via Ikano Bank

Ikano Bank erbjuder exportfactoring till företag i Sverige och till nordiska koncerner med dotterbolag i länder som Danmark, Norge, Finland, Tyskland och Polen. Vårt huvudfokus är den nordiska marknaden, samt vissa närliggande europeiska länder.
 
Dina slutkunder kan i princip finnas över hela världen, så länge de är kreditstarka och det rör sig om länder som Ikano Bank kan ta emot betalningar från. Har du kunder i ett specifikt land utanför Norden eller Europa och vill veta vad som gäller kan du alltid kontakta vår säljavdelning.

 

Sälj eller belåna dina exportfakturor

Som kund kan du välja factoring genom fakturaköp eller fakturabelåning. Vid fakturaköp köper vi dina kundfakturor utan regress och tar över både kreditrisk och valutarisk. Du förlorar inga pengar om valutakursen ändras och påverkas inte heller om kunden inte skulle betala eftersom du skyddas av vår kreditförsäkring.
 
Väljer du fakturabelåning står du kvar som fordringsägare och använder dina utländska fakturor som säkerhet. Detta kan vara ett bra alternativ om du vill ha en lite billigare lösning, i utbyte mot att du behåller kreditrisken själv.

 

Kreditupplysningar, fakturaadministration och kundkontakt

Oavsett om du väljer exportfactoring med fakturaköp eller fakturabelåning, sköter vi på Ikano Bank såväl kreditupplysningar som fakturaadministration. Detta besparar dig både tid och pengar eftersom registrering och hantering av utländska kunder kan vara krångligt, och kreditkontrollerna ofta är kostsamma. Som bank har vi koll på utländska marknader och jobbar efter tydliga rutiner för registrering och kreditkontroller av kunder utanför Sverige.

 

Vem passar exportfactoring för?

Exportfactoring kan användas av företag som fakturerar eller vill fakturera kunder i andra länder, men som önskar eliminera både risk, kostnad och tidsåtgång med en trygg och enkel finansieringslösning.
 
Tjänsten är också ett utmärkt alternativ när du vill förbättra företagets kassaflöde och likviditet genom att frigöra kapital som är bundet i kundfordringar.

 

Så går det till

 1. Ansök om exportfactoring
  Kontakta oss för förfrågan om exportfactoring. Du når oss enkelt via mail, telefon eller formulär på hemsidan.
 2. Kostnadsfritt förslag på upplägg
  Våra kunniga factoringexperter tar fram ett kostnadsfritt förslag baserat på dina önskemål om upplägg, risk och kostnad.
 3. Överlåt dina fakturor till oss
  Ladda upp de fakturor du ska sälja eller belåna i vårt smarta factoringsystem. Du kan också mejla in dem med krypterad e-post.
 4. Utländsk kreditkontroll av slutkunder
  Ikano Bank gör kreditkontroller av dina slutkunder och meddelar dig vilka som är godkända för factoring. Du slipper både kostnaden och arbetet som följer med kreditkontroller av företag i andra länder.
 5. Utbetalning till företagskonto
  Så fort vi mottagit dina fakturor betalar vi ut pengarna till ditt företagskonto. Utbetalning sker samma dag eller nästföljande vardag. Skulle valutakursen hinna ändras från det att du får betalt av oss tills dess att kunden betalar oss, drabbas du inte av det. Som factoringkund hos oss har du 100% skydd mot valutarisk.

 

5 fördelar med exportfactoring via Ikano Bank

 • Du får betalt direkt av oss, med bättre kassaflöde och likviditet som resultat.
 • Tillgängligt för företag inom hela Norden och vissa närliggande europeiska länder. Slutkunden kan vara varsomhelst i världen.
 • Garanterat skydd mot både valutarisk och kreditrisk.
 • Du slipper kostsamma kreditupplysningar i utlandet.
 • Smidiga fakturaflöden med vårt digitala factoringverktyg.

 

Kontakta våra factoringspecialister för ett kostnadsfritt förslag

Vill du veta mer om exportfactoring, eller få ett kostnadsfritt förslag på hur vi kan hjälpa dig att förenkla och förbättra din fakturering till utländska kunder? Hör av dig till oss via mail, telefon eller formulär på hemsidan så hjälper vi dig gärna.
 
Varmt välkommen till Ikano Bank – din trygga partner för exportfactoring.

 

Vanliga frågor om exportfactoring

 • Vad är exportfactoring?

  Exportfactoring innebär att du säljer eller belånar fakturor som är skickade till kunder utanför Sverige – dels för att frigöra kapital, dels för att slippa kredit- och valutarisken.

 • Vad är skillnaden mellan exportfactoring och vanlig factoring?

  Exportfactoring avser fakturaköp och fakturabelåning av fakturor till kunder utanför Sverige, medan vanlig factoring är inhemsk factoring. Rent praktiskt fungerar de likadant.

 • Vad kostar exportfactoring?

  Priset varierar utifrån vilken typ av exportfactoring du väljer, fakturaköp eller belåning, samt omfattning. Kontakta gärna oss för exakta prisuppgifter.

Ikano Bank - den schyssta factoringpartnern

Ikano Bank var ursprungligen en del av IKEA, men är sedan 1988 del av en separat företagsgrupp som idag ägs av familjen Kamprad. Vårt entreprenöriella arv från detaljhandeln gör att vi verkligen förstår behovet av flexibilitet, snabbhet och trygghet. Hos Ikano Bank får du som själv är entreprenör schyssta villkor, korta beslutsvägar och transparens. Vårt arv har också lärt oss värdet av bra kundrelationer, och vi värnar om dina kunder och din relation till dem lika mycket som du själv gör.

thumbs_up

Schyssta villkor och korta
beslutsvägar

caring

Tar hand om dina kunder
lika väl som du gör

handshake

Skräddarsydda och
personliga upplägg

handshake

Kostnadseffektiva
lösningar

Våra kunniga specialister inom factoring står beredda att hjälpa dig att växa din affär

Kontakta oss

.
.
.

Chatta med oss

Chattar...

.
.
.