Fakturabelåning - belåna företagets fakturor tryggt och enkelt

Att belåna fakturor frigör kapital till nya investeringar

Fakturabelåning frigör kapital för ditt företag så att du har pengarna när de behövs. Hos Ikano Bank kan du få upp till 90 % av det totala fakturabeloppet utbetalt direkt. Den resterande summan betalas ut när kunden har betalat fakturan. Du slipper krångel med påminnelseutskick och inkassohantering. Dessutom tar vi väl hand om dina kunder.

Kontakta oss för att komma igång
couple

Fördelar med fakturabelåning

 • Du kan snabbt frigöra ditt kapital.

 • Du får upp till 90 % av fakturabeloppet direkt in på kontot.

 • Du behöver inte tänka på saker som påminnelseutskick eller inkassohantering.

 • Vi tar hand om dina kunder lika väl som du gör.

Så här funkar fakturabelåning

Ikano Bank kan betala ut upp till 90% av fakturabeloppet direkt, där många andra bara kan betala ut 50-80%. Dina exakta utbetalningsbelopp bestäms utifrån en snabb manuell bedömning av förutsättningarna i just din affär.
 1. Tillsammans med oss sätter du upp en samarbetsform som passar just din verksamhets behov.
 2. Börja belåna upp till 90% av er reskontra hos Ikano Bank.
 3. Få betalt direkt.

invoice

telephone

Kontakta oss så skräddarsyr vi en lösning för fakturabelåning åt dig.

De fakturor som ska belånas skickar du genom vår säkra uppladdningstjänst SpeedFeed eller med krypterad e-post.

Pengarna får du utbetalt till ditt konto samma dag eller dagen efter. Svårare än så är det inte att belåna fakturor hos oss på Ikano Bank - schysst helt enkelt.

 

Vill du veta mer om factoring?

Fyll i dina uppgifter så tar någon av våra kunniga specialister kontakt med dig inom en arbetsdag. 

Du kan även ringa:

010 - 214 63 70

Tack, vi har tagit emot dina uppgifter. Vi återkommer till dig inom kort.

Övriga kontaktuppgifter och vanliga frågor hittar du på vår kontaktsida


Intresserad av fakturaköp?

Ikano Bank erbjuder även fakturaköp, som är en annan typ av factoring.

Fakturaköp

money

Fakturabelåning – snabbt, smidigt och prisvärt via Ikano Bank

Fakturabelåning är en form av factoring där kundfakturor används som säkerhet för ett lån. Hos Ikano Bank kan du belåna fakturor till låg avgift och få pengarna direkt.

Fakturabelåning är ett utmärkt finansieringsalternativ när du snabbt vill förbättra företagets likviditet och få tillgång till kapital som är låst i kundfordringar. Det är en billigare form av factoring än fakturaköp med och utan regress, men med lika snabba utbetalningar och samma hjälp med fakturahantering och kundservice. Hos Ikano Bank får du upp till 90 % av det belånade fakturabeloppet utbetalt redan samma dag eller nästa helgfria vardag. 

Nedan kan du läsa mer om hur det funkar och varför Ikano Banks fakturabelåning är en fördelaktig fakturatjänst för både små och stora företag.

 

Belåna faktura genom Ikano Bank – så går det till 

 
 1. Kontakta oss med din förfrågan
  Ring eller maila in din förfrågan om fakturabelåning till oss, så hjälper vi dig att sätta upp en samarbetsform med villkor som funkar för just din verksamhet.  
 2. Kreditprövning av kunden
  Innan vi godkänner en faktura för belåning gör vi en kreditprövning av kunden. Alla kreditprövningar görs manuellt av våra handläggare, vilka tar hänsyn till både hårda och mjuka faktorer och bedömer varje kund individuellt.  
 3. Ladda upp fakturorna i vårt onlineverktyg
  Ladda upp de fakturor du vill belåna i SpeedFeed – vårt smidiga onlineverktyg för snabb och enkel factoring. Du kan också välja att maila in fakturorna med krypterad e-post, om du hellre vill det.
 4. Få betalt direkt
  Upp till 90 % av fakturabeloppen betalas ut till ditt företagskonto omgående. När fakturorna har blivit betalda av kund får du sedan resterande 10 %, minus avgifter. 

 

Vad händer om kunderna inte betalar?

Fakturabelåning innebär att du själv står kvar som fordringsägare och behåller hela kreditrisken. Ikano Bank hjälper till med påminnelseutskick och hantering av inkassoärenden om betalningarna skulle bli försenade av kund, men förblir fakturorna obetalda kan vi begära återbetalning från dig. I gengäld mot den högre risken tar vi ut en lägre avgift vid fakturabelåning jämfört med om du väljer att sälja fakturor. 

 

Passar fakturabelåning ditt företag?

Fakturabelåning ger dig möjlighet att snabbt förbättra företagets likviditet. Det är ett smidigt och kostnadseffektivt finansieringsalternativ för dig som har kapital uppbundet i kundfordringar och som vill frigöra pengar för exempelvis nya investeringar. 

Precis som om du väljer att sälja fakturor – vilken är en annan form av factoring – får du betalt på en gång. Kostnaden för att belåna fakturor är däremot lägre än för att sälja fakturor, eftersom hela kreditrisken fortsatt ligger på ditt företag. Belåning av fakturor kan därför vara ett bra alternativ om du vill utnyttja möjligheterna med factoring, men till en lägre kostnad.

 

Fördelar med att belåna fakturor genom Ikano Bank

 • Generösa villkor – få upp till 90 % av fakturabeloppen utbetalda på en gång.
 • Manuella kreditbedömningar garanterar individuella bedömningar av samtliga kunder.
 • Snabb, smidig och enkel process med uppladdning av fakturor i SpeedFeed.
 • Personlig service för både dig och dina kunder. 
 • Vi sköter all administration för de belånade fakturorna – inklusive påminnelseutskick och inkassohantering. 

Vanliga frågor om fakturabelåning

 • Hur lång tid tar en överföring vid fakturabelåning?

  Vid överföring till andra svenska banker innan kl 14.00 finns pengarna på mottagarkontot senast 17.30 samma dag. Överföringar helgdagar eller vardagar efter klockan 14.00 bokförs nästföljande bankdag.

 • Vad innebär exportfactoring?

  Att sälja varor och tjänster till företag utanför Sverige innebär såväl vinstmöjligheter som risker. Det kan vara knepigt med kreditkollen och dessutom kan värdet på valutan förändras innan fakturan betalats. Ikano Bank kan köpa eller belåna exportfakturor av dig och du får då betalt för fakturan direkt. Vi kan ta över kreditrisken även när det gäller fakturor till utlandet. Vill du belåna exportfakturor hos oss behöver du teckna en kreditförsäkring. En kreditförsäkring skyddar företaget mot kreditförluster och ett försäkringsskydd är ibland en förutsättning för att överhuvudtaget kunna erbjuda köparen kredit och genomföra affären. Med en kreditförsäkring är ditt företag skyddat mot kundförluster vid försäljning till såväl svenska som utländska kunder. 

 • Finns det någon kundwebb där man kan logga in?

  Ja, inloggningen är uppe till höger på webbsidan. Då kommer du till vår Financeweb där du exempelvis kan se dina reskontra. Om du inte har inloggningsuppgifter så kan du ringa tfn: 08-505 049 32 eller mejla på factoring@ikano.se och berätta att du vill ha tillgång till Finance-webben så hjälper vi dig.

 • Belånar ni fakturor mot privatpersoner?

  Nej, det gör vi inte. Vi finansierar enbart fakturor mot företag.

 • Belånar ni även utlandsfakturor?

  Ja, vi kan belåna utlandsfakturor - efter sedvanlig kreditprövning.

 • Vad innebär off-balance factoring?

  Off-balance factoring med fakturaköp är ett bra alternativ när du vill förbättra företagets nyckeltal & kassaflöde samtidigt som Ikano Bank tar över kreditrisken på dina kunder. Genom fakturaköpet minskar såväl kundfordringarna som skulderna i balansräkningen. Soliditeten ökar och kapitalbehovet minskas utan att påverka vinsten negativt, vilket leder till högre avkastning på investerat kapital. 

 • Kan jag få hjälp med mina fakturautskick via E-post eller EDI (e-faktura)?

  Ja, det kan du. Kontakta din säljare eller ring 08 - 514 203 35 så hjälper vi dig direkt.

 • Hur gör jag om min kund vill ha en fakturakopia
meeting

Ikano Bank - den schyssta factoringpartnern

Ikano Bank var ursprungligen en del av IKEA, men är sedan 1988 del av en separat företagsgrupp som idag ägs av familjen Kamprad. Vårt  entreprenöriella arv från detaljhandeln gör att vi verkligen förstår behovet av flexibilitet, snabbhet och trygghet. Hos Ikano Bank får du som själv är entreprenör schyssta villkor, korta beslutsvägar och transparens. Vårt arv har också lärt oss värdet av bra kundrelationer, och vi värnar om dina kunder och din relation till dem lika mycket som du själv gör.

thumbs_up

Schyssta villkor och korta
beslutsvägar

caring

Tar hand om dina kunder
lika väl som du gör

handshake

Skräddarsydda och
personliga upplägg

handshake

Kostnadseffektiva
lösningar

Våra kunniga specialister inom factoring
står beredda att hjälpa dig att växa din affär

.
.
.

Chatta med oss

Chattar...

.
.
.