Vad kostar factoring?

Hur mycket kostar olika factoringtjänster och vad är det egentligen som ingår? Här reder vi ut vad som påverkar priset för factoring – och berättar vad du får när du säljer eller belånar dina fakturor genom Ikano Bank.

 

Hur mycket kostar factoring?

Den avgift du betalar för en factoringtjänst grundas på flera faktorer, vilket gör att kostnaden varierar från fall till fall. För att kunna fastställa priset för att sälja eller belåna fakturor behöver vi först information om just dina fakturor och förutsättningar. På så sätt kan vi skräddarsy lösningen så att den ska passa dina unika behov. 

Detta är några av de komponenter som påverkar avgiftens storlek:

 • typ av tjänst som används
 • antal fakturor
 • fakturornas värde
 • kredittid
 • valuta
 • kreditvärdighet.

Läs mer: Bokföra factoring

 

Vilken factoringtjänst är billigast?

På Ikano erbjuder vi fakturabelåning och fakturaköp med eller utan regress. Det billigaste alternativet är i de flesta fall fakturabelåning. När du belånar dina fakturor behåller ditt företag kreditrisken vilket gör factoringavgiften något lägre än när du säljer fakturorna. Vid fakturaköp med regress behåller du kreditrisken, till skillnad mot fakturaköp utan regress där vi tar över den helt och hållet. Det gör att avgiften för fakturaköp med regress är lägre än för fakturaköp utan regress.

 

Vad ingår i Ikanos factoringtjänster?

När du använder någon av våra factoringtjänster får du inte bara snabbt tillgång till kapital som annars hade varit uppbundet i fakturor, utan även fakturaservice. Vid fakturaköp sköter vi utskick av fakturor, betalningspåminnelser och inkassokrav. När du belånar dina fakturor är det upp till dig om du vill skicka ut fakturan, i övrigt tar vi på oss det administrativa arbetet kring betalningspåminnelser och inkassokrav. Att använda våra tjänster är därför inte bara ett sätt att förbättra företagets likviditet, de minskar även din egen arbetsbörda. Du kan dessutom vara helt säker på att vi kommer att vårda dina kundrelationer som om de vore våra egna.

 

Hur tar jag reda på priset för Ikanos factoringtjänster?

På Ikano vill vi att du ska få den bästa möjliga lösningen utifrån dina behov och förutsättningar när du säljer eller belånar dina kundfakturor. För att försäkra oss om att du får ett rimligt pris och inte minst ett smidigt upplägg börjar vi med att göra en enskild bedömning av din situation. Börja därför med att skicka in en intresseanmälan till oss så återkommer en av våra specialister till dig.

Varmt välkommen till Ikano Bank – factoring med schyssta villkor!

 

Vanliga frågor om factoringkostnader

 • Lönar det sig att sälja kundfakturor?

  Många företag tycker att det är värt kostnaden eftersom det leder till bättre likviditet på kort sikt, vilket i sin tur kan leda till mer flexibilitet och ökad tillväxt.

 • Vad kostar fakturaköp eller fakturabelåning?

  Priset varierar på grund av en rad olika faktorer, såsom antalet fakturor och deras värde, kredittid, faktureringsmetod och om fakturatjänsten används löpande eller vid behov.

 • Vad kostar mest – att sälja eller belåna fakturor?

  Avgiften för att belåna fakturor är något lägre än för att sälja dem eftersom ditt företag då behåller hela kreditrisken.