Leasing för enskild firma – så funkar det

meeting[No text in field]

När din verksamhet behöver entreprenadmaskiner, skogsmaskiner, verktyg eller annan utrustning för att utveckla verksamheten kan det vara ett bra alternativ att leasa objekten. Då behöver du inte stå för den stora inköpskostnaden direkt, utan betalar en månadskostnad för att nyttja utrustningen.

 

När är det bra för enskild firma att välja leasing?

Precis som alla företag behöver den enskilda firman bibehålla hälsosamt kassaflöde och bör ha ett visst sparkapital för oförutsedda händelser – då kan det vara en bra idé att till exempel leasa maskiner eller annan viktig utrustning till verksamheten.
 
Genom att leasa maskiner och fordon kan du nyttja utrustningen i din verksamhet och öka intäktsmöjligheterna direkt, utan att behöva lägga en stor summa pengar på ett enskilt inköp. Du betalar för nyttjandet och leasinggivaren står för ägandet.

 

Fördelar med att leasa för enskild firma

 • Du behöver inte investera bolagets pengar innan du kan nyttja utrustningen i verksamheten.
 • Du slipper binda upp företagets eller ditt personliga kapital för att utveckla verksamheten.
 • Du kan uppgradera maskiner och fordon när du behöver, istället för att vänta på att du har sparkapital i bolaget.
 • Du betalar en månadskostnad, vilket kan underlätta bokföringen.

 

Bra att tänka på när man leasar för enskild firma

 • Med enskild firma är du personligt ansvarig för de avtal du ingår, vilket även gäller leasingavtal.
 • Om du har ett nystartat företag eller en låg årsomsättning kan du få en förhöjd särskild leasingavgift att betala vid första månaden du leasar.
 • Räkna på hur det blir för din enskilda firma med vår leasingkalkylator.

 

Så funkar det när enskild firma leasar med Ikano Bank

Att leasa är ett av många bra finansieringsalternativ för dig med enskild firma. Därför har vi gjort leasing med Ikano Bank smidigt och personligt.

 1. Du väljer vilket leasingobjekt din verksamhet behöver och kontaktar oss med en leasingförfrågan.
 2. Om du godkänns i vår kreditbedömning köper vi in objektet och skapar ett anpassat leasingavtal med dig som användare och Ikano Bank som ägare. Avtalen löper ofta 24–60 månader och gäller från den dag du får utrustningen levererad.
 3. Du betalar en månadskostnad för leasingen (inklusive eventuella tillägg som försäkring) via faktura till ditt enskilda företag.
 4. Efter avslutad leasingperiod kan du välja att köpa loss utrustningen, ansöka om att förlänga leasingavtalet med Ikano Bank eller anvisa en annan köpare.

 

Vilkea leasingformer erbjuder Ikano Bank?

 Hos oss är du med enskild firma alltid välkommen att ansöka om företagsleasing. Vi erbjuder finansiell leasing med schyssta villkor. Kontakta oss via telefon eller vår hemsida, så kan vi diskutera hur vi kan hjälpa dig.

 

Vanliga frågor om att leasa på enskild firma

 • Finns det någon skillnad mellan att leasa via en enskild firma och ett aktiebolag?

  Det är ingen annan skillnad än den som gäller vid ingång av alla avtal som enskild firma respektive aktiebolag. Aktiebolag räknas som juridisk person, så det är aktiebolaget som ingår leasingavtalet. För en enskild firma är det individen som är den juridiska personen och ingår avtalet.

 • Kan man leasa på enskild firma?

  Ja, det går bra att leasa på enskild firma. Vi gör en bedömning av ditt företag precis som vanligt och fakturerar din enskilda firma.