Upptäck fördelarna med att leasa begagnat

Att leasa begagnade objekt är inte bara bra för miljön, utan även för ditt företags ekonomi. Här berättar vi hur det fungerar att leasa utrustning, fordon eller maskiner som någon annan har använt före dig.

 

Leasa begagnat genom Ikano Bank

Om ditt företag är i behov av utrustning som fungerar lika bra oavsett om den är ny eller begagnad finns mycket att vinna på att välja den begagnade. Utöver att du gör miljön en tjänst är den dessutom ofta betydligt billigare att köpa in. Om du samtidigt vill undvika att försämra företagets likviditet och låneutrymme kan leasing vara något för dig. På Ikano hjälper vi dig att ta fram ett skräddarsytt leasingupplägg utifrån ditt företags unika behov och ekonomiska förutsättningar, oavsett om företaget är nystartat eller har funnits på marknaden ett tag..

 

Vad är skillnaden mellan att leasa nya och gamla objekt?

Den främsta skillnaden mellan att leasa ett äldre objekt istället för ett nytt är att själva leasingprocessen ser lite annorlunda ut. Eftersom det begagnade objektet har använts tidigare behöver vi säkerställa dess skick för att sätta rätt ingångsvärde och avskrivningstid. Därutöver kan försäkringsreglerna variera beroende på vad det är för objekt som ska leasas.

 

För- och nackdelar med att leasa begagnat

Fördelar

 • Ditt företag kan göra viktiga investeringar och samtidigt bidra till en cirkulär ekonomi.
 • Leasingkostnaden blir i regel betydligt lägre än om du hade leasat ett nytt objekt.
 • Att leasa begagnat gör det enklare för ditt företag att nå eventuella hållbarhetsmål.
 • Du får möjlighet att leasa exakt det objekt ditt företag behöver, även om det har gått ur produktion.

 

Nackdelar

 • Eftersom begagnade objekt kan vara i olika skick krävs en separat bedömning av objektet innan vi skriver avtal.
 • I vissa fall kan äldre objekt inte försäkras av Ikano Bank, då behöver du en egen försäkring som täcker den leasade egendomen. I de flesta fall upprättas sedan en försäkringsförbindelse så att vi får ett underlag på att objektet är försäkrat.

 

Så går det till att leasa begagnat genom Ikano Bank

 1. Välj objekt 
  Du väljer ut det objekt vi ska köpa in utifrån företagets budget och behov. När du har gjort ditt val undersöker vi objektet för att bedöma dess skick och ekonomiska värde. Därefter köper vi in det åt dig. Objektet får inte ha ägts av ditt företag innan det sålts till oss – Ikano Bank erbjuder inte så kallad sale and leaseback.
 2. Bestäm avtalsperiod 
  Det är upp dig hur länge ditt företag ska leasa objektet, men i slutändan är det objektets ekonomiska livslängd som avgör möjlig avtalstid. I vissa fall kan vi därför föreslå en kortare avtalstid om det gäller ett äldre objekt. 
 3. Månatlig kostnad 
  När vi har tecknat ett leasingavtal och objektet har levererats startar leasingperioden. Under perioden betalar du en förutbestämd månadskostnad och använder objektet i din verksamhet.
 4. Förläng leasingperioden eller betala restvärdet 
  Vid leasingperiodens slut kan du välja mellan att köpa loss utrustningen genom att betala restvärdet, anvisa en annan köpare eller förlänga leasingperioden. Om du väljer att förlänga avtalet beräknas den månatliga kostnaden utifrån objektets återstående ekonomiska livslängd.

Vanliga frågor om att leasa begagnat

 • Är det mer lönsamt att leasa begagnat än nytt?

  Ja, det beror på att ett begagnat objekt ofta har ett lägre värde än ett nytt.

 • Kan jag leasa begagnat via Ikano Bank?

  Ja, hos Ikano kan du leasa både begagnad och ny utrustning. Oavsett ser vi till att du får det bästa leasingupplägget utifrån ditt företags behov och förutsättningar.

 • Vad kostar det att leasa begagnat?

  Priset för att leasa beräknas utifrån baspris, ränteläge, restvärde och leasingavtalets längd. Eftersom ett begagnat objekt ofta har ett lägre värde än ett nytt kommer även leasingkostnaden bli det.