Fördelar och nackdelar med factoring

meeting[No text in field]

Funderar du på att sälja eller belåna dina kundfakturor? Här berättar vi mer om för- och nackdelarna med factoring så att du ska kunna avgöra om det är en tjänst som passar ditt företag.

 

Vilka är fördelarna med factoring?  

 • Ditt företag får snabbt tillgång till kapital som annars hade varit bundet i kundfakturor, alltså förbättras företagets likviditet.
 • Tjänsten kan på sikt leda till ökad tillväxt eftersom god likviditet ger dig möjlighet att investera snabbare.
 • Du slipper likviditetspåfrestningar till följd av försenade betalningar.
 • Eftersom vi tar över det administrativa arbetet kring fakturorna kan du lägga mer tid och resurser på din kärnverksamhet.
 • Vår tjänst anpassas efter dina unika förutsättningar – den kan antingen användas regelbundet eller vid behov när du snabbt behöver få loss kapital.

 

Vilka är nackdelarna med factoring?

 • Factoring är inte gratis, utan en tjänst du betalar en avgift för.

 

Läs mer: Vad kostar factoring?

 

Fakturaköp eller fakturabelåning – vad är mest fördelaktigt?

Om fakturaköp eller fakturabelåning är mest fördelaktigt varierar från företag till företag. Den främsta skillnaden mellan factoring-tjänsterna är vem som står för kreditrisken, det vill säga vad som händer om slutkunden inte skulle kunna betala sin faktura. Det har i sin tur en direkt påverkan på avgiften, som är lägre när du behåller kreditrisken själv jämfört med när vi tar på oss den.
 
Fakturabelåning är det billigaste alternativet och passar dig som vill behålla kreditrisken själv men snabbt få ut större delen av fakturabeloppet. Tjänsten innebär att dina fakturor belånas och används som säkerhet hos oss. Du får 90 procent av beloppet (minus våra avgifter) utbetalt omgående, och resterande summa när fakturorna är betalda.
 
Fakturaköp med regress är en tjänst för dig som vill behålla kreditrisken, men få hela beloppet, med avdrag för avgifter, utbetalt direkt. Ikano köper dina fakturor, men skulle slutkunden inte betala sin faktura behöver du ersätta oss. Fakturaköp med regress är billigare än fakturaköp utan regress, men dyrare än fakturabelåning.
 
Fakturaköp utan regress passar dig som vill att vi ska ta över det fulla ansvaret för fakturorna och att du ska få hela beloppet, exklusive våra avgifter, utbetalt omgående. Om slutkunden inte skulle betala sin faktura är det inget som berör dig, med undantag för om din kund bestrider fakturan eller reklamerar varan eller tjänsten. Då har vi regressrätt.
 
Läs mer: Bokföra factoring

 

Vem kan dra nytta av att sälja eller belåna sina fakturor?

Alla företag, oavsett storlek och bransch, gynnas av att frigöra kapital istället för att behöva vänta in att kunden ska betala sin faktura. När du vänder dig till Ikano Bank får du ett tryggt, smidigt och ekonomiskt fördelaktigt factoring-upplägg som anpassas efter dina behov och förutsättningar. Utöver att ditt företag snabbare får betalt sköter vi all hantering av försenade betalningar fram till och med inkasso. Vi tar hand om dina kunder precis lika väl som du gör.

 

Vanliga frågor om fördelar och nackdelar med factoring

 • Är factoring krångligt?

  Nej, på Ikano har vi utformat våra factoring-tjänster så att de skräddarsys efter just ditt företag. Dessutom tar vi över fakturahanteringen vilket minskar det administrativa arbetet för dig.

 • Måste jag sälja alla fakturor?

  Nej, fakturaköp är en flexibel tjänst som hjälper dig att frigöra kapital vid behov. Hur många och vilka fakturor du ska sälja är upp till dig.

 • Vad innebär factoring?

  Factoring, eller fakturafinansiering, är ett samlingsnamn för tjänster då företag belånar eller säljer sina fakturor till ett finansbolag för att frigöra kapital som är bundet i kundfakturor.

 • Varför ska jag sälja mina fakturor?

  Att sälja fakturor är ett enkelt sätt att få loss kapital och därmed förbättra företagets ekonomi.