Skydda ditt företag med kreditförsäkring

En kreditförsäkring försäkrar dina kundfordringar och skyddar ditt företag från att drabbas ekonomiskt om dina kunder inte kan eller vill betala. Här har vi samlat värdefull information om vikten av en bra kreditförsäkring, samt vad som gäller kring försäkring när du säljer eller belånar dina fakturor hos oss på Ikano Bank.

 

Vad är en kreditförsäkring?

En kreditförsäkring är en försäkring som skyddar det ekonomiska värdet i dina kundfordringar, och ser till att ditt företag inte drabbas av en kreditförlust ifall en kund inte betalar sin faktura. Har du en kreditförsäkring är du garanterad ersättning för förlorade intäkter om en kund inte betalar för de tjänster eller produkter du har levererat.

 

Enkelt men effektivt skydd mot kreditförluster

Att leverera varor eller tjänster mot faktura innebär alltid en viss risk. I de flesta fall sker betalning utan bekymmer eller fördröjning, men det finns också tillfällen då det uppstår problem för att kunden inte vill eller kan betala. Detta kan i sin tur leda till stora ekonomiska konsekvenser för din verksamhet, därför är det viktigt att minimera den risken så mycket som möjligt.
 
Enklaste och bästa sättet att göra det är genom en kreditförsäkring. Precis som du med en fordonsförsäkring tryggar det ekonomiska värdet av din bil, gör en kreditförsäkring detsamma med dina kundfordringar.

 

Vilka företag bör ha en kreditförsäkring?

En kreditförsäkring kan användas av alla företag, oavsett bransch och storlek, som vill ha ett bra skydd mot kreditförluster kopplade till kundfordringar. Försäkringen är fördelaktigt att ha vid all typ av fakturering, men lämpar sig särskilt väl vid exporthandel med utländska kunder.

 

Fördelar med kreditförsäkring

 • Effektivt skydd mot kreditförluster kopplade till kundfordringar.
 • Ersätter förlorade intäkter om en kund inte kan betala en faktura.
 • Du drabbas inte ekonomiskt om din kund går i konkurs – försäkringen täcker eventuella utestående fordringar till företaget.
 • Passar företag av olika storlek och inom olika branscher.
 • Ger bra skydd vid exporthandel där kreditrisken ibland är högre.

 

Kreditförsäkring hos Ikano Bank

För dig som vill ha skyddet av en kreditförsäkring och samtidigt bli garanterad snabba betalningar av dina fakturor är factoring ett bra val. Ikano Bank erbjuder factoring genom fakturaköp med eller utan regress, fakturabelåning och exportfactoring. Beroende på vilken typ av factoring du väljer täcks du av vår kreditförsäkring, eller kompletterar med en egen. 

Vid fakturabelåning pantsätter du dina fakturor hos oss och skyddar värdet av dem genom att ha en egen kreditförsäkring. Skulle vi behöva åberopa regressen för att vi inte får betalt av kund, täcker din försäkring upp det du behöver betala tillbaka.
 
Väljer du fakturaköp utan regress är du skyddad av vår egen kreditförsäkring och behöver inte teckna en själv. Vi tar över hela kreditrisken, du får betalt på en gång och behöver inte oroa dig för några återkrav (undantaget om kunden bestrider fakturan eller reklamerar tjänsten eller varan) om en kund inte betalar till oss.

 

Vad gäller vid exportfactoring?

Att fakturera kunder utanför Sverige kan ofta vara förenat med större osäkerhet och ett högre risktagande. Det är svårare att ha koll på utländska företag och kreditkontroller i andra länder är inte alltid lika pålitliga som här i Sverige.
 
Använder du exportfactoring genom Ikano Bank är du garanterad omgående betalningar för dina fakturor, samt skydd mot intäktsbortfall med vår inkluderade kreditförsäkring. Vi tar även hand om kreditkontroller, fakturaadministration samt kundkontakt som rör fakturor.

 

Sammanfattning

 
 • En kreditförsäkring är en försäkring av dina kundfordringar.
 •  Försäkringen ersätter uteblivna betalningar om en kund inte kan betala.
 • Kan användas av alla företag, men passar särskilt bra vid regelbunden fakturering och/eller utlandsfakturering.
 • Vid fakturaköp utan regress täcks du av Ikano Banks kreditförsäkring och behöver inte teckna en egen.
 • Vår kreditförsäkring gäller även vid exportfactoring.

 

Kontakta oss för mer information

Har du frågor om hur en kreditförsäkring fungerar och vad vi på Ikano Bank kan erbjuda ditt företag, eller vill du veta mer om våra fakturatjänster? Hör av dig till någon av våra säljare så hjälper vi dig. Du når oss enkelt via telefon, mail eller formulär på hemsidan.
 
Varmt välkommen till Ikano Bank.

 

Vanliga frågor om kreditförsäkring

 • Hur fungerar en kreditförsäkring?

  En kreditförsäkring skyddar det ekonomiska värdet av dina kundfordringar och ersätter dig som leverantör ifall dina kunder inte kan eller vill betala sina fakturor.

 • Ingår kreditförsäkring vid factoring via Ikano Bank?

  Det beror på vilken typ av factoring du väljer. Vid fakturaköp utan regress ingår alltid vår kreditförsäkring. Vid fakturabelåning behöver du teckna en själv.

 • Vad kostar en kreditförsäkring?

  Priset för en kreditförsäkring kan variera mellan olika försäkringsbolag och avtal. För bäst pris rekommenderar vi att du jämför försäkringar hos olika aktörer.