Öka likviditeten genom att sälja företagets fakturor

Frigör kapital genom att sälja kundfakturorna

Genom att sälja dina kundfakturor till oss kan du frigöra kapital när du behöver det som bäst. Pengarna får du samma dag eller dagen efter. Du slipper vänta på att kunden ska betala och minskar risken med obetalda fakturor. Du väljer själv hur många fakturor du säljer – från enstaka fakturor till hela marknader. Kontakta oss så hittar vi ett skräddarsytt upplägg som funkar för just dig. Vi tror på att ta lika väl hand om dina kunder som du. Schyssta villkor, helt enkelt.

Kontakta oss för att komma igång

mote

Fördelar med att sälja fakturor

 • Du kan snabbt frigöra ditt kapital.
 • Ikano Bank tar över hela kreditrisken.
 • Du väljer själv vilka fakturor du vill sälja till oss.
 • Du behöver inte tänka på saker som påminnelseutskick eller inkassohantering.

Vill du veta mer om factoring?

Fyll i dina uppgifter så tar någon av våra kunniga specialister kontakt med dig inom en arbetsdag. 

Du kan även ringa:

010 - 214 63 70

Tack, vi har tagit emot dina uppgifter. Vi återkommer till dig inom kort.

Övriga kontaktuppgifter och vanliga frågor hittar du på vår kontaktsida


sunset

Kontakta oss så skräddarsyr vi en lösning för att sälja dina fakturor. 
De fakturor som du vill sälja till oss på Ikano Bank skickar du in via vår säkra uppladdningstjänst SpeedFeed eller med krypterad e-post.

Pengarna får du utbetalda till ditt konto samma dag eller dagen efter. Svårare än så är det inte att sälja sina fakturor till oss på Ikano Bank – schysst helt enkelt.

Så funkar det att sälja fakturor till Ikano Bank

 1. Låt dina likviditetsbehov avgöra vilka fakturor du säljer. Räcker det med en specifik kund eller behöver du sälja fakturorna för en hel marknad?
 2. Kontakta oss på Ikano Bank så skräddarsyr vi en lösning som gör att du löpande kan sälja fakturor till oss på ett optimalt sätt.
 3. Skicka in fakturorna du vill sälja via vår säkra uppladdningstjänst SpeedFeed eller med krypterad e-post.
 4. Ta emot pengarna på kontot samma dag eller dagen efter. 

Svårare än så är det inte att sälja fakturor och få betalt direkt av oss.

Factoring stärker din affär och ökar din likviditet

Ikano Bank erbjuder factoring på två sätt, antingen genom att du säljer dina fakturor till oss, såkallat fakturaköp, eller att du belånar dina fakturor. Genom factoring  stärker du snabbt ditt företags ekonomi. 

Läs mer om factoring

money

Sälja fakturor till Ikano Bank – ett smidigt finansieringsalternativ för ditt företag

Genom att sälja dina fakturor till oss på Ikano Bank kan du snabbt och enkelt frigöra kapital och förbättra företagets likviditet. Här kan du läsa mer om vad det innebär att sälja fakturor, hur det går till och vilka fördelar som följer med tjänsten fakturaköp hos Ikano Bank.

 

Vad innebär det att sälja fakturor?

Att sälja fakturor innebär att du låter en extern finansieringspartner – vanligen en bank eller ett factoringbolag – ta över kundfakturor. Du får då betalt av dem istället för av kunderna. Tjänsten kallas ofta för factoring och syftar främst till att förbättra företagets likviditet genom att frigöra kapital som annars är låst i kundfordringar.

I samband med att fakturorna säljs blir banken ny fordringsägare och tar också över hela eller delar av kreditrisken. Ditt företag får betalt direkt och du slipper vänta flera veckor eller månader på att fakturorna betalas av kund.

 

Fördelar med att sälja företagets fakturor

Fakturaköp kan vara fördelaktigt på flera sätt för såväl små som stora företag, men det är viktigt att du väljer en bra finansieringspartner med schyssta villkor. 
Ikano Bank erbjuder en trygg och enkel factoringtjänst med möjlighet att få en skräddarsydd lösning anpassad efter ditt företags unika förutsättningar. Säljer du dina fakturor till oss är du alltid garanterad:

 • låga avgifter 
 • möjlighet att sälja fakturor med eller utan regress 
 • personlig service
 • manuella kreditprövningar 
 • omgående betalning
 • ingen administration kring påminnelseutskick eller inkassoärenden – vi sköter all fakturahantering

 

Sälja fakturor till Ikano Bank – så funkar det

På Ikano Bank tycker vi att det ska vara enkelt och smidigt att sälja fakturor. Förutom att det snabbt förbättrar bolagets likviditet, är en välkommen bonus också att slippa all hantering av utestående fakturor. 

Nedan finner du en tydlig steg för steg-guide till hur det funkar att sälja fakturor till oss och hur du går tillväga för att använda tjänsten.
 1. Välj vilka fakturor som ska säljas
  Gör en inventering av din kundreskontra och bestäm hur många och vilka fakturor du vill sälja baserat på företagets likviditetsbehov.
 2. Kontakta oss med din förfrågan
  Hör av dig till oss om vilka fakturor du vill sälja, hur ofta du vill använda tjänsten och om du vill sälja fakturor med eller utan regress. Du får personlig hjälp av en av våra handläggare att ta fram en skräddarsydd lösning för din verksamhet. 
 3. Kreditprövning av kunder
  Våra handläggare gör kreditprövningar på de kunder som de aktuella fakturorna är utställda på. Varje kreditprövning görs manuellt, vilket innebär att vi kan ta hänsyn till fler faktorer i vår bedömning än bara ekonomiska data. 
 4. Ladda upp fakturorna i SpeedFeed eller skicka med e-post
  Efter godkända kreditprövningar är det grönt ljus att börja använda tjänsten. Detta gör du genom att ladda upp de fakturor som ska säljas i vårt smidiga onlineverktyg SpeedFeed, eller skicka dem med krypterad e-post. Pengarna har du sedan på kontot samma dag, eller nästa helgfria vardag.

Svårare än så är det faktiskt inte. Vare sig du vill sälja en faktura eller flera hundra fakturor till oss, kan du lita på att processen blir både snabb, smidig och effektiv. 

 

Sälja faktura med eller utan regress?

Sälja faktura med regress innebär att du själv behåller kreditrisken och att vi kan kräva återbetalning för den sålda fakturan om kunden inte kan betala. Just eftersom du behåller viss kreditrisk är avgiften också lägre.
Vill du istället sälja fakturorna helt och hållet och slippa både kreditrisk och att eventuellt behöva betala tillbaka beloppet om kunden inte kan betala till oss, är fakturaköp utan regress ett bättre val. Avgiften är något högre, men trygghetsmässigt är det det bästa valet. 
Oavsett vilket alternativ du väljer får du alltid betalt samma eller nästföljande helgfria vardag.

 

Hur mycket kostar det att sälja en faktura?

Kostnaden för att sälja fakturor till Ikano Bank varierar beroende på factoringmodell (fakturaköp med eller utan regress) samt faktorer som hur många fakturor du vill sälja och hur ofta. 
För en exakt prisuppgift för ditt företag är du varmt välkommen att kontakta oss med en förfrågan.

 

Belåna eller sälja fakturor?

Belåning av fakturor är en annan form av factoring som du också kan använda för att snabbt frigöra likvida medel i företaget. Vi betalar ut upp till 90 % av fakturabeloppet på en gång, och resterande 10 % – minus våra avgifter – när kunden har betalat. 

En viktig skillnad mot att sälja fakturor är att ditt företag står kvar som fordringsägare, och därmed behåller hela kreditrisken. I gengäld tar vi en lägre avgift, vilket gör fakturabelåning till den billigaste formen av factoring.

 

Sälj en faktura eller samtliga – valet är ditt

Med Ikano Banks factoringtjänst väljer du själv hur många och vilka fakturor du vill sälja. Du kan också använda tjänsten regelbundet, eller bara vid något tillfälle. Processen är lika enkel och smidig oavsett vad du väljer för just ditt företag. 

Vill du veta mer om att sälja fakturor genom Ikano Bank och få förslag på en lösning perfekt för ditt företag? Välkommen att höra av dig så pratas vi vid!

 

Vanliga frågor om att sälja fakturor

 • Hur lång tid tar överföringen när jag säljer fakturan?

  Vid överföring till andra svenska banker innan kl 14.00 finns pengarna på mottagarkontot senast 17.30 samma dag. Överföringar helgdagar eller vardagar efter klockan 14.00 bokförs nästföljande bankdag.

 • Vad innebär exportfactoring?

  Att sälja varor och tjänster till företag utanför Sverige innebär såväl vinstmöjligheter som risker. Det kan vara knepigt med kreditkollen och dessutom kan värdet på valutan förändras innan fakturan betalats. Ikano Bank kan köpa eller belåna exportfakturor av dig och du får då betalt för fakturan direkt. Vi kan ta över kreditrisken även när det gäller fakturor till utlandet. Vill du belåna exportfakturor hos oss behöver du teckna en kreditförsäkring. En kreditförsäkring skyddar företaget mot kreditförluster och ett försäkringsskydd är ibland en förutsättning för att överhuvudtaget kunna erbjuda köparen kredit och genomföra affären. Med en kreditförsäkring är ditt företag skyddat mot kundförluster vid försäljning till såväl svenska som utländska kunder. 

 • Finns det någon kundwebb där man kan logga in?

  Ja, inloggningen är uppe till höger på webbsidan. Då kommer du till vår Financeweb där du exempelvis kan se dina reskontra. Om du inte har inloggningsuppgifter så kan du ringa tfn: 08-505 049 32 eller mejla på factoring@ikano.se och berätta att du vill ha tillgång till Finance-webben så hjälper vi dig.

 • Hur säljer jag företagets fakturor?

  Välj de fakturor du vill sälja och kontakta oss med din förfrågan. Efter godkända kreditprövningar av kunder, ladda upp fakturorna i SpeedFeed/skicka dem via mail.

 • Kan jag sälja fakturor till er som privatperson?

  Nej, bara företag kan sälja sina fakturor till oss.

 • Varför sälja fakturor?

  När du säljer fakturor till oss får du betalt redan samma eller nästkommande dag. Du slipper vänta på att kunder ska betala och kan snabbt förbättra företagets likviditet.

 • Kan jag sälja utlandsfakturor till Ikano Bank?

  Ja, du kan sälja dina utlandsfakturor till oss, efter att vi utförd en sedvanlig kreditprövning.

 • Vad innebär off-balance factoring

  Off-balance factoring med fakturaköp är ett bra alternativ när du vill förbättra företagets nyckeltal & kassaflöde samtidigt som Ikano Bank tar över kreditrisken på dina kunder. Genom fakturaköpet minskar såväl kundfordringarna som skulderna i balansräkningen. Soliditeten ökar och kapitalbehovet minskas utan att påverka vinsten negativt, vilket leder till högre avkastning på investerat kapital. 

 • Kan jag få hjälp med mina fakturautskick via E-post eller EDI (e-faktura)

  Ja, det kan du. Kontakta din säljare eller ring 08 - 514 203 35 så hjälper vi dig direkt.

 • Hur gör jag om min kund vill ha en fakturakopia?
 • Kan jag sälja förfallna fakturor till er?

  Inga förfallna fakturor köpes eller belånas, och inga fakturor mot privatpersoner.  Däremot köper vi fakturor utställda till både svenska och utländska företag.

meeting

Ikano Bank - den schyssta partnern

Ikano Bank var ursprungligen en del av IKEA, men är sedan 1988 del av en separat företagsgrupp som idag ägs av familjen Kamprad. Vårt  entreprenöriella arv från detaljhandeln gör att vi verkligen förstår behovet av flexibilitet, snabbhet och trygghet. Hos Ikano Bank får du som själv är entreprenör schyssta villkor, korta beslutsvägar och transparens. Vårt arv har också lärt oss värdet av bra kundrelationer, och vi värnar om dina kunder och din relation till dem lika mycket som du själv gör.  
 

thumbs_up

Schyssta villkor och korta beslutsvägar

caring

Tar hand om dina kunder lika väl som du gör

handshake

Skräddarsydda och personliga upplägg

loan_orange

Kostnadseffektiva
Lösningar

Våra kunniga specialister inom factoring står beredda att hjälpa dig att växa din affär

.
.
.

Chatta med oss

Chattar...

.
.
.