Livet svänger hit och dit

De som vet mest om livet är de som har levt livet fullt ut. Här kan du läsa om de upp- och nedgångar våra livsexperter har varit med om i sina liv. Kanske visar det sig att de bekymmer du upplever i stunden inte kommer vara så farliga att titta tillbaka på.

Välj den livssituation som ligger dig närmast för att få perspektiv på livets upp- och nedgångar:

KÄRLEK
BARN
BOSTAD"Min man oroade sig för pengarna när huset skulle byggas, därför fick det bli en carport istället för ett garage."

Jag och min man träffades på dansbanan i Kalmar 1953 och det var kärlek vid första ögonkastet. Jösses vad tiden går, tänk att vi har hållit ihop i 64 år nu. Men mycket har hänt under den här tiden. Vi har två barn, sex barnbarn och snart också två barnbarnsbarn. När vi väntade vårt andra barn sa min man: “efter det här får det räcka med barn”. Men sen när sonen kom blev han så glad. Det blev ju önskebarn, dottern fick en bror. I samma veva hittade vi, av en slump, en fin och central tomt där vi ville bygga vårt drömhus.

När huset väl skulle byggas blev han orolig för att pengarna inte skulle räcka till, därför fick det till exempel bli en carport istället för ett garage. Han är lite orolig av sig helt enkelt och han som alltid längtat efter ett garage sa: “Ingrid, vi bygger en carport istället, det viktigaste är ju ändå att vi får tak över huvudet”. Men visst tyckte jag synd om honom, det gjorde jag. Men det löste sig till slut när vi hade sparat ihop pengar igen. Då fick vi äntligen det där garaget och huset blev komplett.
"När jag skilde mig dubblades plötsligt vardagskostnaderna."

Jag har varit med om två separationer, varit gift och skilt mig. Så det är klart att livet har varit smärtsamt och kämpigt, både ekonomiskt och känslomässigt. Det är mycket som man ska tänka på mitt i allt det jobbiga. Bland annat så dubblades många vardagskostnader, som hyra, el och sånt som man inte riktigt tänker på när man är mitt i en relation. Plus att jag förlorade jobbet mitt i allt det röriga. Men, så är livet och det är bättre att skilja sig än att fortsätta leva olycklig.

Idag är jag tillsammans med min ungdomskärlek som jag under alla år har brevväxlat regelbundet med och jag är så glad över att vi lever ihop. Det tog många år och flera äktenskap har passerat, men till slut blev det vi. Och med facit i hand så blev det ju väldigt bra.
"Som nygifta bodde vi väldigt spartanskt, under en period levde vi till och med på spagetti med ketchup."

När jag träffade min fru dröjde det sex år innan mina svärföräldrar accepterade mig. Kan ni tänka er? I sex år fick jag bevisa för dem att jag var den rätte för deras dotter. När hennes familj äntligen släppte in mig så slog vi till stort och firade med dubbelbröllop - ett i Sverige och ett på Bali. Som nygifta bodde vi väldigt spartanskt, under en period levde vi till och med på spagetti med ketchup och vi byggde vårt matbord av spånskivor och tomma ölbackar från matbutiken, men det var viktigt för mig att vi klarade oss själva utan någon hjälp från våra föräldrar. Vi lärde oss att det materiella inte spelar någon roll så länge man har varandra. Vi har barnen och varandra och det räcker. När jag bytte jobb blev ekonomin bättre och då unnade vi oss det där huset som vi så länge längtat efter. Så det löser ju sig alltid, det är en skön insikt.

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.