05 mars 2021

Låna tillsammans med dina nära

Ensam är stark är ett populärt uttryck, men när det kommer till lån är det oftast precis tvärtom. Är ni två som lånar tillsammans är möjligheten att få lånet beviljat ofta större. Ibland är det till och med en nödvändighet för att ens låneansökan ska beviljas. Samtidigt finns det en del saker som är bra att vara medveten om när du tar ett lån tillsammans med någon av dina nära. 

Några fördelar med att låna pengar tillsammans med någon:

  • Sannolikheten är större att vi beviljar er låneansökan
  • Återbetalningsförmågan ses som högre – ni får en större sammanlagd inkomst

Ovanstående gäller om båda har en inkomst och uppfyller grundkraven.

Viktigt att vara överens

Det är viktigt att det känns rätt att ta ett lån tillsammans. Prata igenom det så att båda parter är införstådda med vad det innebär innan ni gör en ansökan. Glöm inte heller att ni har ett gemensamt ekonomiskt ansvar under hela avtalsperioden, även om ni väljer att gå skilda vägar längre fram.

Solidariskt ansvar med medsökande 

Som medlåntagare har ni ett solidariskt ansvar för lånet tillsammans, vilket innebär att ni båda är lika ansvariga för att betalningarna sköts. I det fall din medlåntagare inte kan betala sin del av lånet hamnar hela betalningsansvaret på dig. Varje person som står på lånet har alltså 100 procent betalningsansvar och inte hälften var.

Teckna låneskydd för extra trygghet

När ni tar ett lån hos oss erbjuds ni att teckna försäkringen Låneskydd som kan hjälpa er med era månadsbetalningar för ert lån om ni blir sjukskrivna på heltid, ofrivilligt arbetslösa eller om någon av er avlider. Det är en extra trygghet om ni båda tecknar låneskydd.

Gör en kreditupplysning på dig själv

Med UC:s tjänst Min Upplysning kan du beställa en kreditupplysning på dig själv. På så sätt kan du få en bra överblick över din privatekonomi, dina lån och krediter, eventuella betalningsanmärkningar (även när de försvinner) och senaste kreditförfrågningar som är gjorda på dig.

Helhetsbedömningen avgör

Det är ofta en fördel att vara två vid ansökan om ett lån. Det är dock många faktorer som spelar in och i slutändan gör vi en helhetsbedömning.

Vi erbjuder enkla lån med schyssta villkor

Hos oss kan du ansöka om banklån, billån och bolån. Vi kan även hjälpa dig att samla dina lån.

Låna pengar hos oss

Ikano Bank

Genomtänkta beslut


Logga in

Välj vilken tjänst du vill logga in på

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.