Lär dig jämföra rätt

Att tänka på när du ska låna pengar

Så väljer du ett lån

Att låna pengar kan vara både förväntansfullt och lite nervöst. Har du tänkt igenom ditt beslut känns det ofta tryggare. Men vad ska du tänka på när du väljer lån? Framför allt att jämföra hela kostnaden för lånet och inte bara vad du betalar i månaden. Det lönar sig i längden. Viktigast oavsett är att välja ett lån som passar din ekonomi. Har du jämfört noga är det enklare att göra just det. 

1. Räkna på hela lånekostnaden

Det kan vara frestande att välja ett lån med låg månadskostnad. Men beror den låga månadskostnaden på att du betalar av lånet under längre tid, kan lånet i själva verket blir dyrare i slutändan. Det finns ingen anledning att betala av ditt lån längre än du behöver. Titta på hur mycket lånet totalt kommer att kosta i räntor och avgifter och inte bara vad det kostar varje månad, så får du en bättre bild av vad det innebär för din ekonomi. Den totala lånekostnaden påverkas av räntan, återbetalningsformen, hur länge du betalar av och olika avgifter.

2. Ta reda på hur du betalar av lånet  

Hur du betalar av ditt lån påverkar totalkostnaden. Återbetalningen ser nämligen olika ut beroende på om du har ett annuitetslån eller ett lån med rak amortering. Här går vi igenom och förklarar skillnaden på de två.


Betala mindre på sikt med rak amortering

Den största fördelen med rak amortering är att totalkostnaden för ditt lån oftast blir lägre. Eftersom du amorterar lika mycket varje månad, minskar ditt lån snabbare. Betalningarna är störst i början, då kostnaden för ränta är högre ju större lånet är. Men i takt med att du betalar av ditt lån, krymper räntekostnaden och då också månadskostnaden.


Samma summa varje månad med annuitetslån

Vid annuitetslån betalar du samma summa för ränta och amortering varje månad, trots att lånet blir mindre. Det ger lägre månadskostnad vilket såklart kan vara en fördel, men totalkostnaden för lånet blir högre än vid rak amortering.

Tänk också på att om du har ett annuitetslån och byter bank ofta kan det leda till ökade kostnader, eftersom lånet då börjar om från början igen med stor del ränta och liten del amortering.

Ett diagram som visar skillnaderna mellan rak amortering och annuitetslån

 

3. Jämför den effektiva räntan

Ett bra sätt att jämföra lån är att titta på den effektiva räntan. I den ingår nämligen förutom räntekostnaden även olika avgifter som kan tillkomma under ett år. Eftersom det kan vara lite knepigt att själv räkna ut effektiv ränta, är alla långivare skyldiga att ange den.

Räkna på ditt lån

kr
Ansöker du om lån över 200 000 kr behöver du en medsökande.
år

Fler tips för att välja ett bra lån

Det kan vara stor skillnad på kostnaden för olika lån, även om de ser ut att kosta ungefär lika mycket vid första anblicken. Därför är det alltid klokt att jämföra villkoren från olika långivare innan du bestämmer dig för ett alternativ som passar din situation.

Läs fler tips för att välja ett bra lån>

Skillnaden mellan rak amortering och annuitetslån

När du lånar pengar finns det olika sätt att lägga upp din återbetalningsplan med amortering och ränta. Ditt val av rak amortering eller annuitetslån påverkar både vad du betalar i månaden och den totala kostnaden för lånet.

Lär dig mer om skillnaderna här

Låna klokt

Alla kan vi behöva låna pengar någon gång. Livet bjuder på olika händelser som på ett eller annat sätt behöver finansieras. Då är det är klokt att tänka igenom sina alternativ innan man tar ett beslut. Kanske har du möjlighet att använda sparade pengar till delar av köpet? Det är också klokt att jämföra olika lånegivare, amorteringsalternativ och avgifter. Fundera också på hur lång tid du vill lägga upp ditt lån på, ingen vill ju hålla på och betala av något som för längesen mist sin glädje och glans.

Tips för ett lån som känns bra i magen:

  • Kan du finansiera delar av köpet med sparade pengar är det alltid bäst
  • Skydda dig med ett låneskydd
  • Räkna på vad du klarar av att betala av i månaden, även om din ekonomi skulle förändras
  • Se upp med dolda avgifter
  • Räkna på hela kostnaden för lånet, inte bara vad du betalar i månadenFunderingar? Ring oss på 0476-64 64 50

Vill du veta mer om hur du väljer ett lån som passar din ekonomi?
Välkommen att ringa oss så hjälper vi dig.