22 september 2020

Tips för en hållbar ekonomi livet ut

Ikano ekonomitips

I dessa oroliga tider, när vi alla tillsammans måste hjälpas åt för att förhindra ett globalt hot mot vår hälsa, blir tyvärr ekonomin ännu ett orosmoment. Samtidigt är flera hemma och kanske har lite extra tid att titta över hur olika val påverkar oss på kort och lång sikt. Nedan finner du 5 livssituationer där dina val kan ge dig en livslång hållbar ekonomi.

Studier, jobb och a-kassa
Att studera kan vara ett bra drag för en högre lön i framtiden. Får du studiemedel från CSN under tiden tjänar du dessutom in lite till din framtida pension. Tänk på att du kan få studiestöd under ett begränsat antal veckor. Läser du kurser utan tydlig riktning och mål som genererar många studieår och låga inkomster kan det innebära lägre löneutveckling och dessutom att du förlorar flera viktiga arbetsår som bidrar till din pension.

Månadssparande
Att komma in på arbetsmarknaden snabbt ger dig inte bara mer i plånboken när du är ung utan påverkar också din pension positivt. Vi rekommenderar unga att påbörja ett månadssparande så fort första lönen kommer in på kontot. Ränta på ränta effekten kan på sikt ge dig ett ekonomiskt försprång som är näst intill omöjligt för äldre att knappa in på.

A-kassa
Livet tar oväntade vändningar snåla därför inte på a-kassan. Står du plötsligt utan jobb är detta ditt grundskydd. Din möjlighet att kunna fokusera på att hitta nästa jobb istället för att ligga sömnlös och oroa dig för räkningarna.

Föräldraledighet
Föräldrarpenning
Föräldrapenning är pensionsgrundande, det betyder att du tjänar in en liten summa till din pension. Under ditt barns fyra första levnadsår, får den föräldern som tjänar minst dessutom pensionsrätt för barnår. Det innebär extra pengar insatta till din allmänna pension, oavsett om eller hur länge du har varit föräldraledig.

Dela på ledighet, VAB och deltidsarbete om ni kan
Föräldraledigheten påverkar inte bara inkomsten under småbarnsåren utan även löneutvecklingen på sikt och pensionen. Väljer du deltidsarbete under många år kan det ge flera hundralappar lägre pension per månad. Genom att dela på ansvaret ges båda föräldrar en chans att få en bra ekonomi under hela livet.

Överför premiepensionsrätter
Kan ni inte dela på föräldraskapet jämlikt kan en make överlåta sina premiepensionsrätter till den som tar lite större ansvar. Ett schysst sätt att kompensera en förälder för de ekonomiska konsekvenserna av en snedfördelning, utan att det påverkar vardagsekonomin.

Sambo eller gift
Skriv samboavtal, äktenskapsförord och testamente.
Att ta ansvar för i vilket ekonomiskt skick man lämnar varandra i fall förhållandet tar slut är det ultimata kärleksbeviset. Be även någon du har förtroende för att titta igenom er överenskommelse så ni inte är förblindade av kärleken och går med på vad som helst.

Undvika sambofällan
Sambofällan är där en står för löpande kostnader och den andre för dyrare inköp. Det skulle i värsta fall innebära vid en separation att den ena går tomhänt ur förhållandet och den andre går med både bil, dator och sommarstuga eftersom denna typ av egendom inte ingår i bodelningen.

Särkullbarn
Träffar ni kärleken mitt i livet och går in i en relation med barn från tidigare förhållande är det extra viktigt att fundera på hur ni vill ha det i fall att nån av er går bort. Särkullbarn ärver sina föräldrar direkt vilket kan innebära hastiga försäljningar av bostad och bohag. Ni kan skydda varandra genom att teckna livförsäkring med varandra som förmånstagare för att kunna lösa ut barnen. Vi rekommenderar varmt att ni träffar en jurist som hjälper er att ta ett helhetsgrepp.

Frihetskapital
Öppna ett eget sparkonto för din frihet och skydda det i alla väder.
Ett frihetskapital är ett sparande som ger dig möjligheten att göra de förändringar du vill i livet. De kan vara kapitalet som möjliggör att du kan säga upp dig från arbetet som du inte trivs med. Eller så ger det dig möjligheten att gå utbildningen du alltid drömt om. Det kan också vara det sparandet som krävs för att våga lämna en dålig relation.

Blanda inte frihetskapitalet med din buffert
Se alltid till att frihetskapitalet inte blandas ihop med bufferten (pengarna du ska ha när bilen behöver lagas, frysen går sönder eller om du bryter benet och inkomsten minskas under en period) eller andra typer av sparande. Var rädd om ditt  frihetskapital genom att exkludera det från giftorättsgodset via ett äktenskapsförord – annars finns risken att hälften försvinner vid en separation.

Låneskydd
Har du stora lån och höga krediter är det extra viktigt att fundera på om du ska teckna låneskydd. Ett låneskydd kan hjälpa dig med månadsbetalningarna om du blir sjukskriven eller arbetslös. På så sätt behöver du inte nagga på ditt sparande för att klara av din vardagsekonomi eller ännu värre behöva ställa in dina betalningar med allvarliga konsekvenser som följd.

Pension
Arbeta vitt
Förutom att det ger dig väldigt dålig pension, är du oftast oförsäkrad ifall nåt händer på din arbetsplats om du arbetar svart. Något som kan påverka din inkomst betydligt resten av ditt liv.

Välj arbetsgivare som ger dig tjänstepension
Tjänstepensionens betydelse för den slutliga pensionen blir allt större för varje generation. Ger din arbetsgivare dig inte tjänstepension bör du spara själv och då får du även göra avdrag för det sparandet i deklarationen. Du får maximalt göra avdrag motsvarande 35 procent av inkomsten, men högst 10 prisbasbelopp.

Syna alla avgifter
Var rädd om dina pensionspengar och se därför upp för löften om fantastiska avkastningar mot en högre avgift. En procentenhet lägre avgift kan ge upp till 25 procent mer i pension under ett arbetsliv. Se därför till att avgiften för dina placeringar inte överstig 0,4%.

Ikano Bank

Genomtänkta beslut


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.