30 augusti

Stärk din ekonomiska framtid - börja plugga!

pluggat

Det talas om kommande lågkonjunktur, arbetslöshetssiffror som sakta stiger och att det redan nu är tufft för unga att ta sig in på bostadsmarknaden. Passa därför på att utbilda dig om du inte redan har gjort det och stärk din framtida ekonomi. Är du tveksam till om en utbildning är något för dig? Jag har sammanfattat hur din ekonomiska framtid kan komma att påverkas om du väljer att studera vidare. 

Lönen ökar med utbildningsnivån
En tumregel är att ju mer du utbildar dig desto mer kommer du att få i lön. Forskare är i genomsnitt mer betalda än personer som läst på högskolans grundnivå och i jämförelse med personer som inte slutför nio års grundskoleutbildning, tjänar de dubbelt så mycket och lite till. Dessutom är det avsevärt fler arbetslösa bland personer som endast läst på gymnasiet än bland personer som läst vidare på tex högskolan.

medellonKälla: SCB, Medellön efter kön och utbildningsnivå 2018


Vad ska man plugga till?
Är du osäker på vilket yrke som skulle kunna passa dig? Eller tycker du att det är svårt att veta vilken utbildning som är bäst för att nå ditt drömjobb? Det finns flera enklare tester som kan hjälpa dig med förslag som passar just dina personliga egenskaper.

Jag testade Studentums yrkestest och tyckte att det var en bra start för dig som inte vet i vilken ände du ska börja. Alla Studier kan du även läsa vilka utbildningar som ger störst chans till jobb. De har sammanställt Arbetsförmedlingens framtidsutsikter för en mängd olika yrken både på kort sikt (1 år) och lite längre sikt (5 år). Jag har även tagit ut lite statistik från SBC som visar vilka yrken som har de högsta respektive de lägsta medellönerna:

De yrkena med högst medellön

hogst betalda

De yrkena med lägst medellön

lagst betalda


Varför ska man plugga? 
Förutom en bättre framtida ekonomi finns det även andra skäl till att läsa vidare. Universitet och högskolestudier utvecklar även en rad egenskaper hos dig själv som du kan ha nytta av både i privatlivet och som anställd. Du lär dig:
 • att själv hitta, värdera och använda ny kunskap
 • att förstå komplexa sammanhang och lösa problem
 • att ifrågasätta, kritiskt granska och argumentera
 • att sammanfatta och presentera dina kunskaper i tal och skrift

Några tips för dig som funderar på att plugga/läsa vidare
 • Vad vill du jobba med? Ta reda på vilket yrke utbildningen leder till och om det är det du vill jobba med. Det kan finnas kortare och längre utbildningar som leder till yrken där man jobbar på samma arbetsplats men med olika arbetsuppgifter tex pilot eller flygvärdinna, undersköterska eller sjuksköterska.
 • Ta reda på mer! Fråga någon som idag jobbar med det yrket du funderar på eller ännu bättre, gör praktik på en arbetsplats. På så sätt blir det enklare för dig att komma fram till om du ska välja den korta eller den längre utbildningen.
 • Kolla upp framtida utsikter för yrket: Förutom ditt intresse finns det andra faktorer att ta hänsyn till så som framtida utsikter för yrket och lönen. Kolla lönestatistik på exempelvis SBC hemsida
 • Yrkesutbildningar: Yrkesutbildningar går att hitta här
 • Högskoleprovet: Om du funderar på att börja plugga, glöm inte att anmäla dig till högskoleprovet senast 2 september. Nästa tillfälle därefter är lördagen den 4 april 2020, anmälan 15 jan- 3 feb 2020. Högskoleprovet kostar 450kr och provdagen är ca 7 timmar och 55 minuter, varav effektiv provtid är 4 timmar och 35 minuter. På www.Studera.nu  finns mer tips på hur du förbereder dig.


Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.