26 juni 2019

Tips inför utlandsresan

utlandssemesterHar du koll på vilka försäkringar du behöver och inte behöver när du reser utomlands? Blir dina betalningar i utländska affärer dyrare än vad som är nödvändigt på grund av att du valt att trycka på fel knapp i butiken? Vet du var du kan få snabb information om det uppstår oroligheter i landet du besöker? Har du koll på om du behöver vaccineras?

Här kommer värdefulla tips inför din resa:

Var försäkrad
Viktigt att tänka på när det kommer till försäkring är att teckna din försäkring innan du åker eftersom det är svårt att köpa en försäkring när du redan åkt. 

 1. Skulle du bli sjuk eller råka ut för olycksfall inom EU/ESS har du rätt till vård men behöver visa upp ett Europeiskt försäkringskort. Beställ kortet från Försäkringskassans webbplats. Det går även att ringa 020524 524 eller sms:a EUKORT och ditt personnummer till 71020. Kortet gäller i tre år från beställningsdatumet och det kan ta några veckor för kortet att komma, så var ute i god tid.

 2. Råkar du ut för akut sjukdom eller olycka utanför EU/ESS är det hemförsäkringen som skyddar i 45 dagar. Ska du vara bortrest längre är det viktigt att du tecknar en kompletterande försäkring. Särskilt viktigt med kompletterande försäkring är det även om du ska ägna dig åt riskfyllda aktiviteter som bungyjump, extremsport och bergsklättring. Hör med ditt försäkringsbolag vilka aktiviteter som är undantagna. Det finns en särskild extremsportförsäkring som går att teckna och ska du delta i en tävling ingår oftast en försäkring via den arrangerande klubben. Är olyckan framme är det viktigt att du tar med dig servicekortet från din försäkring till vårdgivaren. Det för att de ska veta att de kommer bli ersatta för dina vårdkostnader.

 3. Händer det något och du behöver akut hjälp kan det även vara bra att ha SOS internationals nummer +457010 5050 uppskrivet. De arbetar med att hjälpa nordiska resenärer över hela världen på uppdrag av olika försäkringsbolag. Titta på ditt försäkringskort för att se vilken larmcentral du ska kontakta. Dit kan du ringa dygnet runt alla dagar om året.
   
 4. Hemförsäkringens reseskydd ger ersättning för de viktigaste händelserna du kan råka ut för på en resa, till exempel akut sjukdom och olycksfall. Dessutom kan det även ingå andra skydd som tex avbeställningsskydd och ersättning vid förseningar.

 5. Betalar du din resa med kort ingår oftast en reseförsäkring som ger dig avbeställningsskydd och ersättning för om du eller ditt bagage blir försenat. Har du samma skydd i din hemförsäkring kan du alltså få ersättning från flera håll.

 6. Kom även ihåg att du som resenär inom Europa skyddas av Flygpassagerares rättigheter.En lagstiftning som under många omständigheter ger dig rätt till ersättning direkt från flygbolaget i händelse av förseningar av olika slag. Läs mer om det i mitt tidigare blogginlägg ”Du kan få tusenlappar om ditt flyg blir försenat”. Ersättning kan även krävas direkt från flygbolaget för kostnader som du drabbas av på grund av att ditt bagage är försenat.


Att tänka på med kontanter

 1. Att ha med lite kontanter är bra för dricks, taxi och småköp. Se däremot upp för att ha större summor kontanter på dig eller på hotellet eftersom risken för att bli bestulen är hög på vissa orter.

 2. Kontanterna blir billigast att växla antingen hemma innan du reser eller genom ett uttag i en uttagsautomat på plats. Väljer du att växla hemma kan du i många fall växla tillbaka din valuta utan kostnad om du sparar kvittot.

 3. Växlar du på ditt resmål så bör du se upp med att växla på gatan eller i butiker även om växlingskursen verkar vara förmånligare. Många turister blir lurade av skickliga bedragare som ”trollar bort” en del av pengarna innan de räcks över till dem eller ger dig förfalskade pengar.

 4. Väljer du att ta ut pengar i uttagsautomat rekommenderar jag att du innan resan jämför olika korts uttagsavgifter och valutaväxlingspåslag. Dessutom tar vissa automater ut en extra fast avgift, var därför uppmärksam på detta.

Att tänka på med kort

 1. För alla andra betalningar än de som jag nämnde ovan rekommenderar jag att betala med kort. Svenska betalkort fungerar i hela världen och är ett säkert sätt att betala med. Skulle du bli av med ditt kort är det smidigt att spärra och hela din reskassa går inte förlorad.

 2. Det du behöver tänka på är att alltid ha koll på ditt kort så att det inte blir skimmat, dvs att ditt kort blir avläst av en falsk kortläsare. Ha därför alltid kortet under uppsikt och skydda din kod.

 3. Det kortet du använder under semestern ska helst inte vara kopplat till lönekontot. På så sätt har du bättre koll på dina köp antingen genom att ha en begränsad limit för resan eller genom att du själv kan överföra mindre summor från ditt lönekonto till semesterkontot som kortet är kopplat till och på så sätt skydda dig extra ifall kortet blir stulet eller skimmat.

 4. Ha som vana att kontrollera ditt bankkonto regelbundet. Upptäcker du att någon har gjort en obehörig transaktion är det viktigt att du kontaktar din kortutgivare på en gång och spärrar kortet. Lämnar du kortet utan uppsikt, även på hotellrummet, kan du anses vara grovt oaktsam och därför stå för upp till 12 000 kr själv. Lämnar du kortet i baren kan du inte räkna med att bli ersatt överhuvudtaget.

 5. Ha med dig ett extrakort, som du kan betala med om ena kortet behöver spärras, slutar fungera eller ”sväljs” av en automat.
   
 6. När du betalar med kort får du ibland erbjudandet att välja mellan att betala i lokal valuta eller i svenska kronor. Välj alltid lokal valuta, då sker växlingen av kortutgivaren istället för butiken och växlingskursen blir oftast bättre.
   
 7. Glöm inte att kontrollera att giltighetstiden inte är för kort så att kortet kan användas under hela semestern.

Surf och telefoni utomlands

 1. Numera kan du surfa fritt i hela EU. En sak som är viktig att tänka på om du reser till områden som gränsar till icke europeiska länder ska du vara extra försiktig så att din telefon inte kopplar upp sig mot fel telefonoperatör. Det skulle kunna vara gränsen till Schweiz, Monaco, Andorra och San Marino men även norra delarna av Cypern som kontrolleras av Turkiet.
   
 2. Reser du till länder utanför EU kan det bli dyrt. Oftast får du ett sms från din operatör med en prislista för sms, surf och samtal i det landet, men det är smartast att kontrollera detta innan du reser. Vill du kunna bli nådd via telefon och sms, men inte surfa räcker det att du stänger av roamingen (se exempel a nedan). Vill du däremot undvika dyr användning av mobilnätverket helt och hållet stänger du av all mobildata (se exempel b).
   
  1. Iphone – Inställningar- Mobilnät – Alternativ för mobildata- Data-roaming alternativt Samsung – Inställningar – Anslutning –Mobilnätverk- Dataroaming
  2. Iphone – Inställningar- Mobilnät – Mobildata alternativt Samsung – Inställningar – Anslutning – Dataanvändning –Mobildata

 3. De flesta hotell har gratis Wifi och du kan göra samtal och skicka meddelanden via appar som till exempel Messenger, Whatsup eller Viber helt gratis.

 Övriga tips

 1. Utrikesdepartementet publicerar bra resinformation och har bland annat en lista med länder eller områden som de avråder att åka till. Hela listan finner du på UD Avråder eller i appen Resklar.

 2. Skulle researrangören ställa in din charter- eller paketresa på grund av att UD avråder resor just till det landet finns det goda chanser för dig att få tillbaka pengarna. Har du bokat resan med reguljärflyg måste du kontakta flygbolaget direkt men det är inte säkert att du kan få ersättning då det kan falla under Force majeure, dvs oväntade och oförutsägbara händelser som flygbolaget inte har kontroll över. Jag har själv råkat ut för detta en gång och fick hela biljetten återbetalad av flygbolaget.

 3. Ignorerar du UD’s avrådan och åker ändå är det inte säkert att dina försäkringar gäller.

 4. Glöm inte att se över behovet av vaccination för vissa resmål. 1177.se har mycket bra information under sidorna Reseråd och vaccinationer där du kan hitta specifik information för varje land.

 5. Många länder kräver Visum av turister. Information om visumkrav kan du få av ditt resebolag eller direkt av landets ambassad i Sverige.

 

Ha en fin utlandsresa!

Sharon Lavie

Familjeekonomi


Logga in

Just nu förekommer bedrägeriförsök där bedragare ringer och utger sig vara från Ikano Bank.
Var särskilt uppmärksam på samtal där bedragaren ringer och informerar om beviljat lån och ber dig att godkänna detta med Bank-ID. Observera att vi aldrig kommer kontakta dig och uppmana dig att lämna ut uppgifter till Bank-ID eller bankdosa.


Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.