19 mars

Så påverkar Brexit din plånbok

Brexit

Från och med den 30 mars är tanken att Storbritannien inte längre ska vara en del av EU. Det råder fortfarande stor osäkerhet kring formerna för utträdandet och om datumet kommer stå fast. Detta eftersom Storbritannien och EU fortfarande inte är överens om ett avtal om vilka regler som ska gälla sinsemellan efter detta datum.

Just nu finns tre huvudscenarion:

 1. Den första är att de lyckas komma överens innan den 29 mars och då kan du sluta läsa här.
 2. Den andra är att beslutet skjuts upp några månader och då kommer reglerna var de samma som de är idag i några månader till. Det betyder att du kommer var lika skyddad i Storbritannien som i alla övriga EU länder.
 3. Det tredje scenariot är att det blir en så kallad ”Hård Brexit”. Det betyder ett utträde utan ett nytt avtal. I det fallet kommer en sammanställning av hur dina konsumenträttigheter kommer att påverkas vid handel och resor.


Konsekvenserna av en ’’Hård brexit’’
Nedan följer flertalet saker med fokus på resande och handel som kommer att påverkas om scenario 3 inträffar.


Om du beställer på nätet

 • Ångerrätten 14 dagar – Ångerrätten, d.v.s. din rätt att ångra ett köp som är gjort på distans t.ex. via en webbplats kommer finns reglerad i brittisk lag. Den kommer att vara oförändrad.
 • Reklamationsrätten – Rätten att reklamera en vara med ett ursprungligt fel gäller i minimum två år i EU. I England, Wales och Nordirland gäller dock sex år och i Skottland fem år. Ingen försämring för dig som konsument. Däremot kan det bli svårare att få din tvist löst eftersom det tvistlösningsnätverk som gäller inom EU inte kommer kunna hantera ärenden i Storbritannien efter Brexit.
 • Tull och moms - All distanshandel med länder utanför EU beskattas med svensk moms oavsett värde på varorna. Räkna med 25 % påslag på de flesta varor. Tullavgifter kan tillkomma om du handlar varor som kostar mer än 1 600 kronor. Läkemedel får du inte föra in till Sverige via post eller paket från ett land utanför EU.

Tips: Ta hjälp av tullräknaren för att räkna ut den ungefärliga kostnaden på tull och moms vid ett köp.


Om du handlar i butik
Ingen ångerrätt gäller vid köp i butik, men handlaren kan frivilligt erbjuda öppet köp.

 • Reklamationsrätten - Rätten att reklamera en vara med ett ursprungligt fel gäller oavsett om du har handlat en vara på nätet eller i fysisk butik. I EU gäller den i minimum två år. I England, Wales och Nordirland gäller den i sex år och i Skottland fem år. Ingen försämring för dig som konsument. Däremot kan det bli svårare att få din tvist löst eftersom det tvistlösningsnätverk som gäller inom EU inte kommer kunna hantera ärenden i Storbritannien efter Brexit.

 • Tull och moms - Reser du med flyg eller färja får du tullfritt föra in varor till ett värde av 4 300 kronor från länder utanför EU. Reser du på något annat sätt, t.ex. med egen bil eller med buss, är motsvarande summa 3 000 kronor. Du måste deklarera alla varor som överskrider beloppen.

  Har du mer än 10 000 euro i kontanter med dig när du reser in i EU ska du deklarera pengarna.

  Vill du ta med dig alkohol från ett land utanför EU måste du begränsa dig till 1 liter sprit, 4 liter vin och 16 liter öl. För tobak är gränsen 200 cigaretter.


Se upp med mobilkostnaderna

 • Priset för att använda din mobiltelefon i Storbritannien kan stiga mycket kraftigt. Det finns en risk att dagens regler om samma taxa för surf och samtal inom EU som i Sverige, inte kommer att gälla för Storbritannien ifall inga nya avtal sluts. Kontrollera med din mobiloperatör vad som gäller.
   

Resor till Storbritannien

 • Som medborgare i ett EU-land har du ett starkt konsumentskydd när det kommer till resor. De regler som gäller idag för flyg och färjeresor kommer endast gälla när du reser till och från Storbritannien med ett flygbolag eller färjeföretag som är baserat i EU. Skulle bolaget inte vara baserat i EU när reser från Storbritannien, skyddas du inte av EU:s reserättigheter.


Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.