28 februari 2019

Så undviker du skuldfällan

Skuldfallan

En obetald räkning behöver inte betyda dålig ekonomi, det kan hända oss alla att vi missar en faktura. Nyckeln är att höra av sig till företaget som fakturerat dig, så det inte byggs på med avgifter till tex inkasso och Kronofogden. Vi har samlat några tips hur du kan göra för att undvika att hamna i skuldfällan:

  • Hör av dig till företaget - Vissa kreditgivare kan hjälpa till att sänka månadsbeloppet så det blir lättare för dig att betala innan förfallodag. Skulle du bli sjuk eller arbetslös kan du prova att kontakta företaget för att se över om det finns möjlighet att lägga en betalplan under den tiden man är utan inkomst.

  • Betalningsfri månad - Vissa kreditgivare kan erbjuda en betalningsfri månad, vilket innebär att du inte betalar något en månad och återupptar din betalning månaden därpå. Då läggs ofta ränta till på skulden. Andra alternativ kan vara delbetalning där du delar upp betalningen i flera bitar.

  • Betalskyddsförsäkring - Kontrollera om du har en försäkring kopplat till din skuld för att täcka upp kostnaderna. Kanske är det bra att teckna en betalskyddsförsäkring i förebyggande syfte då betalskyddet kan ersätta den utestående skulden vid problem som exemplevis ofrivillig arbetslöshet eller sjukdom. 

Har du däremot återkommande bekymmer med skulder behövs ett större grepp tas om ekonomin och seriösa förändringar för att situationen inte ska förvärras.

  • Öka inkomsterna - Kan du öka inkomsterna genom arbete eller sälja saker du har hemma är det en bra start, men ofta behöver man även göra avkall på sådant man vant sig vid. Det gäller att både förändra köpvanor men i vissa fall krävs stora förändringar som bostadsbyte eller försäljning av fordon eller andra tillgångar för att komma på rätt köl igen.

  • Ta hjälp av budget – och skuldrådgivare - Det finns hjälp att få av budget-och skuldrådgivare i kommunen där de ser över hela din ekonomi och hjälper dig att hitta en hållbar lösning. Du kan även ta hjälp av din bankrådgivare för att se om de kan hjälpa till att samla ihop och lösa dina skulder med ett fördelaktigt lån som blir ekonomiskt hållbart för dig.

  • Skuldsanering - Ett sista alternativ kan bli skuldsanering. Då ska skulderna vara så pass stora att de inte kan återbetalas under lång tid. Det bedöms individuellt utifrån dina ekonomiska förutsättningar och din familjesituation. Skuldsanering pågår i 5 år och du får då leva på existensminimum där allt överskott går till att betala skulderna. Därefter skrivs skulderna av och du får möjlighet att starta om som skuldfri.


    / Sharon Lavie

Sharon Lavie

Familjeekonomi




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.