13 december 2019

Köpa bil? Tänk på det här om du behöver låna

billan

Vid årsskiftet ändras åter reglerna i Bonus Malus-systemet. Det blir mer förmånligt att köpa bilar med låga koldioxidutsläpp och dyrare att köpa nya bilar som inte når upp till de nya målen. Detta innebär också att efterfrågan på begagnade bilar kan komma att öka. En bil kostar en hel del att äga, något som det inte läggs lika mycket tid på att undersöka inför ett bilköp. Vilket kan vara ett misstag eftersom det inte bara är priset vid köpet som påverkar din ekonomi.

För att få en uppfattning om hur mycket det kostar att äga en bil varje månad behöver du undersöka följande kostnader för:
 • Skatt
 • Försäkring
 • Drivmedelskonsumtion per mil
 • Genomsnittlig kostnad för reparationer för just den bilmodellen du är intresserad av.

Tips: En sajt som ger konsumenten bra koll på vad bilen kostar är Konsumentverkets sajt www.bilsvar.se. Där kan du under fliken ekonomi se hur dyr din tilltänkta bil är i drift, hur mycket den tappar i värde, samt kostnader för försäkringar och reparationer.


tänk på detta när du lånar till bil

 • Rak amortering eller annuitetslån? Kostnaden för lånet påverkas av om du väljer rak amortering eller annuitetsamortering.
  • Annuitetslån: Din månadskostnad blir den samma under hela låneperioden.
  • Rak amortering: Din månadskostnad blir högre i början av lånet men sjunker sedan i takt med att du betalar av skulden. Det är i princip alltid billigare med rak amortering.
 • Rörlig eller fast ränta? Väljer du fast ränta blir lånet mindre flexibelt och skulle du vilja lösa det i förtid kommer du att få betala en ränteskillnadsersättning.
 • Låneskydd? Lånar du en stor summa pengar kan låneskydd vara något som du vill teckna. Det är som en tilläggsförsäkring som du kan aktivera om du skulle bli arbetslös eller sjuk och betalar dina lånekostnader under en viss period.
 • Ränteavdrag -Tänk på att du i deklarationen har avdragsrätt på 30 % av dina ränteutgifter. Därför kan lånet med lägst ränta men dyrare avgifter vara sämre än lånet med högre ränta men med lägre avgifter eftersom avdragsrätten endast gäller räntan och inte andra avgifter kopplade till lånet.
 • Lån utan säkerhet - Har du mycket bråttom att skaffa bil och inte hunnit samla ihop till kontantinsats så behöver du ta ett blancolån för insatsen. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet vilket oftast brukar innebära en högre ränta.
 • Lån med bilen som säkerhet -Vid ett lån med bilen som säkerhet är det lag på att långivaren måste ta ut en kontantinsats på minst 20 procent. Stirra dig inte dig blind på räntan, se till att jämföra den effektiva räntan som innefattar alla avgifter och kostnader för lånet.
 • Återbetalningstid - Ta hänsyn till bilens värdeminskning när du väljer billånets återbetalningstid. Du vill inte hamna i en situation där du har ett lån som är högre än bilens värde. Skulle du vilja sälja eller om bilen går sönder skulle det kunna innebära att du inte har någon bil men fortfarande måste betala av på lånet.
 • Leasa - Har du ingen möjlighet att betala en kontantinsats kan leasing vara ett alternativ för dig. Du betalar en fast månadsavgift under oftast 3 år och kan köra en ny bil som du sedan lämnar tillbaka. Tänk på att är det viktigt att sköta om bilen eftersom du kan bli skyldig att återställa bilen eller betala för reparationer om bilen anses ha skador som inte är normalt slitage.

 

Sharon Lavie

Familjeekonomi


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.