11 september 2018

Ska du köpa en nyproducerad bostadsrätt? Fördelar och nackdelar att tänka på.

reporäntan

Att flytta till en nybyggd bostadsrätt kan vara en dröm för många familjer. Ingen har bott där innan och du får möjlighet att påverka färgval och utseende. Samtidigt så dröjer det ofta flera månader från det att du köper din lägenhet till att du får flytta in. Att köpa en nyproducerad lägenhet skiljer sig också på flera sätt mot att köpa en begagnad. Det är klokt att väga in fördelarna men också vara medveten om nackdelarna.

Fördelar

• Nytt och anpassat efter dina önskemål
Den självklara fördelen med nyproduktion är att allt är nytt. Du har goda möjligheter att påverka bostadens utformning och materialval. Skulle du välja att totalrenovera en befintlig bostadsrätt kan det bli en ansenlig summa utöver köpepriset.

• Fast pris
Att slippa budgivning och stressen kring den är något som många uppfattar som en stor fördel med att köpa nytt. Även o marknaden har skiftat det senaste året börjar nu lägenhetspriserna stabiliseras och osäkerheten av vad priset kan komma att landa på tycker många är jobbigt. När du köper en nybyggd bostad får du ett fast pris att förhålla dig till direkt.

• Kan påverka föreningen från början
Som ägare till en bostadsrätt är du även medlem i bostadsrättsföreningen. I en ny bostadsrättsförening har du möjlighet att se till att styrelsen gör rätt från början istället för att riskera att ta över något som skötts dåligt i flera år.

• Ordentlig besiktning
Innan du flyttar in i en nyproducerad lägenhet sker en ordentlig besiktning både innan du flyttar in och en slutbesiktning någon månad efter inflyttning. Det ger en extra trygghet att allt är som det ska. Köper du en begagnad lägenhet så ska du undersöka lägenheten själv. Även om det inte är en lagstadgad undersökningsplikt så kan du inte kräva ersättning för fel som du kände till, eller fel som du borde ha känt till om du faktiskt hade undersökt lägenheten före köpet.

Nackdelar

• Långt till inflyttningsdatumet
Från ritning till inflytt tar det ofta 1-2 år. Under den tiden kan du få ligga ute med en del pengar för till exempel bokningsavgift och förhandsavgift.

• Dyrare
Nyproducerade lägenheter kan vara dyrare än andra lägenheter i samma område. Både köpesumma och föreningsavgift kan vara högre. Här ska du också se upp med hur kalkylerna har gjorts. En del föreningar, i synnerhet i nyproduktion, går medvetet med underskott. Det innebär att man sätter en månadsavgift som inte täcker föreningens samtliga kostnader. Skälet är att köpare är beredda att betala mer för lägenheter med låg månadsavgift. På sikt bygger man upp en skuld i föreningen som förr eller senare måste betalas tillbaka genom att behöva höja avgifterna till föreningen i större grad än en förening som inte går med underskott

• Högre skulder
En annan viktig aspekt att kolla på är hur den ekonomiska planen ser ut. Vad beräknas föreningens driftskostnader bli och hur mycket finns i eventuella lån? Generellt kan man säga att nya bostadsrättsföreningar oftare är mer skuldsatta än äldre. Detta kan påverka din framtida månadsavgift. Hur skulle en räntehöjning påverka föreningsavgifterna? Ju högre skuldsättning desto mer kommer månadsavgiften behöva höjas den dag räntorna stiger. Titta gärna i den ekonomiska planen om det finns beskrivet vad som händer om räntorna stiger. Det är viktigt att du blir medveten om vad kostnaden kan bli. Det påverkar inte bara din möjlighet att bo kvar i fastigheten, stigande räntor kan även påverka priset på lägenheten när den ska säljas.

• Köper och säljer på olika marknader
När du köper nyproducerat betalar du ett pris för en bostad som kanske är klar först om två år. När det senare närmar sig inflyttning och du eventuellt ska sälja ditt befintliga boende, kan mycket ha hänt på marknaden. Räntorna kan till exempel ha gått upp eller som vi sett det senaste året så kan bostadspriserna falla under en period. Om du måste sälja din befintliga bostad under en sådan period kan det påverka hela din ekonomi.

• Byggstök
En av nackdelarna med att flytta in i en nyproducerad lägenhet är att det ofta är en del byggnationer i omgivningarna under en period. Om flera hus produceras samtidigt eller ett område växer kan det vara byggstök i allt från några månader till några år.

Lycka till med ditt köp!

/Sharon

Sharon Lavie

Bostad


Logga in

Välj vilken tjänst du vill logga in på:

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.