05 november

Vad innebär en höjning av reporäntan för dig som har lån?

Bluffkontrakt

Riksbanken har meddelat att de kommer börja höja reporäntan i långsam takt med start i december eller februari.

Motiveringen är att de förutspår en fortsatt stigande inflation med tanke på att målet för inflation på 2 procent ska bestå de kommande åren. Höjningarna kommer att ske i långsam takt, den förutspådda räntebana visar en reporänta på endast 1 procent först om tre år. Riksbanken reserverar sig samtidigt något för hur ekonomin kan utvecklas. Oro för handelskrig, svag inflation eller för stark krona kan innebära att prognosen inte håller och att vissa av de planerade höjningarna uteblir.

Hur påverkas mina lån?

När reporäntan höjs påverkar det marknadsräntorna vilket gör det dyrare för bankerna att låna pengar. Dessutom ökar bankens kostnader för de räntor som betalas ut till sparkonton. I ett läge där upplåningskostnaden blir högre får bankerna lov att höja kundernas ränta om kunden inte har bundit denna. Det är därför sannolikt att räntan på ditt rörliga lån höjs i och med att reporäntan höjs. Men det innebär inte att räntan på ditt befintliga lån kan höjas hur som helst. En bank kan inte bestämma sig för att höja räntan på ditt lån bara för att de vill tjäna mer pengar. I ditt låneavtal finns den ränta som ni kommit överens om. För att banken ska få höja den räntan krävs det att just upplåningskostnaderna har ökat.

Hur ska jag förbereda mig inför en kommande räntehöjning?

Om du har små marginaler i din ekonomi och vet med dig att du inte kommer att flytta de närmaste åren kan du fundera på att binda delar av ditt bolån. Har du däremot lite mer marginaler eller är osäker på om du kommer att behöva byta bostad inom de närmaste åren kan det vara bättre att avvakta. En höjning av 0.25% innebär en ökad kostnad på 208 kr /mån för varje miljon du har i lån. Binder du räntan i tre år och får en ränta på säg 2.3% så har du per automatik höjt dina kostnader de närmaste tre åren. Skulle Riksbanken inte följa sin prognos till följd av sjunkande konjunktur och höjningarna uteblir, blir du bunden till att betala mer i onödan. Ett annat alternativ som kan vara värt att överväga är att passa på och att amortera lite extra. Det sänker storleken på lånet och därmed minskar dina kostnader den dagen räntan stiger.

 

Läs mer om räntehöjning

 

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in på Ikano Bank

Logga in på ditt partnerkort

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.