29 november

3 dolda julfällor du kan undvika

julfallor

Varje år handlar vi julklappar, julmat och juldekorationer för tusentals kronor per hushåll. Julhandeln är medryckande både i butiker och på nätet, där de till synes fantastiska erbjudandena slåss om vår uppmärksamhet. I kombination med visst mått av tidsbrist gör att vi i julruschen inte alltid kan urskilja julfällorna.

Här är tre dolda fällor du kan undvika: 

 1. Vi har hittills upplevt Singel Day den 11 november och överlevt Black Friday och handeln sjuder av erbjudanden, nedsatta priser och unika rabatter som ibland bara gäller en viss dag. Visst går det att göra bra fynd men jag tycker ändå att det kan vara klokt att kritiskt granska erbjudandena. För ibland höjs priserna några veckor innan dessa erbjudanden presenteras och nedsättningen innebär att du faktiskt betalar lika mycket som förr. En del butiker tar in varor som de aldrig sålt förut och märker dem som nedsatta priser direkt. Det är inte OK enligt Konsumentverket. Mitt råd är därför att ha god koll på vad det är man vill köpa och hur mycket varan ha kostat, samt jämföra olika butiker för bästa pris.

 2. Öppet köp, bytesrätt och ångerrätt är tre begrepp som förväxlas flitigt men betyder olika saker. Glöm inte att ha koll på dessa ifall du vill kunna återlämna julklappar som du har köpt.

  • Öppet köp är en frivillig åtgärd som en handlare kan erbjuda och sätta villkoren för själv. Det betyder att du kan återlämna en oanvänd vara och få pengarna tillbaka. Om det är öppet köp en månad, en vecka eller inte alls är upp till butiken att bestämma. Vill du vara säker på att din julklapp kan återlämnas kan du be om att sista datum för öppet köp ska antecknas på ditt kvitto. Väldigt bra att tänka på om man köper sina julklappar i god tid.
  • Bytesrätt ger dig bara rätt att byta varan mot annan vara i butiken eller ett tillgodokvitto. Samma villkor för öppet köp i övrigt.
  • Ångerrätt har du när du köper på nätet, som en följd av telefonförsäljning eller om du ingår ett avtal med en säljare utanför säljarens affärslokaler. Har du handlat på nätet av en svensk eller europeisk e-handlare har du 14 dagar ångerrätt på de flesta varor, men undantag finns för t.ex. köp av resor, hotell, tidningar, livsmedel mm. Full lista kan du läsa på Hallå Konsument. Är du ute i god tid och behöver extra dagar på dig för att kunna returnera en köpt julklapp kan det vara bra att stämma av med kundtjänst att den möjligheten finns (och spara konversationen).

 3. Köp nu betala i… När du handlar med kontokort eller e-handlar mot faktura ska räkningen betalas först i januari. En del fakturor har kanske bara 14 dagars betalningstid, vilket innebär att de ska betalas i början eller mitten av januari innan januarilönen har kommit. Andra kanske ska betalas först i slutet av februari. De kan vara lätt att glömma. För att få bättre koll kan du försöka göra alla julinköp på ett och samma kontokort, då blir det enklare att få kontinuerlig överblick och komma ihåg vilka räkningar som kommer. Har du lånat pengar för att klara julen – fundera redan nu på hur du ska få pengarna att räcka nästa år.

 4. Till sist vill jag avsluta med en bra tumregel för ekonomin. Utgå från dina egna förutsättningar och jämför dig inte med andra. Vad andra lägger i pengar på julen har ju inget med hur fint ditt eget julfirande blir. Prata gärna om dina förväntningar med din partner, barnen och julgästerna. Troligtvis kan ni alla komma överens om vad som är viktigast. Man kan tex bestämma sig för en maxsumma för julklapparna eller komma överrens om vad man vill ha på julbordet och vad man kan skippa. Vill du ha fler tips på hur du kan vara kostnadsmedveten utan att minska julkänslan kan du läsa mitt inlägg Julfrid.

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.