29 november

Blir årets julklapp secondhand?

secondhand

I motsats till vad de flesta förknippar med Black Friday (som för övrigt verkar blivit en hel vecka), har fokus på årets julklapp varit på hållbarhet och omtanke för klimat och miljö. Det återvunna plagget – plagg som är helt eller delvis tillverkade av återvunna material eller secondhand fick titeln årets julklapp och speglar den ökade medvetenheten som vi konsumenter har. Och visst känns det fint att återvunna PET-flaskor kan bli en värmande fleecetröja eller att kläder som inte kommit till användning kan glädja någon annan.

Flera klädkedjor samlar in kläder för återvinning och jag har föreställt mig att just dessa kläder kanske blir nya plagg som hamnar i butiken efter några månader. Men det verkar inte vara enkelt. Att återvinna kläder till nya plagg kräver mycket energi, vatten och kemikalier eftersom våra kläder i många fall består av olika material. Det är därför mer sannolikt att kläderna i återvinningen i slutändan tjänstgör som stoppning eller en trasa. Det bästa för miljön är fortfarande att konsumera lite mindre och återanvända det vi har så mycket som möjligt innan vi köper något nytt.

Så årets julklapp borde helst vara ett begagnat plagg för att vara mest miljömedveten. Men kan man verkligen ge bort ett plagg köpt på secondhand i julklapp?

Vissa anser att de skulle kunna handla secondhand till sig själva men skulle inte få för sig att ge bort något till en vän eller familjemedlem i julklapp. Andra ser det som en möjlighet att kunna ge bort något som kostat lite mer till ett rimligare pris. Det finns flera ställen där du kan handla secondhand både online och fysiska butiker. Vill du få tag i prylar och plagg till förmånligare priser och dessutom julhandla mer hållbart har vi listat några förslag nedan. 

Tips på secondhand butiker online:

 • Sellpy
 • Tradera
 • Vestiaire Collective
 • Used by
 • The brown paper bag

Tips på fysiska secondhand butiker:

 • Erikshjälpen
 • Myrorna
 • Emmaus
 • Röda Korset

 

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in på Ikano Bank

Logga in på ditt partnerkort

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.