14 november

Saker att ha koll på när du handlar dina julklappar på nätet

Det blir allt vanligare att vi beställer våra julklappar på nätet. Var tredje julklapp kommer köpas online enligt Postnords prognos. Det är en ökning med 14 % från förra året. Det finns många fördelar med att handla julklapparna online. Det är bekvämt och stressfritt men det finns några saker du behöver tänka på.

 • Avgifter – Vissa sajter tar höga avgifter för frakt, andra ger dig gratis frakt. Glöm inte bort att kolla detta innan du beställer.
 • Tull, moms och skatter– Moms tillkommer vid alla köp utanför EU. Innehåller leveransen varor som är värda mer än 1500 kronor tillkommer dessutom tull. Tullsatsen varierar från 0-20 procent beroende på varan. Du kan också behöva betala vissa punktskatter som alkohol- och tobaksskatt. Dessutom kan importtulldeklarationsavgift tillkomma. Gå in på Tullverkets avgiftsguide för att räkna ut slutsumman för ditt köp. Beställer du varor från ett EU-land behöver du inte betala tull, moms eller några andra skatter för varan eftersom det omfattas av principen om fri rörlighet.
 • Ångerrätt- När du e-handlar inom EU har du 14 dagars ångerrätt från den dag du tog emot varan. Med ångerrätten kan du returnera varan och få pengarna tillbaka. Returportot får du oftast bekosta själv. Ångerrätten gäller även reavaror, men det finns en rad undantag t.ex. om du köper livsmedel eller resor och boenden. Spara orderbekräftelse, betalningskvitto och returkvitto med kollinummer så att returen kan spåras. När du e-handlar utanför EU finns ingen automatisk ångerrätt och reklamationsrätt. Det är upp till säljare och köpare att komma överens om vad som gäller.
 • Betalning
  Kan du undvika förskottsbetalning bör du göra det om du inte har erfarenhet av försäljaren. Du får chans att få din vara inom den tid du vill ha den och undersöka den innan du betalar. Ångrar du dig så slipper du ligga ute med betalningen.

  Om du måste betala i förskott, betala med kreditkort. Om något går fel, leveransen uteblir, varan är skadad och säljaren inte kan nås så kan du ställa samma krav på kreditkortsutgivaren som på säljaren. Ha gärna ett särskilt kort som du bara använder när du e-handlar. Det ger även bra överblick över inköpen.

  Ha god framförhållning
  Tänk på att leveranstiderna kan variera och beställ med god marginal inför jul då många leveranser sker. På Postnord.se kan du vilka datum som gäller om du själv vill skicka något, för att det ska komma fram i tid innan julafton.


   

Anonym

Familjeekonomen


Logga in på Ikano Bank

Logga in på ditt partnerkort

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.