02 september

Sex tips till dig som flyttar hemifrån

iStock_85207761_LOW

Har du fått ditt första hyreskontrakt? Grattis!

Att flytta hemifrån är spännande och härligt men även pirrigt. Nu ska du ta hand om dig själv. Ingen kommer tjata på dig att plocka undan. Men du får även städa, tvätta och laga mat själv. Frihetskänslan är enorm hos många, andra känner sig mer oroliga för hur det ska gå.

Du funderar säkert redan nu på hur du ska möblera, vad du kan ta med dig hemifrån med föräldrarnas goda vilja eller kanske hitta på vinden hos någon släkting och vad du faktiskt måste köpa själv. Ett litet tips är att handla second hand. Där du kan hitta allt från mattor, gardiner, ljusstakar och möbler till en billig peng.

Innan du ens har fyllt din första flyttlåda vill jag ge dig en inflyttningspresent! Sex tips som ger dig den bästa starten i din nya lya.

 1. Hyresavtalet – Det är inte lätt att få ett eget hyresavtal i lite större städer. Var rädd om det! Att ha ett skriftligt kontrakt på ditt boende är viktigt. Hyr du i andra hand, se då till att det finns ett skriftligt godkännande av hyresvärden. Är ni flera som bor i bostaden ska alla stå med i kontraktet. De personer som står på kontraktet är de som har betalningsansvar. Det betyder att ni gemensamt är ansvariga för att hyran blir betald. Om någon inte betalar måste övriga som bor i lägenheten betala för den personen också. Betalar du för sent kan du både bli av med hyresavtalet och få en betalningsanmärkning. Att betala via autogiro kan vara ett utmärkt alternativ, så du inte missar din absolut viktigaste räkning!

 

 1. Elavtalet – Fråga hyresvärden om el ingår i din hyra. Om det inte gör det kan du behöva teckna ett eget avtal med elnätleverantören och elhandelsföretaget. Elnätleverantören äger ledningarna som leder elen till din lägenhet och elhandelsföretaget köper och säljer själva elen. Du kan därför bara välja vilken elhandelsföretag du vill köpa din el från. Det finns många elhandelsföretag och du kan välja vilket som ger dig bäst erbjudande på Elpriskollen. Att inte välja någon elleverantör innebär att du får ett tillsvidare abonnemang som är onödigt dyrt. Oavsett om du väljer ett bundet eller rörligt pris så är det bättre för plånboken att välja än att avstå. Elräkning är viktig att sköta eftersom elföretagen kan stänga av din el om du inte betalar den i tid.

 

 1. Hemförsäkring – För cirka en hundralapp kan du få en hemförsäkring, vilket jag starkt rekommenderar att du tecknar. Du måste teckna egen hemförsäkring även om du hyr i andra hand eller är inneboende för att det ska gälla dig. Oavsett hur du bor eller om lägenheten är liten eller stor så kan en hemförsäkring ge dig ersättning för dina saker om de blir stulna eller skadas i en brand- eller vattenskada. Dessutom innehåller alla hemförsäkringar bland annat ett reseskydd, ett rättsskydd och ett ansvarsskydd (skadeståndsskydd). Du kan jämföra hemförsäkringar på Konsumenternas Försäkringsbyrås webbplats.

 

Flyttar du in i en bostadsrätt är det viktigt att teckna en särskild försäkring.  En bostadrättsförsäkring kan du antingen ha som ett tillägg till hemförsäkringen eller genom att den ingår i en kombinerad hem- och bostadsrättsförsäkring. Äger du en bostadsrätt har du ett större ansvar för din lägenhet än vad en hyresgäst har. Du ansvarar själv för det inre underhållet av lägenheten och för de flesta typer av skador som kan inträffa i den. Det är alltså viktigt att du har en bostadsrättsförsäkring, annars riskerar du att själv få betala kostsamma reparationer.

 1. Budgeten- Har du råd med hyran och alla utgifter? Du kanske tycker att det låter så tråkigt! Tänk så här: Skulle det inte vara skönt att slippa vara orolig för att inte kunna hänga med allt det roliga vännerna gör, bara för att pengarna tagit slut alldeles för fort? Det kan till och med vara ganska skönt att se vad pengarna räcker till med lite planering. Du kanske är den som vill ha råd med ett gymkort? Eller så är det viktigt att kunna gå på bio? Genom att dra ned på sådant som inte är så viktigt för dig, kan du få loss pengar till att göra det du tycker är roligt.

Att förutse alla kostnader för ett hushåll kan vara ganska svårt när man precis har flyttat hemifrån. Det är lätt att glömma att även toapapper, tvättmedel och disktrasor kostar pengar. Därför är det ganska vanligt att de första månaderna känns lite skakiga ekonomiskt.  Konsumentverket har gjort den beräkningen åt dig. Här kan du få en uppfattning om vilka kostnader som förmodligen dyker upp och vad som är rimligt att förvänta sig att det kan kosta. Allt från dina månadskostnader till hushållsutgifter som tidningar, örontopps och glödlampor finns medräknade.  Hur kan Konsumentverket veta det, tänker du – tja de har samlat ihop data på hur mycket olika hushåll behöver för sin levnad räknat utifrån medelpriset på varorna. Den exakta summan påverkar ju självklart du. Köper du inga dagstidningar eller lägger du mer pengar på mat, ja då påverkar ju självklart resultatet. Det ger dig ändå en uppfattning om vad som är vanligt. Vill du slippa papper och penna grejen går du bara in på Budgetkalkylen. Budgeten går att spara så du kommer ihåg vad du att faktiskt hade planerat. Att göra en budget är ju till för att du lättare ska kunna prioritera det du vill kunna göra. Små utgifter som du kanske inte tänker på kan egentligen gå till något mycket roligare. Visste du att du kan spara in hela 2600kr per år, genom att skippa en fika för 50 kr varje vecka? Det kanske räcker till ett gymkort istället.  Skippar du ett paket cigaretter per dag så har du sparat ihop till en lyxig solsemester för 19 345 kr!

Så se budgeten som ett avtal med dig själv. Ge dig möjligheten att faktiskt kunna göra det du vill istället för att pengarna aldrig ska räcka till.

 1. Tele, TV- och bredbandsabonnemang – I hyreslägenheter kan det redan ingå tv och bredband i hyran. Om det inte gör det, kontakta hyresvärden och se om de redan finns ett avtal med någon operatör som du kan ansluta dig till. Ibland kan det vara billigare än att teckna ett avtal med en helt ny operatör, om det ens är möjligt. När det gäller mobiltelefoni så kanske du redan har ett tecknat avtal när du flyttar hemifrån. Nu när du ska betala dina räkningar själv, kan de vara värt besväret att se över om abonnemanget du har verkligen är prisvärt och passar dina behov. Prissättningen idag är något komplicerad men de flesta operatörer erbjuder paket där en viss mängd samtal, SMS och surf ingår. Kanske surfar du mest på Wifi och därför kan skala ner på surfmängden? Det finns hundralappar att spara in.

 

Tänk på att de flesta abonnemang har bindningstid. Bryter du avtalet innan bindningstiden har gått ut får du betala för återstående tiden. Har du tecknat ett nytt abonnemang så kan du få betala både för det nya och det gamla. Är du osäker på om din bindningstid har gått ut? Kontakta din operatör och passa även på att fråga om uppsägningstiden. I många avtal står det att det måste gå en viss tid från det att man säger upp avtalet tills det är avslutat – det kallas uppsägningstid.  För mer hjälp om abonnemang och annat som kan vara bra att tänka kring Tele, Tv – och bredbandsabonnemang, kan du alltid kontakta Telekområdgivarna. De ger gratis råd både innan du skriver avtal och i det fall du skulle vara missnöjd med din operatör och behöver hjälp med det.

 1. A-kassa – Om du jobbar, kan det vara en god idé att ansluta sig till a-kassan. Det har inget med just lägenheten att göra direkt, men indirekt kan det påverka ditt liv och ditt boende. Genom att gå med i a-kassan så ser du till att du har kvar upp till 80 % av din tidigare lön, om du blir arbetslös. I många fall kan det innebära att du har råd att bo kvar i din lägenhet tills du får ett nytt jobb.

 

Jag hoppas att din lägenhet kommer vara så mysig som du bara drömmer om. Kom ihåg att lägenheten kan kännas ombonad och välkomnande utan att den är utrustad med senaste tekniken eller inredd med nya möbler. De flesta hushåll tar lång tid på sig tills allt känns komplett och det är nog mycket där charmen med det första boendet ligger.

Lycka till!

/Sharon

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Sharon Lavie

05 sep, 2016 kl 13:16

Jag fick in en kommentar från en gammal kollega, Sverker Thorslund som under många år arbetade som boendeexpert på Konsumentverket. Han påpekade att det är viktigt att teckna en särskild försäkring om man flyttar till en egen bostadsrätt. Så nu är även texten i inlägget uppdaterad. Tack Sverker!

Svara

Logga in på Ikano Bank

Logga in på ditt partnerkort

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

  Vi behöver din medsökandes underskrift

  Välj hur du vill skriva under.

  Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

  Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.