08 augusti 2016

Bättre ekonomi med en budget

bättre ekonomi

Brukar lönen ta slut innan nästa kommer? Särskilt nu efter sommarsemestrarna tycker många att det är skralt i kassan. Men om du gör en budget får du överblick över dina utgifter. Då blir det lättare att vara beredd på trasiga diskmaskiner eller andra oförutsedda kostnader och att spara till roliga saker som resor. Här får du några tips från oss på Ikano Bank om hur du får pengarna att räcka längre med hjälp av en budget.

Jämför utgifter med inkomster
En budget går helt enkelt ut på att du summerar inkomster och utgifter, och ser vad skillnaden blir. Inkomsterna har de flesta koll på, men många blir överraskade när de summerar sina utgifter. Särskilt svårt kan det vara att överblicka alla småköp vi gör till vardags. Hur många kronor lägger du på till exempel hämtmat eller kaffe latte? Att samla kvitton och föra kassabok en period är ett bra sätt att få koll.

På Konsumentverkets sajt Hallå konsument finns ett enkelt och bra formulär där du kan göra din budget direkt på skärmen. Formuläret hämtar automatiskt vissa siffror efter hand som du svarar på frågor, och om du vill kan du använda Konsumentverkets schablonsiffror för din typ av hushåll.

Vidare till Konsumentverkets kalkyl

Budget för livets faser
För en barnfamilj omsätter budgeten mer pengar och har fler poster. Ränta och avbetalning, parkering, försäkringar, telefoner och andra abonnemang, mat, kläder och fritidsaktiviteter. Listan är lång. Tänk på att du bör göra plats i din budget för ett buffertsparande. Idén med en buffert är att dämpa effekten av oförutsedda utgifter, som bilreparationer. Välj ett konto med bra ränta och fria uttag.

Läs mer om våra sparkonton

Att minska kostnaderna är lättare än att öka inkomsterna. Så när du har gjort din budget och kartlagt dina kostnader, är det dags att pressa dem. Fokusera på de tyngsta posterna, där märks en minskning mest. Hushållets största utgift är i regel boendet.

Dyra smålån och krediter är en annan post som kan göra stora hål i budgeten. En bra idé är att samla allt till ett större lån med bättre villkor.

Räkna på vad din månadskostnad skulle bli om du samlar dina lån hos oss

Enligt Livsmedelsverket kastar en familj på fyra personer bort mat för bortåt 6 000 kronor per år. Många kan alltså spara hundralappar varje månad genom att minska sitt matsvinn. Samma sak är det med kläder och prylar som ligger oanvända i förråd och garderober. Ställ dig på loppis emellanåt, så får du tillbaka tusenlappar varje år.

Utgifter för TV, telefoni, bredband och andra abonnemang är också stora i många hushåll. Prata med dina leverantörer om dina villkor. Ofta kan du få bättre pris genom att göra små förändringar i tjänsterna.

 

Fem tips som får pengarna att räcka längre

  • Gör en budget – jämför utgifterna med inkomsterna.
  • Spara till en buffert för oförutsedda kostnader.
  • Se över dina utgifter post för post, störst först.
  • Kontakta dina leverantörer, även banken, och prata om dina villkor.
  • Minska ditt matsvinn och sälj saker du inte använder längre.

Ikano Bank

Gör det billigare




 

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.