10 oktober

Renovera tryggt - Del 1 planeringen

ikano_renovating

Att renovera kan vara både roligt och nervöst. Det är lätt att se framför sig det nya badrummet, köket eller vinden som äntligen blir inredd. Samtidigt så står man ofta inför en jobbig period med prylar gömda i flyttkartonger, otillgängliga utrymmen och en hel del stök. Dessutom kan det vara värt att planera för vad som händer om något går fel. Det finns flera aspekter i en renovering som kan vara bra att tänka på och kanske kan jag bidra med lite planeringstips så att just ditt renoveringsprojekt inte går från dröm till mardröm. De tre centrala delarna jag kommer att ta upp är planeringen, avtalet och finansieringen.

Planeringen

Att planera exakt vad du vill göra och när det ska ske kan spara dig både tid, pengar och missförstånd. Det kan vara svårt att förutse komplikationer. Därför kan det vara bra att ha ett tidsschema som är luftigt, en hantverkare som är erfaren och som både kan ge förslag och avråda från vissa arbeten och en budget som tillåter oförutsedda händelser.

Tillstånd

Undersök om arbetet som du planerar kräver bygganmälan eller bygglov. Är du osäker ska du kontakta din kommun eller läsa mer på Boverket.

Omfattning

Fundera på omfattningen av renoveringen. Vad kan och vill du göra själv och vad ska du anlita en hantverkare till? Vissa arbeten så som VVS och el måste utföras av fackman enligt lag. Detta är viktigt att tänka på även ur försäkringssynpunkt. Försäkringsbolaget kan vägra att ersätta dig om något blir fel och arbetet inte är fackmannamässigt gjort enligt de lagar och regler som finns.

Offert

Börja med att beskriva ditt projekt så detaljerat du kan. Ett första steg i att hitta en hantverkare kan vara att fråga efter rekommendationer från vänner och familj. Det är bra att ha några olika förslag och därefter be om offerter. Försök vara så specificerad som möjligt i dina önskemål och be om ett pris för hela arbetet.  När du jämför offerterna ska du ta hänsyn till vilka materialval som hantverkaren har gjort och vilket underarbete hantverkaren tänker göra. Detta är extra viktigt i våtutrymmen. Se även till att hantverkaren har F-skattesedel, har de behörigheter som krävs för VVS och elarbeten och är försäkrad. I fall något händer kan försäkringsbolaget bekosta reparationerna. Du kan också kontrollera att hantverkaren inte har skatteskulder hos Skatteverket, inte står inför konkurs eller annan åtgärd på Näringslivsregistret eller inte har någon betalningsanmärkning hos Kronofogden. Att hantverkaren har problem i sin ekonomi kan innebära att arbetet som du beställt inte blir gjort, så det är viktigt att det inte finns några anmärkningar.

Svartjobb

Anlitar du svart arbetskraft så går du miste om ROT-avdrag, försäkringar och garantier men kan bli ersättningsskyldig om någon skadar sig. Du kommer få svårt att hävda din rätt om du upptäcker fel och blir det en omfattande skada kan ditt försäkringsbolag vägra att betala ersättning. Därför ska du aldrig anlita svart arbetskraft.

Nästa del blir blir att skriva avtal med en hantverkare. Mer om det kan du läsa i Renovera tryggt – Del 2 avtalet. I sista delen av Renovera tryggt- Del 3 finansieringen,  kommer vi titta närmare på olika sätt att finansiera ditt projekt

 

/Sharon

Sharon Lavie

Familjeekonomen


Logga in

Välj om du vill skriva under med Mobilt BankID eller BankID på datorn

Läs igenom

Vi förstår att du bara vill bli klar, men du måste läsa följande dokument innan du kan skriva under din ansökan.
OBS. Öppnas i nytt fönster

Skriv under

Öppna BankID appen i din mobil eller surfplatta och knappa in din kod

Nu har du skrivit under!

    Vi behöver din medsökandes underskrift

    Välj hur du vill skriva under.

    Håll sökorden enkla. Du kan använd flera ord för att förfina din sökning.

    Om du inte hittar det du söker kan du prova att skriva nya sökord i sökfältet.